Samsung stelt zijn Curved OLED TV voor

On August 29, 2013, in Hardware, Samsung, technologie, by Stefaan Lesage

Ja, ook de technologie van onze TV’s staat niet stil, en vandaag maakt Samsung een technologisch statement van formaat door de Samsung 55” Curved OLED TV voor te stellen aan de pers … en ik mocht er bij zijn.

De Technologie staat niet stil … ook niet in het TV landschap

De Samsung 55'' OLED TV

De Samsung 55” OLED TV

We kunnen het inderdaad niet langer negeren, maar de technologische evolutie in de TV wereld staat al lang niet meer stil. Integendeel … ook daar volgende de technologische vernieuwingen elkaar steeds sneller op.

De zwart-wit TV vond zijn oorsprong aan het begin van de twintigste eeuw … laat ons zeggen ergens midden jaren 20. De kleuren TV kwam er midden jaren 50, maar het duurde toch nog tot het midden van de jaren 60 voor het wat ingeburgerd begon te raken. Eind de 20 ste eeuw, begin de 21 ste eeuw schakelden we massaal over van een beeldbuis TV naar een flatpanel TV, naar digitale TV om in 2010 te starten met de HD Ready TV om zo via de Full HD en Led TV over te gaan naar de 3D TV. In de laatste paar jaren is vooral de Smart TV in opmars gekomen en horen we allerhande berichten over de eerste OLED TV en Ultra HD TV.

Om dus van zwart-wit over te gaan naar kleur hadden we ongeveer 40 jaar nodig … maar ondertussen zijn we op een paar jaar van HD Ready naar Full HD en 3D TV geëvolueerd en staan we aan de voet van Ultra HD.

Samsung 55” Curved OLED TV

Ongeevenaarde beeldkwalitiet

Toch wel onder de indruk van de beeldkwaliteit van die nieuwe Samsung 55'' OLED TV

Toch wel onder de indruk van de beeldkwaliteit van die nieuwe Samsung 55” OLED TV

De beeldkwaliteit van een OLED TV zou veel beter zijn dan een traditionele LED TV. Op zich moeilijk hangt dat natuurlijk af van het bron-materiaal … crap in is immers crap out natuurlijk. Maar ik moet zeggen dat de beeldkwaliteit van de 55” OLED TV van Samsung echt super was. Vooral opvallend was voor mij een groot dynamisch bereik … ik bedoel daarmee … het zwart zag er echt wel zwart uit en het wit echt wel wit. Klinkt misschien belachelijk maar op een eerder traditionele LED TV is het zwart eerder (donker)grijs en niet echt zwart. Bij een Plasma TV zou dat veel beter zijn, maar de 55” OLED TV van Samsung moet daar zeker niet onder doen.

Ook de kleuren zijn realistischer en rijker. Daarnaast heeft de Samsung 55′ OLED TV een bijzonder snelle reactietijd.

Een design dat best gezien mag worden

Het scherm zelf is gemonteerd in een gebogen frame wat zeker een mooi design is. Alles zit ook mooi weg … zo heb je 1 kabeltje die van de TV naar de One Conect Box gaat en van daaruit vertrekken de verschillende aansluitingen naar randapparatuur. In ons geval zou dat betekenen dat we de One Connect Box met alle kabels perfect onder de schouw kunnen verstoppen bij de Digicorder en de DVD speler en maar 1 kabeltje achteraan uit het marmeren blad moeten omhoog laten komen tot aan de TV. Ik denk echt dat ik hiermee “Moeder de vrouw” een dik plezier zou kunnen doen. In plaats van alle kabels omhoog te halen om af te stoffen, met het risico dat een kabel los komt van de TV, hoeft ze nu maar 1 kabeltje opzij te duwen indien nodig.

Multi View

Het brilltje van de Samsung OLED TV

Het brilltje van de Samsung OLED TV

Toen hier over verteld werd was ik niet onmiddellijk onder de indruk … Multi View kan immers gebruikt worden om 2 kijkers naar 2 verschillende programma’s te laten kijken op eenzelfde TV. Elke kijker krijgt dan een brilletje waardoor hij enkel zijn programma ziet (en niet dat van de andere kijker), samen met zijn audio. Om een of andere reden dacht ik dat de TV dan in twee delen zou opgedeeld worden en de linker kant voor de ene kijker zou zijn en de rechter kant dan voor de andere … niets is minder waar …

Op de TV verschijnen de twee beelden eigenlijk door elkaar, en door middel van het brilletje wordt dat beeld dan gefilterd zodat je het juiste beeld en de juiste audio door je brilletje krijgt. Je bent trouwens perfect in staat om te switchen tussen die twee beelden door een simpele druk op de knop links bovenaan het brilletje.

Ik mocht het even uitproberen en het werkt echt zoals ik hier pas heb omschreven. Zelf ben ik nog steeds geen fan van het opzetten van een brilletje om TV te kijken, maar ik kan mij wel een scenario voorstellen waarbij zoiets handig kan zijn. Stel u voor dat je gewoon met je brilletje naar een documentaire op National Geographic HD kan kijken terwijl je zoon met zijn brilletje zijn favoriete Playstation 3 game aan het spelen is … op dezelfde TV! Ik zeg niet dat het een groot verkoopsargument is, maar net zoals 3D kan het in een aantal situaties echt wel handig zijn.

Samsung Smart TV

De Curved OLED TV is natuurlijk ook uitgerust met de laatste Samsung Smart TV, en je beschikt dus over dezelfde mogelijkheden als bij de recente Smart TV’s van Samsung (zie eerdere review). Je kan dus perfect de TV bedienen met je stem of met bewegingen en ook hier is alle content mooi onderverdeeld in de 5 gekende panelen van de Smart TV : Op TV, Films & Series, Sociaal, Apps en als laatste Foto’s, Videos & Muziek. Ook S Recommendation zit standaard op de TV.

Beschikbaarheid en Prijs

Volgens de informatie die we van Samsung kregen zou het toestel leverbaar zijn vanaf september voor een adviesprijs van € 7999. Tot mijn grote spijt kan ik het toestel niet onmiddellijk een plaatsje geven in onze living wegens plaatsgebrek en wegens niet genoeg ruimte … in mijn budget 😛

Wat met Ultra HD ?

Wel … ook hier zit Samsung niet stil, want met de nieuwe 55 en 65 inch F9000 UHD TV’s krijg je een beeldkwaliteit die 4 maar hoger is dan de full HD die we nu kennen. Ja … je leest het goed … 4 x zoveel pixels als de huidige Full HD. Ik had ooit al eens een Ultra HD TV gezien en daar viel ik toch bijna van achterover …

De beeldkwaliteit is hier fenomenaal en het lijkt meer op het beeld dat je door een raam ziet dan echt een TV. Ook hier natuurlijk is het even wachten tot er Ultra HD content via de telecom providers binnenkomt in de huiskamer. De dag van vandaag is het immers niet zo dat een zender met een HD in zijn naam ook constant HD beeld materiaal uitzendt, en daar staan veel mensen niet bij stil. Wittekerke op VTM HD is en blijft een programma dat werd opgenomen en nu ook nog wordt uitgezonden in SD (voor zover ik er 2 minuten naar keek). Dus ook hier … je mag dan nog een TV hebben die 4K of Ultra HD ondersteunt … crap in = crap out.

Klaar voor de toekomst

Beide toestellen zijn natuurlijk klaar voor de toekomst via de Samsung Evolution Kit. Maar wat dat specifiek inhoudt en hoe je dat kan installeren dat houd ik nog even voor een latere post, want momenteel ben ik met een Smart Evolution kit aan het spelen. Wil je er dus meer over weten, dan zou ik zeker deze blogpost in de gaten houden 🙂

De Foto’s

Toch even vermelden dat de foto’s die ik gebruikte deze keer niet door mij werden gemaakt. De fotograaf van dienst was Erwin Alsteens en dus gaat alle credit voor de foto’s naar hem.

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...