De DJI Phantom quadcopter nader bekeken

On August 19, 2013, in Algemeen, Andere Hardware, DJI, fotografie, Hardware, technologie, by Stefaan Lesage

Dat ik al een poosje aan het spelen ben met een DJI Phantom is al lang geen geheim meer, maar dat ik er toch nog een review over schrijf dan zullen velen misschien niet meer verwacht hebben, maar hier is hij dan …

Een Phantom, Quadcopter, UAV … waar heb je het in hemelsnaam over?

Voor we beginnen misschien toch even vertellen wat een DJI Phantom nu eigenlijk is. Wel, het is een zogenaamde UAV of een Unmaned Aerial Vehicle. En ga nu vooral niet staan roepen “Oh, een Drone dus ?” want ik haat de negatieve, militaire en vaak dodelijke beelden die voorbijflitsen waneer dat woord uitgesproken wordt. We houden het dus gewoon bij een quadcopter, een Multi-Rotor of in het algemeen een UAV.

DJI Phantom met Remote

DJI Phantom met Remote

De DJI Phantom is dus een soort helikopter met 4 schroeven die je via een afstandsbediening kan besturen. Bekijk het een beetje zoals de telegeleide autootjes van vroeger. maar dan eentje met 4 schroeven om in de lucht mee te vliegen. Zegt het u niks ? Geen paniek, dat was een dik jaar terug bij mij ook het geval … tot een aantal maanden terug had ik zelfs nog nooit een quadcopter van dichtbij gezien.

Op een dag liet een collega van mij zijn Blade MQX zien en gaf hij een kleine demo, en ik was onmiddellijk verkocht. De MQX was dan ook mijn eerste kennismaking met UAV’s en al heel snel zag ik daar een aantal mogelijkheden in. Zo een quadcopter is immers kan immers heel stabiel ergens boven hangen om zo foto’s te nemen. Met die gedachte ging ik dus wat research doen en kwam ik bij de DJI Phantom uit.

De DJI Phantom is immers een iets grotere Quadcopter die voorzien is van een GPS waardoor het nog stabieler kan blijven hangen op een bepaalde locatie. De GPS zorgt ook voor een aantal andere zaken, maar daar heb ik het later nog over. Wat voor mij de doorslag gaf was het feit dat de DJI Phantom eigenlijk gebouwd was om een GoPro Hero 3 camera mee de lucht in te nemen. Een ideaal toestel dus om wat luchtfotografie te gaan doen en om zelfs wat video te schieten vanuit de lucht.

Na nog wat verdere research was ik al snel overtuigd en reed ik richting Aerobertics in de buurt van Brugge waar ze er eentje op voorraad hadden. Meer nog, de DJI Phantom werd voor mij zelfs al vliegklaar gemaakt en even ingevlogen. Niet dat het zo moeilijk is hoor want er zijn een aantal heel duidelijke instructie videos beschikbaar van DJI zelf. Maar kom, het was mooi meegenomen. Na nog wat verdere uitleg kon ik huiswaarts trekken met de DJI Phantom, 3 batterijen, een lader, en de GoPro Hero 3.

De vingers jeukten om het even uit te proberen

Klaar voor een eerste test vlucht

Klaar voor een eerste test vlucht

Thuis snel de GoPro Hero 3 voorzien van de laatste firmware en de GoPro app op mijn Samsung Galaxy S4 gezet en ik was volledig klaar voor een eerste vlucht. Bij ons in de buurt was een klein braakliggend veldje met een paar boompjes in de verte … ideaal dus om te beginnen.

Even de batterij aankoppelen, voor alle zekerheid de GPS mode aangezet op de controller en dan de lichtjes van de LED in de gaten houden. De LED achteraan de Phantom is immers de manier waarop het toestel duidelijk maakt wat er aan de hand is. Veel oranje lichtjes om aan te duiden dat de hardware aan het starten en opwarmen is. Daarna een groen lichtje met 3 rode om aan te duiden dat we in GPS mode zitten en dat er minder dan 3 GPS satellieten werden gelokaliseerd. Uit mijn research wist ik al dat ik moest wachten tot ik de LED 3 maal groen zag knipperen om aan te duiden dat er 6 GPS satellieten werden gevonden en dat dus een exacte GPS locatie kon bepaald worden. Hierna nog een lange reeks groen flikkeren van de GPS om aan te duiden dat hij zijn thuis locatie had vastgelegd en ik was er klaar voor.

Eindelijk de lucht in

And we are Airborne

And we are Airborne

Het was mijn eerste echte vlucht met een UAV dus voor alle zekerheid de GoPro er terug afgehaald, je weet maar nooit. Opstijgen was de eerste keer bijzonder spannend en hoger dan 50 centimeter wou ik nog niet gaan. Wat vooruit en achteruit vliegen, links en rechts … geen probleem … ik had alles onder controle. Het toestel even rond zijn as laten draaien en tegen onze Jens zeggen … “eigenlijk is dat best simpel, je zou het ook kunnen”. Jens natuurlijk enthousiast “Oh ja … mag ik dan eens ?”.

Toch even de boot afhouden zoals wij dat zo mooi zeggen en zelf nog wat zot doen. Wat grotere afstanden afleggen, en dan eens een aantal hoogtemeters halen.

GPS, ATTI en Manual mode

In GPS mode is dat best eenvoudig. Waneer je naar links duwt met de stick dan vliegt het toestel naar links (t.o.v. de neus van het toestel … heel belangrijk) en laat je de stick los, dan hangt het toestel onmiddellijk stil dankzij de GPS. Ook de hoogte wordt mooi behouden.

Vlieg je in ATTI mode dan hangt het toestel niet onmiddellijk stil. Duw je de stick naar links dan zal het toestel naar links bewegen, laat je de stick los dan zal het toestel nog iets verder naar links doorvliegen om uiteindelijk wel tot stilstand te komen. De hoogte wordt wel voor u geregeld, maar de bewegingen hebben nog wat inertie en het toestel bolt dus nog even uit.

Je kan het toestel ook instellen om volledig in manuele mode te vliegen. De DJI Phantom corrigeert dan niets en je zal dus alles zelf moeten doen. Ik heb tot nu toe nog nooit in Manual mode gevlogen, maar mocht ik ooit flips en loopings willen maken met de DJI Phantom dan is die Manual mode een noodzaak.

De eerste crash

Na 10 minuten gaf de LED van het toestel aan dat de batterij bijna leeg was en het dus tijd werd om te landen. Snel het toestel even binnen halen, een batterij wisselen en opnieuw vertrekken. Een goeie 5 minuten later ben ik alles aan het uitleggen aan Jens en gaat mijn aandacht even van het toestel weg. Ik leg Jens mooi uit dat het toestel naar links vliegt wanneer je de stick naar links duwt en laat dat ook even zien. Ik duw de stick even naar zachtjes links … ik schrik, want het toestel vliegt naar rechts richting de bomen. Wat nu volgt is de typische paniek reactie om zonder na te denken de stik nog verder naar links te duwen tot zelfs helemaal naar links, waardoor het toestel dus volle snelheid naar rechts richting de bomen vliegt. Het gevolg kan je raden … pardoes de bomen in, vanop een paar meter hoogte dan naar beneden tuimelen.

Een beginnersfout … het toestel hing immers met zijn neus naar mij gericht. Druk je de stick naar links, dan vliegt het toestel dus naar links ten opzichte van zijn neus. Gezien de neus dus naar mij wees vloog het toestel naar rechts ten opzichte van mij. Hoe meer ik dus naar links duwde … hoe meer het toestel deed wat het moest doen … en dus naar rechts vloog richting de bomen. Ik had dus kennis gemaakt met het Nose in Flight vliegen.

Gelukkig alles zonder schade … Ja de DJI Phantom kan wel tegen een stootje. Had het toestel nu op beton of asfalt gecrasht dan had ik waarschijnlijk wel schade, maar de zachte ondergrond heeft de val wat gedempt. Buiten een paar groene vegen en een licht deukje in een propeller was er niets te zien. Twee minuten later hing het toestel dus opnieuw in de lucht.

Foto’s en Video’s zei je ?

Even met de GoPro Hero 3 proberen

Even met de GoPro Hero 3 proberen

Een paar dagen later had ik er toch al genoeg vluchten op zitten om er de GoPro Hero 3 onder te hangen. Ik zag het al volledig zitten om luchtfoto’s te nemen en zaken te gaan filmen vanuit de lucht. Het extra gewicht zorgt natuurlijk voor een iets kortere vluchttijd maar ik haalde toch nog 10 minuten met een enkele batterij.

Toch merkte ik snel dat er nog zaken te weinig waren om echt aan lucht fotografie te gaan dien. Het is een mooi begin, maar toch …

In eerste instantie zie je standaard niet wat de camera ziet en neem je dus foto’s op goed geluk. Ik kan je verzekeren zo vanop de grond gokken wat de camera ziet is niet handig. En hoe verder of hoger de DJI Phantom zit hoe lastiger. Met wat meer ervaring kon ik toch een paar degelijke shots maken … maar het mooi kadreren en zo … dat zit er zonder extra toeters en bellen niet echt in.

De volgende stap was video schieten, met ook hier dezelfde problemen. Als cameraman niet zien wat je filmt maakt het verdomd moeilijk om iets mooi in beeld te brengen. Toen ik thuis dan nog het beeldmateriaal wou bekijken merkte ik ook onmiddellijk op dat de camera echt alle bewegingen van de quad volgt. Hangt de quad schuin, dan hangt de camera schuin en heb je dus een schuine horizon. Maar je moet ook weten dat zo een UAV constant ook allerhande zaken controleert en corrigeert. Dat zorgt voor heel wat bewegingen van de camera en resulteert dan ook in onaangenaam beeldmateriaal. Het schudden van de camera er achteraf uithalen is een optie, maar resulteert in nog slechter en waziger beeld.

Andere snufjes

Via de online video’s wist ik al dat het toestel nog een aantal andere snufjes heeft. Zo kan je de besturing in 3 verschillende modes laten werken. In de gewone standaard mode bestuur je de quad altijd ten opzichte van de voorkant van de quadcopter. Wijst de neus dus naar mij toe, dan zal het naar rechts vliegen waneer ik de stick naar links duw. Iets waar je dus rekening mee moet houden.

De andere twee modes zijn iets moeilijker uit te leggen zonder dat je het ook visueel ziet, maar toch zal ik het proberen. Course Lock en Home Lock mode moet je altijd bekijken ten opzichte van het punt waar het toestel opsteeg.

In Course Lock stel je een groot voetbalveld voor en je zet het toestel op de zijlijn maar dan net in het midden ervan. Na het opstijgen beweegt de quadcopter dan ten opzichte van dat veld. Duw je de stick naar voor dan vliegt het toestel richting het midden van het veld, links is naar links van het veld … Ook al hangt het toestel nu met zijn neus naar rechts ten opzichte van jezelf, of met zijn neus naar u toe … de stick naar rechts duwen stuurt de quadcopter dan altijd naar de rechterkant ven het veld. Het kan handig zijn in het begin.

In Home Lock gebeuren bewegingen gelijkaardig aan Course Lock maar trek je de stick naar beneden dan breng je het toestel terug naar de positie waar het zijn home lock heeft uitgevoerd. Echt handig waneer je effen het noorden kwijt bent.

Zelf gebruik ik die modes dus niet meer, maar in noodgevallen komen ze zeker nog van pas.

Het Verdict

Goh … het is een dubbeltje op zijn kant. De DJI Phantom in combinatie met de GoPro Hero 3 is ideaal om te starten in de wondere wereld van de lucht fotografie. Maar zo in die basis configuratie zal je er toch niet veel aan hebben. Ten eerste kan je vanop de grond niet zien wat de camera ziet en schiet je dus lukraak maar wat foto’s. Je zou natuurlijk via WiFi de beelden kunnen bekijken op een smartphone, maar dat wordt ten strengste afgeraden. De frequentie van het Wifi signaal zou immers de frequentie van de radio besturing kunnen in de war sturen.

Een lucky shot maken … dat is een mogelijkheid.

Bij Video komt er nog zoveel meer kijken … De DJI Phantom kan met de GoPro Hero 3 wel video schieten … maar er zullen toch een aantal investeringen nodig zijn om het beeld stabiel te maken. Vlieg je immers bv naar links dan hangt de Phantom schuin in de lucht en dus de camera ook. Het resultaat is een stukje video waar de horizon schuin loopt. Een ander probleem is de vibratie die gegenereerd wordt door de DJI Phantom. Deze maakt immers constant kleine correcties om op de juiste locatie te blijven hangen en die correcties zorgen voor de nodige trillingen in het beeld.

Voor beginners is het in zijn standaard configuratie een optie, maar wens je er iets professioneler mee aan de slag te gaan dan zijn een aantal bijkomende investeringen nodig. In eerste instantie een FPV systeem waarbij je vanaf de grond ook ziet wat de camera ziet. En in tweede instantie dan ook een Gimbal systeem dat voor een stabielere camera zorgt en dus ook mooiere beelden op levert. Ondertussen heb ik zelf die investeringen al gedaan … maar dat is stof voor een volledig nieuwe review denk ik.

Bijgevoegd kan je ook nog wat foto’s vinden die ik tot nu toe met de DJI Phantom heb genomen :

Gerardsmolen (sun was starting to set)Gerardsmolen on a windy & cloudy afternoonLandscape near ErtveldeLandscape near ErtveldeLandscape near ErtveldeLandscape near Ertvelde
Landscape near ErtveldeLandscape near ErtveldeAerial Sunset Landscape near HoofdplaatAerial Sunset Landscape near HoofdplaatAerial Sunset Landscape near HoofdplaatAerial Sunset Landscape near Hoofdplaat
Aerial Sunset Landscape near HoofdplaatAerial Sunset Landscape near HoofdplaatAerial Sunset Landscape near HoofdplaatSunset over RiemeSunset behind treesAerial Sunset
Aerial SunsetView on the KluizendokReime vanuit de luchtSunset in ErtveldeSunset near ErtveldeFarmers at work near Vosselare Put

Aerial photography, a set on Flickr.

Some shots I took using the DJI Phantom and the Go Pro Hero 3.

Wat video beelden kan je ondertussen al op YouTube terugvinden … maar ik waarschuw u alvast voor de povere en trillende beeldkwaliteit 🙂

Tagged with:  

15 Responses to De DJI Phantom quadcopter nader bekeken

 1. Joost says:

  Mooie en interessante review.

 2. Stijn says:

  Stomme controls. De besturing zou relatief moeten zijn, ten opzichte van jouw positie ipv waar de voorkant van het toestel is. In 2013 moet dat toch mogelijk zijn?

  • Stefaan Lesage says:

   Goh … eigenlij kniet … het toestel kan toch nooit weten waar jij staat want zelf kan je ook bewegen met de remote natuurlijk. En als je dan plots met een FPV bril vliegt dan zullen controls t.o.v. uw eigen locatie ervoor zorgen dat je constant overal tegenaan vliegt want dan zie het camerabeeld vanaf de neus van het toestel.

   Pas op … met de DJI Phantom kan je dus de Home Lock mode aan zetten of de Course Lock mode en dan heb je ook ongeveer wat jij wenst.

  • Denus says:

   Maar dat kan de Phantom toch ook?
   Deze heeft namelijk de Intelligent Orientation Control (IOC) functie.
   Daarbij zal de multicopter reageren t.o.v. jouw positie ongeacht hoe de neus staat.
   Dit kan je aan of uitschakelen met de linker switch op de radio.

 3. Super review. Toch maar eens over denken om dat aan te schaffen! 😉

 4. […] van Barvee.be, tim van unexpected.be, Bruno van BVLG, Koen van Kodel.be, @highflydotbe, ik zag de drone van Stefaan vliegen, Bart van netlash, De Travelmagic guys @fotograaf en @ThijsFeryn gaven met advies over mijn […]

 5. Jo says:

  Hallo Stefaan, ik vroeg me af hoe jij het FPV hebt opgelost? En kun je ook een andere camera onder de DJI Phantom hangen (maar wel FPV)?

  • Stefaan Lesage says:

   Wel, ik heb het niet zelf gedaan, maar in mijn geval werd de footage van de GoPro gewoon via aan Video donwlink naar een ontvanger op de grond gestuurd. Die ontvanger koppel ik dan aan een 8” monitor en zo heb ik FPV. Er zijn ook alternatieven met zo een Fatshark bril, maar ben daar zelf geen grote fan van (voorlopig). Onder de Phantom kan je waarschijnlijk hangen wat je wil, zo lang het ding het gewicht maar kan dragen.

 6. Joris Thys says:

  Hey Stefaan
  Ik heb ook interesse in een systeem om mijn gopro hero te kunnen bekijken op een scherm tijdens het vliegen. Heb je misschien enkele links waar ik zo’n systemen kan kopen? Ik word op internet niet veel wijzer..

 7. Joris Thys says:

  Hey Stefaan
  Ik heb ook interesse in een systeem om mijn gopro hero te kunnen bekijken op een scherm tijdens het vliegen. Heb je misschien enkele links waar ik zo’n systemen kan kopen? Ik word op internet niet veel wijzer..
  Alvast bedankt voor de moeite!

  • Stefaan Lesage says:

   Hey Joris,

   Dat zal voer zijn voor een volgende post (als ik eens 5 minuten tijd heb). Mijn Phantom is daar nu mee uitgerust 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...