Op de Samsung Premiere 2013 werden de nieuwe Galaxy en ATIV producten voorgesteld

On June 22, 2013, in Hardware, Samsung, by Stefaan Lesage

Donderdag avond werden pers, media en partners uitgenodigd in Londen voor een persvoorstelling. Veel details wisten we niet … enkel de naam Samsung Premiere 2013 Galaxy & ATIV.

Als Tech45 panellid werd ik dan ook uitgenodigd om het gezelschap te vervoegen. Ondertussen wist ik ook dat collega podcaster Knightwise er ook bij zou zijn, en ik keek er al naar uit om weer eens iets samen te doen. Op naar Brussel dus waar we met de Eurostar naar Londen trokken. Daar aangekomen snel nog wat verfrissen, iets drinken en dan op weg naar Earl’s Court waar het Unpacked event plaats vond.

Ondertussen hebben jullie waarschijnlijk al de volledige video stream gezien … zoniet heb ik even de officiele video geembed. Samsung stelde immers een aantal nieuwe producten in hun Galaxy en ATIV gamma voor.

Bij een aantal van die producten had ik een ‘meh’ gevoel. Eerder het gevoel dat het een logisch gevolg was dan eerder een innovatie. Van een ander product zag ik dan de meerwaarde niet, maar ik vermoed dat ik dan ook niet de consument ben waar ze naar op zoek gaan. Bij 2 nieuwe producten had ik dan weer een ‘wow’ gevoel. Eerder het gevoel van ‘eindelijk’ of ‘stel u voor dat ze nog een stapje verder gaan in de toekomst’ … Maar goed. laten we de verschillende producten even kort toelichten, en je zal zo ook wel merken waar mijn interesse naartoe ging 🙂

De Samsung Galaxy brand

Ondertussen bij menig lezer al wel bekend … de lijn van Android based Smartphone toestellen die we allemaal wel eens hebben gezien. Een paar maand terug was er nog de aankondiging van de Samsung Galaxy S4 in New York, en nu werden nog een aantal nieuwe producten voorgesteld.

Collega Knightwise neemt een interview af

Collega Knightwise neemt een interview af

Samsung Galaxy S4 Active

Samsung Galaxy S4 Active

Samsung Galaxy S4 Active

De Samsung Galaxy S4 Active is een S4 die blijkbaar bestand is tegen water en stof. Het toestel kan een verblijf van 30 minuten onder water op een maximale diepte van 1 meter weerstaan. We hebben nu dus ook een Samsung Galaxy S4 model waarmee je onder water foto’s kan nemen. Het kan leuk zijn op vakantie, maar zelf zat ik daar nu niet op te wachten. Ik blijf met die toestellen nog het liefst zo ver mogelijk van het water.

Hiervoor is de Samsung Galaxy S4 Active voorzien van een soort rubberen flaps die over de micro-USB poort komen. Tijdens de Hands-On sessie had ik het toestel in de hand, en het voelt inderdaad steviger aan dan de gewone Galaxy S4. Je kon duidelijk voelen dat hij iets zwaarder was dan de gewone Samsung Galaxy S4 waardoor hij naar mijn mening ook iets beter in de hand lag.

Qua specs is de Samsung Galaxy S4 Active voorzien van een 1.9 GHz quad-core processor, een 5 inch TFT LCD full HD scherm, een 8 megapixel camera en LTE. De Samsung Galaxy S4 Active is voorzien van een aqua mode voor de camera en die zou scherpere foto’s moeten nemen onder water.

Samsung Galaxy S4 Mini

Tja … wat moeten we hier over vertellen … een kleinere Samsung Galaxy S4 met mindere specs dan de grote broer. Een logisch gevolg en daar zal wel een markt voor zijn.

De Specs ? Wel, als ik alles goed heb gevolgd dan heeft de Samsung Galaxy S4 mini een 1.7 GHz dual-core processor, een 4.3 inch display en een 8- en 1.9-megapixel camera. Voor de rest ziet hij er uit zoals zijn grotere broer.

Samsung Galaxy S4 Zoom

De Samsung Galaxy S4 Zoom met 10x optische zoom

De Samsung Galaxy S4 Zoom met 10x optische zoom

De Samsung Galaxy S4 Zoom is dan weer een mix tussen een telefoon en de Samsung Galaxy Camera. Wat opvallend is aan dit toestel is de 10x zoom lens op de achterkant van de camera. Het toestel heeft een 16-megapixel sensor wat toch meer aanleunt bij een point-and-shoot dan bij een phone camera vind ik.

Nu ja … de Samsung Galaxy S4 Zoom moet je dan ook bekijken als een opvolger van de Samsung Galaxy Camera. Ikzelf zie mij nog niet rondlopen met een Samsung Galaxy S4 Zoom in mijn broekzak, want zoals Knightwise het ook al aanhaalde, het toestel kan voor hillarische quotes zorgen zoals ‘Is that an S4 Zoom in your pocket or are you really really happy to see me ?’

Samsung Galaxy NX

De Samsung Galaxy NX met verwisselbare lenzen en Android 4.2.2

De Samsung Galaxy NX met verwisselbare lenzen en Android 4.2.2

Deze kwam toch blijkbaar wat onverwacht en vond ik persoonlijk ook een van DE aankondigingen van deze avond. De Samsung Galaxy NX is de eerste camera met verwisselbare lenzen die op Android gebaseerd is en voorzien is van een LTE connectie.

Het toestel is voorzien van een Hybrid Autofocus systeem en kan tot wel 8.6 frames per seconde schieten. De Samsung Galaxy NX heeft een APS-C CMOS sensor van 20. megapixel, zoals een aantal andere NX camera’s. Voor de geïnteresseerden … het iso bereik van het toestel gaat van 100 tot 25600, wat toch wel degelijke plaatjes moet opleveren onder minder optimale lichtomstandigheden. En natuurlijk kan je alle bestaande NX lenzen gebruiken op de nieuwe Samsung Galaxy NX.

Het toestel valt iets groter uit dan andere camera’s met verwisselbare lenzen en toch kleiner dan een traditionele DSLR. Opvallend is ook het 4.8 inch scherm op de achterzijde van de Galaxy NX. Het scherm zou ook duidelijk zichtbaar moeten zijn onder felle lichtomstandigheden (in de zon), maar dat kon ik ter plaatse niet onmiddellijk testen.

Ook aan de software kant zijn er een aantal nieuwigheden. Zo is de Samsung Galaxy NX voorzien van een dertig tal smart modes die het voor de gemiddelde fotograaf iets gemakkelijker moet maken. Alhoewel … als je moet kiezen uit 30 modes … dat kan toch ook niet zo eenvoudig zijn. Niet getreurd, ook daar heeft Samsung iets op voorzien namelijk de Smart Mode Suggest. De camera analyseert een aantal zaken en stelt dan 3 modes voor waaruit de gebruiker kan kiezen.

Het Android OS zorgt voor extra mogelijkheden op de Galaxy NX

Het Android OS zorgt voor extra mogelijkheden op de Galaxy NX

Android zorgt er dan weer voor dat je bijkomende applicaties kan gebruiken. Zo kan je de camera koppelen aan je Dropbox account om automatisch een backup van uw foto’s naar dropbox te sturen. Foto’s kan je natuurlijk delen via Twitter / Facebook en anders sociale media. Instagrammen kan dus ook perfect met de Samsung Galaxy NX, en bijkomende applicaties installeren om uw foto’t te bewerken of te voorzien van bepaalde effecten is geen probleem.

Alles zal natuurlijk een beetje afhangen van de prijs van het toestel, maar ik zou er wel eens eentje in handen willen krijgen om er een grondige review van te maken.

De Samsung ATIV brand

Daar waar de Galaxy brand staat voor de Android toestelen staat de ATIV brand voor de windows toestellen, en ook in die categorie werden een aantal nieuwe producten voorgesteld.

De Samsung ATIV Tab3

De Samsung ATIV Tab 3

De Samsung ATIV Tab 3

Op zich heeft het toestel veel weg van zijn Android naamgenoten. Het is een uiterst dunnen tablet die een vollidige Windows 8 ondersteunt (geen Windows RT dus maar de full blown Windows 8). Ik moet zeggen … de Samsung Ative Tab3 is echt wel dun en licht (8.2 mm en 550 gram). Gevoelsmatig had ik de indruk dat het toestel eerder een plastic touch had.

Qua specs kon ik niet veel achterhalen … maar de Ativ TAb3 is voorzien van een Intel Atom processor met 2 Gb RAM en 64 GB opslagruimte. Er is wel een microSD slot voorzien aan de bovenkant van de Tab 3 waardoor je dus de opslagruimte wat kan uitbreiden. Naast de volume en power knop zit ook nog een SIM slot voor mobiele data. Verder is er een ingang voor een koptelefoon, een micro-USB en HDMI poort. En natuurlijk mogen we de S-Pen niet vergeten.

De Samsung ATIV One 5

De Samsung ATIV One 5 is Samsung’s all-in-one PC die toch wel een beetje lijkt op de iMac vind ik persoonlijk. Het is een witte desktop computer waarbij alles in het 21.5 inch scherm zit en je dus nog enkel een scherm, toetsenbord en muis op de tafel hebt staan. Het scherm zelf heeft zo een beetje dezelfde stijl en afwerking als de Tab producten van Samsung (een witte rand met metalen afwerking).

De ATIV One 5 is voorzien van een AMD A6 processor en 4 GB RAM, een 21.5 inch full HD scherm en opslagruimte tot wel 1 TB. Qua aansluitingen kon ik een aantal USB 3.0, USB 2.0 slots ontdekken, een HDMI poort en als ik mij niet vergis ook een card reader.

De Samsung ATIV Book 9 Plus

ATIV Book 9 Plus

ATIV Book 9 Plus

De Samsung ATIV Book 9 is de opvolger van de Samsung Serie 9 Utlrabook en zal dus in een Plus en een Lite versie komen en beiden in een 13 inch versie.

De Plus is voorzien van een Core i5 of i7 processor en een touch display met een resolutie van 3200 x 1800 pixels. En toch zou de plus versie 12 uur moeten meegaan op een volle batterij. Het toestel komt standaard met 8 Gb ram. De Lite moet het stellen met 8 Gb ram een lichtere processor en een 1366 x 768 display en gaat 8.5 uur mee op een volle batterij.

Bizar was ook dat je het scherm van de laptop volledig plat kan leggen, dus in een opstelling van 180 graden ten opzichte van het toetsenbord. Op zich misschien handig om zo iets te laten zien aan anderen zonder dat je het toestel moet omdraaien. De trackpad zou naar het schijnt ook verbeterd zijn …

De Samsung ATIV Q

De Samsung ATIV Q met zowel Android als Windows

De Samsung ATIV Q met zowel Android als Windows

Ook de ATIV Q was voor mij een grote verrassing. We weten ondertussen al allemaal dat er tablets zijn met Android en tablets met een versie van Windows 8 … en iPads. Maar wat als je nu een tablet had die meerdere OSes draait … wat dan ?

De Samsung ATIV Q is daar het antwoord op. Het toestel is immers een tablet met een dual-OS en combineert dus Windows 8 en Android in eenzelfde tablet. Hiervoor heeft het toestel een Intel Core i5 processor en een 13 inch touch display. Indrukwekkend is ook dat het display een qHD Plus display is met een beeldresolutie van 3200 x 1800 pixels. De ATIV Q weegt 1.29 kg en is 13.9 mm dik. Natuurlijk is de ATIV Q ook voorzien van de S-Pen die we kennen van de andere tablets.

Omdat het toestel dus de twee OSes ondersteunt (Windows 8 en Android) is het dus perfect mogelijk om documenten te openen met een Android applicatie en een Windows 8 applicatie. Het systeem kan immers ook een aantal folders en bestanden delen tussen de twee besturingssystemen. Een foto bewerken een aanpassen in Windows 8 en die dan met een Android app delen is dus 1 van de mogelijkheden.

Het switchen tussen Windows en Android is verbazingwekkend snel. Aan de Windows 8 kant is hiervoor een icoontje voorzien en aan de Google kant een soort launch app. Leuk is ook dat je android apps gewoon kan toevoegen aan het Windows 8 start scherm en ze dus naast de Windows apps kan zetten in uw tiles. Op die manier hoef je dus zelf ook niet te switchen naar Android om een app te starten maar kan het gewoon onmiddellijk vanuit de Windows 8 Modern UI schil.

Ik zie hier wel heel wat potentieel in. 1 tablet met 2 besturingssystemen rondzeulen in plaats van 2 tablets … Maar ook hier zal alles afhankelijk zijn van de prijs. Zoals collega Kngihtwise het zo mooi zei ‘It could be the one device we all want, but it could also be the one device we can’t afford’

Het Dessert

Na wat rondlopen op de showfloor en hier en daar een toestel even van nader te bekijken hoorden we plots dat er nog een special act voorzien was. En even later stonden we al te kijken naar een fantastisch optreden van Emily Sandé.

Emeli Sandé aan het werk zien in een super performance

Emeli Sandé aan het werk zien in een super performance

En alsof dat nog niet voldoende was, kregen we als afsluiter nog Will.i.am op het podium. Man … die gast wist er direct de nodige ambiance in te brengen …

Will.i.am aan het werk zijn was een mooi toemaatje

Will.i.am aan het werk zijn was een mooi toemaatje

Oh … en voor zij die er aan twijfelen … foto’s nemen tijdens optredens is niet gemakkelijk. De flitser had ik niet bij, en een 2.8 lens ook niet, maar de Canon EF 70-200mm f/4L IS lens die ik bij had heeft toch een aantal mooie kiekjes opgeleverd … oordeel gerust zelf :

Getting Ready for the Samsung Premiere Galaxy & ATIV Press conferenceSamsung Galaxy S4 ActiveSamsung Galaxy NXSamsung Ganaxly S4 ActiveKnightwise hard at workEmeli Sandé
Emeli SandéEmeli SandéEmeli SandéEmeli SandéEmeli SandéEmeli Sandé
Emeli SandéEmeli SandéEmeli SandéEmeli SandéEmeli SandéEmeli Sandé
Emeli SandéWill.i.amWill.i.amWill.i.amWill.i.amWill.i.am

2 Responses to Op de Samsung Premiere 2013 werden de nieuwe Galaxy en ATIV producten voorgesteld

  1. […] Stefaan Lesaage’s coverage of the event (Dutch) […]

  2. […] stelde vorige week een hele reeks nieuwe gadgets voor en onze Stefaan was er […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...