Test: Hoe slim is de Samsung F8000 LED SmartTV

On June 12, 2013, in Andere Hardware, Hardware, Samsung, by Stefaan Lesage

De vraag kwam of ik niet eens een SmartTV wou testen … eeu … een echt lab om TV’s te testen heb ik niet, maar die Smart kant van de TV … dat wou ik wel eens nader bekijken.

Voor ik hier begin over de Samsung F8000 LED SmartTV toch even meegeven dat onze huidige TV een pak kleiner is, en totaal niet slim is of zo. Integendeel … het is zelfs nog een TV uit het HD-Ready tijdperk en bij deze dus nog geen Full HD. Ik schrok dan in eerste instantie ook even van het formaat van die Samsung F8000 LED Smart TV.

Ik kreeg namelijk een 46 Inch model toegestuurd … Het toestel is groter dan onze huidige TV en het ganse formaat van de TV is eigenlijk ook het formaat van uw beeldscherm. Bij onze TV gaat daar aan elke zijde nog een dikke 10 cm af voor de rand / behuizing. Die 46 inch Samsung F8000 LED Smart TV was dus groot … naar mijn normen natuurlijk. Er kwam zelfs wat werk aan te pas om de marmeren sokkel los te vijzen en weg te halen, want anders kon ik de TV zelfs niet plaatsen. En dun … man die TV is echt dun …

Installeren van de Samsung F8000 LED SmartTV

Aansluitingen van de Samsung SmartTV

Aansluitingen van de Samsung SmartTV

Onze huidige TV heeft een HDMI poort … beter gezegd één HDMI poort, en daar hangt onze Telenet HD Digicorder aan. Voor de PS3 was er dus geen HDMI slot meer over en dus gebeurde dat via Component kabel. De Apple TV kunnen we niet meer aan onze oude TV hangen of we moeten er een switch box tussen plaatsen. Het lastige aan onze huidige TV is ook dat de aansluiting van de kabels onderaan de TV zit en lichtjes achter een metalen frame. Met andere woorden … je ziet niet waar ‘het gaatje’ zit en staat soms wel twee minuten te prutsen voor je de HDMI kabel er in krijgt.

Bij de Samsung F8000 SmartTV was dat wel anders. De aansluitingen zaten mooi en gemakkelijk te bereiken achter het scherm. Een toestel extra aansluiten op de TV verliep dus veel vlotter dan op onze huidige TV. Achteraf een extra toestel aansluiten vereiste dus geen geklungel met kabels en bijna uw nek of handen breken om de het juiste gaatje te vinden.

De bediening

De afstandsbediening

De touch Remote

De touch Remote

Bij de TV zitten 2 afstandsbedieningen. De eerste is een eerder traditionele afstandsbediening, maar de tweede is een iets luxueuzere versie. Niet alleen heeft ze een metalen look en feel t.o.v. de plastic afstandsbediening, maar ze heeft ook een pak minder knoppen … bijna geen zou ik durven zeggen.

Centraal in die afstandsbediening zit dan wel een soort Trackpad waarmee je met simpele bewegingen de TV kan bedienen. Een swipe naar links, een swipe naar rechts, een tap, een double tap … ja … het lijkt wel de bediening van een smartphone of tablet. Ik merkte immers ook op dat je gewoon het kanaal nummer kan schrijven op die trackpad om naar een bepaald kanaal te gaan.

Ik hoor er nu al een paar denken ‘ja maar ik heb hier al zeven bakskes op mijn tafel liggen, nu nog twee erbij of wat?’. Niet getreurd … je kan de TV zo instellen dat je met 1 afstandsbediening alle andere apparaten kan bedienen.

Even door een aantal configuratie stappen lopen en de Samsung F8000 SmartTV had zo mijn telenet HD Digicorder gedetecteerd en ingesteld. Even wat verder gezocht en zelfs de configuratie van onze versterker werd teruggevonden in de TV.

In mijn geval duurde het even voor alles goed werkte, maar ik vermoed dat er nog een configuratie van de vorige tester was blijven hangen. Na een aantal pogingen en even alle configuratie instellingen te wissen kwam alles in orde. Ik kon dus perfect de digicorder bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening.

Voice Recoginition en Motion Detection

Ik heb het hier al in een vorige post eens over gehad. De Samsung SmartTV’s komen met de zogeheten Smart Interaction. Dat betekent dat je de TV ook kan bedienen via o.a. je eigen stem. Gewoon even “Hi TV … volume omhoog” of “decoder aan” en de TV doet het nodige. We hebben dat hier in huis uitvoerig getest en dat bleek probleemloos te werken.

De Samsung SmartTV bedienen met ... beweging

De Samsung SmartTV bedienen met … beweging

Mocht je echter nogal ver van de TV zitten dan kan de ingebouwde camera op de TV misschien moeilijk het geluid opvangen. Net daarom zit in de Touch remote ook een microfoon, is dat niet goed gevonden ?

Naast het gebruik van je stem kan je de TV ook bedienen via een aantal bewegingen. Gewoon even naar de TV zwaaien en er verschijnt een cursor op het scherm. Met de hand kan je die cursor bewegen, iets selecteren of aanduiden, scrollen tussen pagina’s, …

Ook hier de nodige testjes gedaan samen met onze Jens en alles liep naar behoren. En voor je het vraagt … ja, het systeem heeft het lastig waneer je met twee zit te zwaaien 🙂

De Smart Hub

De Smart Hub is het centrale systeem van waaruit je naar verschillende onderdelen van de Smart HUB interface kan navigeren. Iedere pagina in de Smart Hub heeft zijn eigen doel en is voorzien van grote iconen zodat alles duidelijk leesbaar is.

Op TV

Op TV Pagina

Op TV Pagina

Het centrale scherm is het ‘Op TV’ scherm. Hier zie je wat er momenteel speelt op de TV, en ook een vooruitblik van wat er binnenkort op TV te zien is. Een aantal van die zaken worden voorgesteld op basis van uw kijkprofiel, iets wat samsung S-Recommend heeft gedoopt. Na een tweetal weken heeft het systeem genoeg informatie om te weten dat ik veel naar documentaires kijk en zal het dus ook documentaires komen voorstellen.

In ons geval was die informatie de eerste week gewoon uit de lucht gegrepen en kregen we voorstellen van programma’s op Franstalige zenders. Na een weekje of zo werd dat al wat beter en stelde het systeem al wat meer Vitaya en VijfTV programma’s voor (voor moeder de vrouw).

VOD Pagina

VOD Pagina

Films & TV Programma’s

DE pagina voor alles wat betrekking heeft tot Video On Demand. Van hieruit kan je films of TV series bestellen en bekijken via Samsung’s eigen Video Hub maar naar het schijnt ook via NetFlix en zo. Iets wat ik niet echt heb uitgeprobeerd …

Apps

Ja, je leest het goed … Apps op de TV … en veel Apps. Ik zal ze niet allemaal opsommen maar er was de Spotify app, the Facebook, Verkeersinfo, Youtube, TED, Schaken, HLN, Explore 3D, …

Apps op je SmartTV

Apps op je SmartTV

Ik heb met een aantal zitten spelen, maar de meest gebruikte app bij ons was toch Skype. Toch wel gemakkelijk om via skype even zoonlief of papa te contacteren. Al was het maar om te weten hoe lang ik nog zou werken of om snel even een babbeltje (met video) te slaan waneer ik nog eens in het buitenland zit. Nooit gedacht dat ik Skype zou gebruiken op de TV … maar toch … het werd de meest gebruikte app bij ons.

Social

Sociaal is de SmartTV ook

Sociaal is de SmartTV ook

De Social tab bevat aanbevelingen van uw Twitter of Facebook vrienden. Van hieruit kan je dan rechtstreeks de funny YouTube video van uw collega bekijken op uw TV. Ook van hieruit kon je rechtstreeks een video chat starten met een Skype contact.

Multi Media

Vandaag de dag hebben we veel foto’s en video’s op allerhande media dragers staan en in allerhande formaten. Een harddisk bijvoorbeeld met al mijn video montages in MOV formaat, een aantal DivX filmpjes en foto’s. Die toestellen kan je zo via USB aan uw TV koppelen en de inhoud verschijnt dan op de Multi Media tab.

Handig, niet?

Wat ik ervan vond ?

Full HD beeldkwaliteit op een 46 inch TV … wat moet ik daar nog meer van zeggen … subliem in vergelijking met onze huidige TV. Heel af en toe had ik een probleem waarbij de Voice recognition plots geactiveerd werd zonder dat ik ook maar een opdracht gaf en de S-Recommend deed inderdaad wat raar in het begin …

Maar toch … onder de indruk van de Samsung F8000 LED SmartTV. In de toekomst is het met de Smart Evolution kit trouwens mogelijk om een soort cartridge met upgrades in uw TV te pluggen en zo weer mee te zijn op de evolutionaire ladder. Ik zag trouwens ook een slot voor een soort Smart Card en ik vermoed dat het de bedoeling zal zijn om hier uw Belgacom / Telenet Smart Card in te stoppen zodat je eigenlijk geen externe decoder meer nodig hebt. Maar info hierover zou later nog volgen volgens mijn contacten bij Samsung.

Maar goed … laten we de positieve en de minder positieve puntjes even opsommen :

Positief

 • Formaat en de kwaliteit van het beeld is stukken beter dan onze huidige TV
 • De aansluitingen voor de verschillende kabels zitten niet op een onhandige plaats
 • Motion Control en Voice Control zijn handig in bepaalde situaties, al blijkt dat wij die nogal weinig gebruikten
 • One control to rule them all … toch super zo 1 kastje waar je alle toestellen mee kan bedienen
 • Apps op de TV … nooit gedacht dat ik daar fan van zou kunnen worden
 • Multimedia op je netwerk, NAS of externe harde schijf? Geen probleem voor de Samsung F8000 SmartTV

Minder Positief

 • Wij hebben nogal veel zonlicht in de namiddag waardoor er een constante weerspiegeling op het scherm zat. We zagen onszelf zitten in de TV.
 • Ik miste toch de Ambient Light van onze huidige Philips TV
 • Ik moest ze veel te snel teruggeven en zit nu weer met onze kleinere niet HD TV 🙂
 • 3D … ik zie dat niet … maar dat ligt aan mij, want mijn vrouwtje vond dat wel indrukwekkend

En ja … we overwegen er eentje aan te schaffen …

One Response to Test: Hoe slim is de Samsung F8000 LED SmartTV

 1. […] Test: Hoe slim is de Samsung F8000 LED SmartTV […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...