De Slimme Klas volgens Samsung

On April 23, 2013, in Andere, onderwijs, by Stefaan Lesage

Een paar dagen terug kreeg ik een uitnodiging met als sleutelwoorden technologie en onderwijs. Voor mij was dat meer dan genoeg om mijn interesse te wekken dus ging ik vandaag eens een blik werpen in de klas van de toekomst.

In de school voor wetenschap en technologie van het KOV Vilvoorde (TechnOV) bleek immers een pilootklas aanwezig te zijn, en wij mochten daar allemaal eens een kijkje nemen. En dat deed ik dan ook …

De Samsung Smart Learning Suite

De Samsung Smart Learning Suite

We kennen allemaal wel een of andere school die scandeert “Weg met de krijtjes en het klassieke schoolbord, welkom SmartBoard”. Bij de ene school wordt dat laatste dan vervangen door een iPad of ander toestel, en in deze klas waren het allemaal Samsung Tablets (Galaxy Note 10.1 om precies te zijn). Het klassieke bord hing er nog, en ik vermoed dat de stoffige krijtjes ook wel ergens te vinden waren, maar toch … de klas was voorzien van Samsung’s Smart Learning Suite.

Allemaal mooie woorden natuurlijk, maar wat is die Samsung Smart Learning Suite nu eigenlijk. Wel … het is een combinatie van hard- en software, toestellen en programma’s zoals ‘de gewone mens’ het zou zeggen. De echte techneuten en ICT Coördinatoren vertellen dan spontaan over een achterliggende server met een backend applicatie waar alles in geconfigureerd kan worden en zo. Maar ook dat zegt niet zoveel voor diegene die er niet dagelijks mee in contact komen.

Kort samengevat … ergens in de school is er een centrale computer aanwezig, die vaak met de noemer Server omschreven wordt. Hierop draait een toepassing waarin alle administratie kan gebeuren. Leerlingen of leerkrachten verbinden via een of ander toestel met deze server applicatie om zo nieuwe zaken toe te voegen of bestaande zaken te bekijken en aan te passen. Die zaken kunnen allerhande zijn, gaande van gegevens met betrekking tot leerlingen tot uurroosters, lesvoorbereidingen, oefeningenm didactisch materiaal, … allerhande inhoud of content. Vandaar dat de kenners het ook vaak hebben over een achterliggend Content Management Systeem ( CMS ) of een Electronische Leeromgeving ( ELO ).

De Samsung Galaxy Note 10.1 in de klas

De Samsung Galaxy Note 10.1 in de klas

Het systeem kan ook gebruikt worden om op school in te stellen welke leerling welke documenten kan zien tot het instellen welke programma’s of Apps er op bepaalde tablets gebruikt kunnen worden. Het mooie aan het systeem is ook dat de leerkracht met zijn tablet kan rondlopen in de klas terwijl leerlingen op een groot scherm (het E-Board) vooraan de klas kunnen meekijken naar wat de leerkracht op zijn tablet doet. De leerkracht kan eventueel via dit systeem ook rechtstreeks vragen van leerlingen via de tablet beantwoorden, boodschappen sturen naar tablets, tablets vergrendelen en ontgrendelen, werkjes aan een leerling toewijzen, testen afnemen en eventueel zelfs het scherm van eender welke tablet in de klas laten zien op het E-Board.

Ikzelf stel mij daar vaak vragen bij. Technologie in de klas is 1 ding, maar zal die technologie ook daadwerkelijk gebruikt worden om leerlingen sneller of eenvoudiger zaken aan te leren ? Minister van Onderwijs Pascal Smet verduidelijkte in zijn toespraak dat het zeker en vast niet de bedoeling is om zo een Smart Learning Suite in een school te gebruiken omdat het ‘Cool’ is. De minister zelf te pakken krijgen om hem nog wat meer vragen te stellen is mij niet onmiddellijk gelukt, maar ik stelde wel een aantal vragen aan de verantwoordelijke van Samsung en stiekem ook aan de ICT Coördinator van de school.

Mijn eerste vraag had betrekking tot beschikbare content voor de toestellen. Tenslotte is een nieuw type toestel introduceren pas interessant als er ook het nodige lesmateriaal voor beschikbaar is. Kristof Vanhuffel, Product Manager Telecom bij Samsung wist daarop te antwoorden dat er reeds heel wat lesmateriaal en apps beschikbaar waren. En tenslotte zijn de gebruikte Samsung Galaxy Note 10.1 tablets Android toestellen en kunnen de beschikbare apps in de Google Play store perfect op de tablets geïnstalleerd worden.

De leerkracht tussen de leerlingen

De leerkracht tussen de leerlingen

Er wordt ook druk overlegd met andere leveranciers van inhoud, waaronder de verschillende uitgeverijen. Ook die mensen zitten niet stil en willen hun leerboeken en ander didactisch materiaal zo snel mogelijk op de tablets krijgen. Ik stelde ook even voor om eens contact op te nemen met de mensen van KlasCement … tenslotte delen leerkrachten daar al tal van informatie en lesvoorbereidingen … en het zou mooi zijn mocht dat mooi geintegreerd kunnen worden met de Samsung Smart Learning Suite. Een mens mag af en toe eens tussen de lijnen een hint geven, nietwaar.

Ik heb ook even snel gepolst naar het kostenplaatje per leerling, maar daar kon men mij niet onmiddellijk een antwoord op geven. De klas die wij zagen was deel van een piloootproject, maar het is zeker en vast de bedoeling om alles in het komende jaar te gaan commercialiseren. Nu al een exacte prijs meegeven was te voorbarig. Rekenen we alles echter zelf even uit … een Samsung Galaxy Note 10.1, het E-Board, de server en de software, dan zat ik voor als snel met een bedrag van 800 tot 1000 € per leerling in mijn hoofd, met de natte vinger gerekend natuurlijk. Een twijfelachtig geknik was de enige reactie die ik van de Samsung persoon kon krijgen. Dat is natuurlijk de brute kost van het geheel, wat niet wil zeggen dat iedere leerling plots 800 tot 1000 € meer zal moeten betalen aan de school natuurlijk. Maar kom … ik verwacht binnenkort meer informatie over het prijskaartje.

Dan trok ik dus stiekem richt Geert Thijs, de ICT Coördinator van de school. Ik wou immers wel eens weten hoe simpel het nu was om zo een volledige klas vanaf niets te installeren en configureren. In eerste instantie moet de klas dus beschikken over een draadloos netwerk. Voor de draadloze connectiviteit met het internet heeft Samsung een strategische partner gevonden in Belgacom, maar alles staat of valt dus met het draadloos netwerk. Eens dat er is kan de volledige installatie en configuratie vlot verlopen. Achteraan de klas was zelfs een soort Safe / Cradle (geen idee hoe ik het beter kan omschrijven) waar ‘s avonds alle tablets in opgeborgen kunnen worden en via een kabeltje opgeladen kunnen worden. Welke applicaties er al dan niet op de tablets geïnstalleerd worden kan ingesteld worden via de administratie software …

De Samsung Smart School app

De Samsung Smart School app

Ik kreeg spontaan van de enthousiaste ICT Coordinator nog een pak bijkomende informatie waardoor ik nog meer het gevoel had dat er bij Samsung wel over van alles nagedacht was. Zo kan een leerling bijvoorbeeld zijn eigen tablet meenemen van thuis, maar daar staat dan misschien wel een Angry Birds of zo op. Wat doe je daar dan mee ? Wel, blijkbaar kan je centraal toch nog instellen welke applicaties er tijdens de lesuren al dan niet kunnen gestart worden. De leerling komt dus aan op school met zijn eigen tablet, logt aan op de leeromgeving en de leeromgeving zorgt er dan voor dat de leerling niet stiekem Angry Birds kan spelen. Natuurlijk kan de leerling kiezen om niet aan te loggen op de leeromgeving, maar dat kan de leerkracht dan heel snel opmerken in een soort aanwezigheidslijst.

Toegegeven, zei Geert, de versie waar we mee gestart zijn heeft al een aantal evoluties ondergaan en het is niet altijd rozengeur en maneschijn geweest. Maar vandaag hebben ze een goed werkend systeem waar toch blijkbaar iedereen mee tevreden is. Het Samsung Smart Learning Suite systeem mag gerust een succes genoemd worden, want volgend schooljaar zou het proefproject uitgebreid worden van 2 klassen tot 4 klassen en zelfs naar anders scholen binnen het net.

Ik was alvast aangenaam verrast en stelde dan ook voor om eens een testopstelling en demo te voorzien op één van de vele ICT Praktijkdagen. Veel leerkrachten, ICT Coordinatoren en scholen zullen misschien op die manier kennis maken met het systeem en ook geïnteresseerd raken.

Het enthousiasme van XXX sprak boekdelen, en hij kon een deel van dat enthousiasme ook op mij overbrengen. Ik vertrok dus met een gerust hart naar huis … ICT in de klas … het komt goed …

Een kleine selectie van foto’s voeg ik nog even toe ter referentie …

Opzoeken op Google EarthDe leerkracht tussen de leerlingen
De Samsung Smart School app
Minister van Onderwijs Pascal Smet gaf een inspirerende en motiverende speech

De Slimme Klas volgens Samsung, a set on Flickr.

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...