De Crêtes de Spa, mijn eerste Trail Run

On March 31, 2013, in Trailrunning, Verslag, by Stefaan Lesage

Lopen doe ik nu al een tijdje, en al een poosje had ik echt veel zin om eens een Trail Run te lopen. Dit weekend was het dan zo ver, de rest van het gezing zat op de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen, en ik trok naar Spa.

Ondertussen een jaar of drie geleden trok ik voor de eerste keer de loopschoenen aan … het werd immers tijd om iets te doen aan mijn lachwekkende conditie. Pakweg drie jaar later loop ik toch al wel wat kilometers samen. Als ik zo snel even op mijn Strava account kijk, dan zie ik er voor dit jaar alleen al toch zo’n 340 kilometer. De laatste weken loop ik gemiddeld zelfs zo’n 30 km per week. OK … altijd op’t gemak, maar toch … het is niet niks.

Meestal doe ik dat aan de Watersportbaan in Gent … rondjes van 5 km. De laatste tijd geraak ik meer en meer geïnteresseerd in Trail Running. Trail running is een vorm van lopen (soms ook wat wandelen) waarbij je vooral over paden loopt. Vaak gaat dat ook gepaard met bepaalde obstakels waar je dan over moet … een rots, een boomstronk, een beekje of wat dan ook. De echte Trail Runs vinden heel vaak in bergachtig landschap plaats waar je dan ook een aantal kuitenbijters moet trotseren.

Bij ons is de sport nog iets minder bekend, maar wel aan een opmars bezig. Ikzelf vind het vooral een andere manier van lopen, wat meer in de vrije natuur, en daar hou ik wel van. Zelf loop ik af en toe eens in de Bossen hier in Lembeke. Een echte trail run, daar had ik nog nooit aan deelgenomen, dus het was de moment. De Crêtes de Spa … dat zou dus mijn eerste Trail Run worden.

Het eerste knikje in het landschap

Het eerste knikje in het landschap

Eens in Spa aangekomen twijfelde ik nog tussen de 8 km en de 21 km. Het was een beetje zot om helemaal tot in Spa te rijden om 8 km te lopen, maar de tijdslimiet van 3u30 op de 21 km schrikte met toch wat af. Dat, en het weer en de hoogteverschillen.

Ondanks de ijzige kou en de sneeuw die af en toe naar beneden dwarrelde besloot ik toch om mij in te schrijven voor de 21 km. Af en toe moet een mens er gewoon eens voor gaan, dacht ik, en tegelijk hoopte ik op een bezemwagen die de afvallers zou oppikken.

Ik deed, als bij wijze van opwarming, een paar rondjes op de piste en kreeg al heel snel een aantal rare blikken en de gebruikelijke vragen over mijn Vibram Fivefingers. Loopt dat wat gemakkelijk m’neer, dat heb ik nu nog nooit gezien m’neer en de gebruikelijke spottende die heeft zijn handschoenen verkeerd aangetrokken. Ik trek mij daar niks van aan. Ik loop nu al een paar jaar met die Vibram Fivefingers en voel mij daar goed in. Meer nog … ik wil geen andere loopschoenen meer.

Enfin … het was tijd om te vertrekken. Ik sloot helemaal achteraan aan, en we waren weg. Het begon vrij rustig en de eerste 4 kilometer verliepen vlot. Mijn tempo lag iets te hoog, maar daar had ik op dat moment nog geen last van. Maar dan kwam de eerste klim … op de tanden bijten … het tempo een pak verminderen en met veel vloeken (en een klein stukje stappen) boven geraken. Ik was daar al niet de enige die het moeilijk had.

Na 5 kilometer bereikten we de top van de eerste klim. Snel een glaasje water en dan was het terug bergaf … voor een kleine kilometer … en dan … wham … in your face … De klim naar de top van de ski piste. Een klim van 200 meter over een kleine 3 kilometer op een onverhard, bevroren en ondergesneeuwd pad.

De klim naar de top van de piste

De klim naar de top van de piste

Moordend …

Ik zag onderweg een bordje met het stijgingspercentage en als ik het goed heb gezien zat er een stukje in van 20%. Ik kan verkeerd zijn, want ik was te ferm aan het afzien om mij op de bordjes langs de weg te concentreren.

Hier merkte ik trouwens dat mijn Vibram Fivefingers niet echt geschikt zijn voor dit soort werk. Ik had iets te weinig grip op de gladde ondergrond. Het viel al bij al nog goed mee (niet gevallen of zo), maar toch … ik moet mij eens een paar Vibrams aanschaffen met wat meer reliëf en grip.

Eenmaal boven gekomen kregen we een drankje en een mueslireep van ISOSTAR. Die reep kwam precies goed van pas, want ik kreeg een tweede adem. Ik was diep gegaan, maar ik had precies weer wat energie. Het was nu zo’n 3 km vals plat tot we aan de afdaling kwamen. Een afdaling over zo’n 4 kilomenter. Een mens zou denken dat zoiets uitbollen is, maar niets was minder waar. Af en toe was het echt wel opletten geblazen en hier en daar zag ik iemand onderuit gaan. Ikzelf bleef als bij wonder overeind. Hier en daar was het nipt, maar blijkbaar kon ik toch mijn evenwicht bewaren en overeind blijven.

Na 17 kilometer in de wedstrijd kwam er opnieuw een knikje in het landschap. Deze keer stegen we zo’m 100 meter over een afstand van 1 kilometer of zo. Op zich niet zo erg en best te doen … mocht je daar starten. Ik had er al 17 kilometer op zitten en dat klimmetje was er op dat moment te veel aan. Enfin … doorbijten … af en toe een stukje stappen.

3 uur en 2 minuten deed ik er over

Eens boven bij de controlepost kregen we nog iets om te dringen en een een appelsien of zo en het alles verlossende nieuws dat er nu niets meer te klimmen viel en alles bergaf was. Ok … het was nog altijd over bospaden en zo … maar toch … bergaf … dat had ik onthouden.

Na 3 uur en 2 minuten liep ik over de eindstreep. Moe, maar toch voldaan en blij dat ik voor de 21 kilometer had gekozen. Mijn eerste trail run zat er op … en wat voor eentje. Afzien, op de tanden bijten en mijzelf tegenkomen onderweg … zo een keer of 5 …

Vandaag valt het nog mee, niet al te stijf en echt blij dat ik het heb gedaan. Ik kijk al uit naar mijn volgende Trail Run, en ondertussen kan je hieronder de GPS trak van mijn prestatie even bekijken

Voor ik begon aan mijn prestatie nam ik nog een aantal foto’s met mijn DSLR … tijdens het lopen met mijn Galaxy S III … de volledige set vind je op Flickr en kan je hieronder ook al even bekijken.

Crêtes de Spa, a set on Flickr.

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...