De Samsung Galaxy S4, eerder een evolutie dan revolutie !

On March 16, 2013, in Andere, technologie, by Stefaan Lesage

De smartphone markt is een groeiende markt en alle producenten proberen de titel van beste smartphones binnen te halen. Zo was er onlangs de aankondiging van de HTC One, de nieuwe Blackberry en de geruchten rond een nieuwe iPhone. Samsung van zijn kant stelde donderdag de nieuwe Samsung Galaxy S4 voor aan het grote publiek.

Getting ready for the Press Conference

Getting ready for the Press Conference

The place to be was het prestigieuze Radio City in New York. Samsung had een delegatie van de Belgische pers uitgenodigd om live de voorstelling bij te wonen en ik kon die uitnodiging niet weigeren natuurlijk. We vlogen dus snel even op en af …

Voor zij die het nog niet mochten weten is de Samsung Galaxy S4 de opvolger van de S3. Die laatste wordt vaak bestempeld met “meest gesofisticeerde Android smartphone” en met de S4 willen ze natuurlijk die titel bevestigen.

Het toestel werd voorgesteld aan de pers en genodigden in de vorm van een heuse Broadway musical. Op zich wel leuk en mooi om naar te kijken, maar wat mij onmiddellijk opviel was dat er maar heel weinig sprake was van specs en er veel meer gefocust werd op features. Ik hou daar wel van want volgens mij ligt de gemiddelde gebruiker niet wakker van het aantal cores of gigahertz, maar wel van wat kan mijn toestel en wat kost het. Anderzijds stelde ik mij ook wel de vraag wat tapdansen nu eigenlijk te maken heeft met smartphones, maar een mens wil al wel eens zijn tapdansende zoon filmen of fotograferen natuurlijk …

Soit … Na de voorstelling was het aanschuiven om zelf eens met het toestel te kunnen spelen. Na een half uur aanschuiven kreeg ik de gelegenheid om er eens aan te zitten … aan de Samsung Galaxy S4 bedoel ik dan.

Samsung Galaxy S4 (right) vs Samsung Galaxy S3 (left)

Samsung Galaxy S4 (right) vs Samsung Galaxy S3 (left)

Wat mij onmiddellijk opviel was dat het toestel niet zo verschillend is aan de Galaxy S3. De S4 heeft wel degelijk een groter 5″ Full HD scherm, maar het toestel lijkt met het blote oog niet echt veel groter. Ik heb beide even naast elkaar gelegd zodat jullie het ook even kunnen zien. De S4 is wel iets dunner dan de S3, en is niet zo afgerond aan de zijkant.

Toch hebben ze bij Samsung nog gekozen voor de plastic achterkant. Vergelijk je de Galaxy S3 en S4 met een iPhone of een HTC One (die ik daar ook even in de handen kreeg) dan geeft het metaal van de iPhone en de HTC One toch een steviger en professioneler gevoel. Dat is puur gevoelsmatig natuurlijk, want mij. S3 heeft al een aantal stoten meegemaakt en heeft ze tot nu toe allemaal overleefd.

Hardware matig is er dus niet echt iets revolutionairs te melden. Ja, de front facing camera is nu een 13 megapixel camera, en er zitten een aantal nieuwe sensoren op het toestel. Voor mij zat er echter hardwarematig niets bij waarvan ik dacht “dat hebben andere vergelijkbare toestellen nog niet”. En grotere cijfers verkopen misschien beter, maar fotografen bijvoorbeeld eisen al langer betere pixels in slechtere lichtomstandigheden dan meer pixels. Ik ben ook zo iemand … Dat uw wagen 50 km sneller kan rijden dan die van mij is leuk om mee te stoeffen, maar totaal zinloos als je dagelijks naast mij in de file vooruit strompelt aan 20km per uur.

Als ik er dan toch een aantal nieuwe hardware features moet uit halen, dan ga ik voor de manier waarop het toestel de ogen van de gebruiker waarneemt. Op die manier weet het toestel bijvoorbeeld dat je wegkijkt van het beeldscherm en kan het zo uw YouTube filmpje pauzeren, een functie die Samsung Smart Pause heeft gedoopt. Er waren ook al geruchten m.b.t. Smart Scroll,maar in tegenstelling tot de geruchten maken ze geen gebruik van de ogen om automatisch te scrollen in text maar gebeurt dat door het toestel te tilten.

Hands-on with the Galaxy S4

Hands-on with the Galaxy S4

Dat er veel nieuwe software features zijn … dat kan iedereen beamen. De meeste nieuwe features komen trouwens van de digitale camera. Zo kan het toestel een aantal foto’s in burst schieten en kan je die dan gebruiken om te combineren tot de beste shot. Heel handig als plots iemand voor de lens loopt, want op die manier zou je die persoon er nog kunnen uithalen. Gebruikers kunnen ook foto’s en video’s schieten let beide camera’s tegelijk. Ik zie er voorlopig zelf nog het nut niet van, maar ik weet zeker dat iemand daar veel plezier mee zal beleven.

Er is ook gewekt aan een aantal zaken zoals Group Play waarmee meerdere toestellen bv dezelfde muziek kunnen afspelen. Er werd ook even vermeld dat die feature ook gebruikt kan worden o’ bijvoorbeeld met meerdere Samsung Galaxy S4 toestellen samen een multi plager game te spelen.

Er was dus veel nieuws, maar voor mij persoonlijk toch niet veel wereldschokkends, niets waarvan ik achterover viel met de mond open van verbazing. Het is voor mij dan ook een evolutie van wat voor mij een revolutionair toestel was namelijk de Samsung Galaxy S3. Natuurlijk wordt het steeds moeilijker om. Met echt nieuwe zaken af te komen in een smartphone, maar als een concurrent dat wel zou kunnen dan zou dat een gemiste kans voor Samsung geweest zijn.

Op Flickr plaatste ik nog een aantal foto’s die ik nam in New York, want naast het Unpacked event was er natuurlijk nog even de tijd om wat aan sightseeing te doen.

Hands-on with the Galaxy S4Galaxy S4 ThicknessGalaxy S4 Edges
The Statue of LibertyThe Statue of LibertyPosing with the Statue of Liberty in the background9/11 Memorial in New York
9/11 Memorial in New York9/11 Memorial in New YorkOne rose … tons of emotions @ 9/11 MemorialPope Specials in New YorkSquirrel Spotting in New York
Squirrel Spotting in New YorkUnpacked eventGetting ready for the Press ConferenceHands-on with the Galaxy S4Galaxy S3 vs Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 Unpacked, a set on Flickr.

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...