Is het een Laptop? Is het een Tablet? Neen … het is de Samsung ATIV Smart PC !

On January 30, 2013, in Andere, Hardware, Review, Samsung, technologie, by Stefaan Lesage

Er zijn zo van die dagen dat je een Tablet vast hebt en wou dat het een laptop was, of op een laptop bezig bent en wou dat je er een Tablet van kon maken. Wel … met de Samsung ATIV Smart PC kan dat allemaal.

Wat is een Samsung ATIV Smart PC ?

Samsung ATIV Smart PC

Samsung ATIV Smart PC

Officieel valt het toestel onder de noemer ‘Notebook’, maar steeds vaker hoor je de term ‘Convertible Laptop’ vallen. Het is inderdaad een laptop, maar een laptop die je ook als tablet kan gebruiken. Met andere woorden … het scherm heeft een Touch Display en kan je trouwens volledig loskoppelen van het toetsenbord gedeelte en zo perfect gebruiken als ene tablet. Krachtige prestaties in een draagbaar formaat en met de batterijduur van een tablet, een Laptop en een Tablet in 1 … zo worden de ‘Convertible Laptops’ aangeprezen.

Zelf kreeg ik een Samsung ATIV Smart PC als test toegestuurd en kon ik er een dikke week mee aan de slag.

De hardware

De Specs

Zelf ben ik steeds minder geinteresseerd in gedetailleerde hardware specificaties … een toestel moet doen waar het voor gemaakt is … en doet het dat nu met meer of minder RAM of meer of minder CPU cycles dat laat ik even in het midden. Een sterk contrast met zo een twintig jaar geleden. Toen kocht ik zelf nog alle onderdelen om zo toch maar zelf de PC in elkaar te knutselen die voor mij de beste specs had. Maar kom, er zijn ook nog mensen die wel de rauwe specificaties lusten, dus hier gaan we …

De Samsung ATIV Smart PC komt met een Intel ATOM 1.5 Ghz processor, 2 GB RAM, 64 GB SSD Drive, WIFI, Bluetooth 4, Stereo luisdprekers, een microfoon, … en nog meer van dat. Kortom, alles wat je van een degelijke laptop zou verwachten. Het scherm is een 11,6 inch Touch HD LED display, goed voor een resolutie van 1366 x 768. Er is ook een grote broertje (qua performatntie) en dat heeft een full HD touch display ( 1920 x 1080 ). Ook nog even meegeven dat je er ook een SIM kaartje in kwijt kan zodat je echt wel overal op tinternet kan.

De volledige specs kan je nog altijd hier even nalezen.

Een website bezoeken op de Samsung ATIV Smart PC

Een website bezoeken op de Samsung ATIV Smart PC

De Kwaliteit

Een enkele keer heb ik een niet Apple Tablet in handen gekregen en heel vaak had ik dan de indruk dat het maar speelgoed was. De eerste indruk bij de Samsung ATIV Smart PC was toch iets anders. Ik heb het gevoel dat er toch wel aandacht was voor de gebruikte materialen en zo.

Pas toen ik het scherm loskoppelde en het als tablet gebruikte merkte ik dat het een soort plastic omhulsel was. Toen ik de bescherming van één van de poortjes opzij deed om te zien of ik er een geheugenkaartje kon instoppen kreeg ik het niet onmiddellijk terug dicht. Het bleef constant een beetje tegenwerken en het stak een beetje uit. Het zal wel aan mijn onkunde liggen, maar dat zijn zo de zaken die ik liefst niet heb bij dit soort toestellen.

De Tablet

Ik was wel aangenaam verrast toen ik merkte dat zowat alle in en uitgangen op het scherm zaten en niet in het toetsenbord. Dus ook al gebruik je het toestel als tablet en heb je de clamshell niet bij de hand, dan nog beschik je over een Micro SD slot, een u HDMI uitgang, USB 2.0, … Je kan zo ook het toestel perfect opladen. Heb je trouwens 2 van die clamshells dan is het mogelijk om de tablet te docken in ieder van deze clamshells. Bij mijn ‘business test case’ zal je zien hoe dat interessant kan zijn.

De software

Windows 8

Samsung ATIV Smart PC met Windows 8

Samsung ATIV Smart PC met Windows 8


Wel, het is de eerste keer dat ik bij mezelf dacht van ‘he die Modern UI en die Desktop UI hebben wel een nut’, maar al heel snel merkte ik ook dat ‘die Modern UI en die Desktop UI in 1 toestel, dat werkt toch nog niet zo goed’. De Modern UI (het kind kreeg eerst de naam Metro UI) is de Touch interface, compleet met Tiles en zo. Dat zou dus eigenlijk de interface zijn die je gebruikt wanneer je de Samsung ATIV Smart PC als tablet gebruikt. De Desktop UI is dan weer de interface die je zou gebruiken op kantoor waneer je het toestel als laptop gebruikt.

Het probleem is echter dat je beiden door elkaar kan gebruiken. Dus wanneer het toestel in het toetsenbord gedocked is kan je zowel de Modern als Dektop UI gebruiken. De ene moment ben je dus aan het tikken met het toesenbord en kan je dus terug naar de Metro UI waar je dan intuitief eerder met de vingers begint te vegen. En omgekeerd gaat ook natuurlijk … je neemt het scherm mee naar buiten om het als tablet te gebruiken, maar toch kan je nog naar de Desktop UI met alle gevolgen en problemen van dien.

De Business Test Case

De Opzet

Onze WMS Client op de Samsung ATIV Smart PC

Onze WMS Client op de Samsung ATIV Smart PC

Zelf ben ik een software ontwikkelaar en met Devia maken we vooral software in Delphi voor het Windows Platform. Momenteel werken we aan een zelf geschreven Warehouse Management Systeem waar we onder andere de vooraad bijhouden in de magazijnen van een klant en zaken doen zoals Receiving, Picking, Shipping, Locatie Beheer, Barcode Scanning, … alles er op en er aan.

Het leek mij dus een goed idee om even na te gaan hoe eenvoudig het zou zijn om onze WMS Client te installeren en te gebruiken op de Samsung ATIV Smart PC. Dus als bij wijze van test een SQL Server geïnstalleerd op de Samsung ATIV Smart PC … tenslotte werd mij verteld dat het toch wel een performante notebook was. Daarna onze WMS Client geïnstalleerd … voor ons Delphi programmeurs een fluitje van een cent … de EXE kopieren naar de harde schijf, de link naar de database configureren en klaar. En starten maar …

The Good

Als snel was ik toch wel onder de indruk van de batterij in het toestel. Tijdens de installatie had ik de Samsung ATIV Smart PC nog in het stopcontact zitten, maar daarna niet meer. Een ganse dag met het WMS gespeeld en dat op een SQL Server die lokaal op het toestel draaide … geen probleem. Bij gemiddeld gebruik zou de batterij 10 uur meegaan … ik had maar een uur of 6 om te experimenteren en had nog genoeg batterij over. Een dikke pluim op dat vlak.

The Bad

Tja, het kan niet allemaal goed zijn natuurlijk. Onze WMS Client werd op vraag van de klant speciaal ontworpen voor Full HD schermen, en dus niet voor de kleinere resolutie van de Samsung ATIV Smart PC. Alles werkte … maar het zag er niet altijd even mooi uit. Op zich niet zo een groot probleem, maar om alles perfect in orde te brengen zouden we toch een aantal kleinere visuele tweaks aan onze applicatie moeten gebeuren.

The Ugly

Onze WMS Applicatie is natuurlijk geen Modern UI type applicatie, maar een Desktop applicatie. Het werkt dus zeker al perfect waneer het scherm in het keyboard gedocked is. Waneer je het scherm loskoppelt en het als Tablet gebruikt verschenen toch een aantal problemen die ikzelf aan Windows 8 zou wijten. Waneer je bv in de omschrijving van een Artikel klikt, dan kan je die omschrijving aanpassen.

Gebruik je de Smart PC als laptop dan kan je het fysieke toetsenbord gebruiken, maar als tablet zou je toch verwachten dat Windows 8 dan automatisch het virtuele toetsenbord op het scherm tovert. Wel … dat was niet zo. Als gebruiker tik je dus in een invoervak en moet je dan zelf op het keybaord icoontje in de tastbar klikken op het virtuele keybaord op het scherm te tonen. Het resultaat hiervan is … gefrustreerde gebruikers die roepen “het werkt niet” … terwijl het wel werkt maar ze niet weten dat ze zelf het virtuele toetsenbord moeten activeren.

Het kan nog slechter … staat het editvak onderaan het scherm en druk je op het knopje om het virtuele keybaord weer te geven, dan verschijnt het keybaord boven op het invoervak waar je iets wil in typen. Met andere woorden … je ziet gewoon niet wat je aan het invoeren bent! Ik zou van Windows 8 toch op zijn minst verwachten dat het ofwel het scherm naar boven schuift of het virtuele toetsenbord dan bovenaan het scherm plaatst.

Toen we dat voor hadden dacht een slimme gebruiker dat hij misschien snel even naar het volgende invoervak kon gaan. Op het virtuele toetsenbord staan immers een ‘<' en een '>‘ toets. Jammer maar helaas zijn dat cursor toetsen, dus cursor naar links en cursor naar rechts. En iedereen weet toch dat je in een touch interface die dingen constant gebruikt !!! Niet ?!?

Ik dacht nog om het slim op te lossen en stelde voor om met de Tab toets naar het volgende invoervak te springen. Maar al snel kreeg ik de vraag waar die Tab toets dan wel staat. Op het virtuele toetsenbord van Windows staat hij immers niet, je moet daarvoor nog naar een andere layout switchen.

Stel je dus even de situatie voor. Onderaan het scherm willen we iets invoeren, maar het virtuele toetsenbord bedekt het invoervak. We moeten dus op puur geluk hopen dat we nog steeds in het juiste invoervak staan en de juiste tekst intikken. Om naar het volgende invoervak te gaan deden we dus eerst het virtuele toetsenbord web om te zien of we alles juist hadden ingevoerd, tappen we op het volgende invoervak, terug op de knop om het toetsenbord weer te geven en terug blind typen.

Goed, ik gaf Microsoft toen nog het voordeel van de twijfel. Tenslotte was onze WMS applicatie niet geschreven voor Windows 8 en touch displays. Dus snel even testen met Notepad want daar zou het toch perfect moeten werken. Snel even Notepad starten, het venstertje wat kleiner maken, onderaan het scherm positioneren, file -> new … het knopje van het virutele keyboard aanraken … met eenzelfde resultaat. Het virtuele keyboard bedekt het Notepad venster.

Het Verdict

Ik zie wel iets in die Convertilbe Laptops. Het feit dat je zowel een laptop als een notebook hebt heeft zo zijn voordelen. Op kantoor kan ik mooi de laptop gebruiken. Moet ik snel even in het magazijn zijn om een aantal zaken te controlleren, dan kan kan ik het scherm loskoppelen en gewoon als Tablet gebruiken. Hardware matig dus zeker een goeie zet.

Dat het op Windows draait was voor mij mooi meegenomen. De klant snel even laten zien dat de WMS Client er op kan draaien zorgde voor heel wat ‘ohs’. Zeker eens ze zagen dat niet alles opnieuw geprogrammeerd moest worden omdat het iOS of Android is. De struikelblok was deze keer echter de Windows 8. Ik hoop dan ook oprecht dat iemand van Microsoft dit hier leest zodat ze eventueel iets kunnen doen aan de problemen die wij hadden, want zolang er zo een problemen zijn zorgt dat voor gefrustreerde gebruikers en dat willen we natuurlijk niet.

Oh … en volgende keer beloof ik veel meer foto’s te nemen van het Test toestel … ik zweer het 🙂

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...