FACTS 2012

On October 25, 2012, in Algemeen, Andere, Informatie, by Stefaan Lesage

Ben je een fan van Anime, Comics, Scifi of hou je wel van CosPlay, dan was je dit weekend waarschijnlijk op de FACTS beurs in Gent, zo niet kan je hier alles even nalezen en een video bekijken.

Wat is FACTS ?

Volgens de officiële website is FACTS het grootste festival in de Benelux voor alles wat te maken heeft met comics, sci fi, anime, cosplay en alles wat daarmee te maken heeft. Naar jaarlijkse gewoonte gaat FACTS door in Gent, en dit jaar was dat vorig weekend op 20 en 21 oktober.

Reporter ter plaatse

Jaarlijks trekken we daar naartoe met een delegatie van Knightwise.com om ter plaatse wat foto’s te nemen, een aantal video interviews op te nemen en achteraf verslag uit te brengen van de gebeurtenis.

The FACTS 2012 Showfloor

The FACTS 2012 Showfloor

Dit jaar verliep het echter niet zoals gepland. Vlak voor Photikina kreeg onze fotograaf @KonradPhoto een klein ongevalleke en brak hij zijn teen. @Knightwise en @Niejana zaten op hun beurt verwikkeld in allerhande renovatie en schilderwerken en konden niet anders dan ook afhaken. Maar dat hield mij niet tegen en trok ik er dus alleen op uit.

De Showfloor

Dit jaar was de showfloor anders opgedeeld. Voorheen was alles verspreid over 3 hallen, maar dit jaar stond alles in 2 grotere hallen. Toch gaf dat soms de indruk dat FACTS kleiner was, alhoewel er meer ruimte was dan vorig haar. De indeling zorgde echter voor een ongelofelijke drukte in het gangetje die de twee hallen verbond. Op zaterdag werd het even zo erg dat er door de organisatie een omleiding werd uitgestippeld. Een ideaal moment om even een frisse neus te halen.

Artist’s Alley

Zelf lees ik niet zo heel veel comics, dus ging ik eens kijken hoe de tekenaars te werk gaan in Artist’s Alley. Eigenlijk waren er wel een aantal bekende mensen aanwezig (en ook een groot aantal die ik niet kende). Eerst stond ik even te kijken bij Petar Meseldžija, die vroeger de europese versie van Tarzan nog tekende. Ik had al onmiddellijk het gevoel dat ik hier bij echte artiesten stond. De manier waarop hij met het potlood omsprong, daar kon ik alleen maar van dromen.

Charlie Adlard - Walking Dead

Charlie Adlard – Walking Dead

De volgende stop was Sophian Cholet die net een hardcover aan het signeren was en er een personage op Zombies op aan het tekenen was. Naast hem zat dan weer Augustin Popescu van De Roos en het Kruis (die wil ik eigenlijk zelf ook wel eens lezen). Iets verder zat dan iemand die druk bezig was met het tekenen van Yoko Tsuno. Van Yoko Tsuno had ik reeds gehoord, maar ik dacht dat de tekenaar Roger Leloup was en toch wel ouder was … nu ja … het kan zijn dat iemand anders zat te tekenen.

Iets later kwam er nog iemand aan, en daar heb ik toch wel een dikke tien minuten bij gestaan. Eerlijk gezegd had ik totaal geen idee wie het was … behalve dat hij in het hoekje van Walking Dead zat. Ik zag hem tekeningen maken en was zo ferm onder de indruk dat ik toch even ben gaan polsen wie hij nu was. Bleek dat ik naast Charlie Adlard stond … zelf wist ik het niet … en waarschijnlijk denken velen nu “ge moest u schamen”.

De tekeningen die ik daar zag wagen echt wel knap gemaakt, en het wekt mijn interesse om zelf ook opnieuw comics aan te schaffen en ze te lezen ! Knap werk !

De Cosplayers

Makeup artists did an awesome job here

Makeup artists did an awesome job here

Net zoals de vorige jaren sta ik soms toch versteld van de kostuums waar een aantal mensen een groot stuk van hun vrije tijd in stoppen. Die pakjes zijn natuurlijk maar een deel van het Cosplay gebeuren. Een aantal mensen die ik zag gaan daar toch wel heel ver in. Een bebloed gezicht met opengebeten nek is 1 ding, maar er dan nog al strompelend en mankend bij lopen … dat is al wat meer Cosplay. Bepaalde cosplayers hebben zelfs de bewegingen en geluiden van hun karacters zo bestudeerd dat ze die perfect kunnen nabootsen.

Voor het derde jaar op rij zag ik een aantal bekende gezichten. Ook dit jaar waren Puck Barendrecht en Tamara Boss van de partij. Ik had de indruk ook Tessa Van den Eynde gezien te hebben. Vorige keer zagen we haar nog als sexy Lara Croft, maar ik had de indruk dat ze er dit jaar gewoon als Tessa bij liep (of anders ken ik haar Cosplay karakter niet).

De Games & Showfloor

World of Warcraft The Card Game

World of Warcraft The Card Game


Ik meen mij te herinneren dat ik het twee jaar terug nog had over Altair (Assassins Creed). Wel … dit jaar stond Ubisoft met een Assassins Creed III stand op Facts. Naast een preview / demo van het nieuwe Assassins Creed game hadden ze precies ook 2 cosplayers ingehuurd. Beiden leken als twee druppels water op hun in game karakter en gedroegen zich ook perfect zoals de karakters zelf. Mochten de mensen van Ubisoft dit lezen … man … ik was onder de indruk van zowel de cosplayers als het spel zelf … alleen jammer dat ik geen T-Shirt / Sweeatshirt van Assassins Creed kon vangen tijdens de give-away … mijn zoontje zou er zo blij mee geweest zijn.

Conclusie

Wel … een team van 1 man is best wel lastig. Tegelijk video opnames maken, de audio in de gaten houden, hier en daar een foto nemen … Dat zorgde ervoor dat ik geen tijd had om een eventueel interview af te nemen … maar geef toe … het zou echt wel moeilijk zijn om Knightwise zijn interview technieken te evenaren.

Maar toch … blij dat ik er geweest ben … en ik kijk al vol ongeduld uit naar Facts 2013.

Voor zij die het allemaal hebben gemist, heb ik hier een 10 minuten durende Video montage toegevoegd die ik in elkaar heb geknutseld met mijn FACTS 2012 beeldmateriaal.

Veel foto’s heb ik niet kunnen maken, maar mijn beperkte selectie kan je terug vinden op mijn Flickr Feed.

FACTS 2012, a set on Flickr.

Some shots I took at FACTS 2012, the biggest comics, sci fi and anime festival in the benelux and is located in Ghent, Belgium.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...