Wordt de Wii U de volgende evolutie van de Game Console ?

On October 16, 2012, in Andere, Andere Hardware, Hardware, Nintendo, Review, by Stefaan Lesage

De nieuwe Nintendo Wii U werd vandaag voorgesteld aan de pers, en aangezien collega Knightwise niet aanwezig kon zijn, mocht ik zijn vliegende reporter ter plaatse spelen.

Tom Palmaerts and the history of Gaming

Tom Palmaerts and the history of Gaming

Een korte trip door de Game geschiedenis

Techneuten en geeks onder elkaar spelen af en toe ook wel eens graag een game. Tenslotte zijn een aantal onder ons opgegroeid met de eerste spelconsoles en de eerste spel computers. Toen Jo van de alom bekend Knightwise podcast mij vroeg of ik niet in zijn plaats naar de pers voorstelling van de nieuwe Nintendo Wii U wou gaan heb ik geen seconde getwijfeld. Taferelen van mijn gamende jeugd schoten voorbij en ongeduldig wachtte ik tot het zover was.

De persvoorstelling begon met een presentatie van trendwatcher Tom Palmaerts. Eerlijk gezegd, ik heb het meestal niet voor trendwatchers, maar een trendwatcher die ook toegeeft dat zelfs hij niet altijd alles bij het rechte eind heeft, daar luister ik met aandacht naar.

In den beginne waren er sprites en pixels

Een snelle trip door de geschiedenis van de games waarin gestart werd met onder andere Double Dragon. Oh … the memories … Ik herinner mij dat spel nog vanuit mijn Commodore 64 periode. In die tijd stonden we nog niet stil bij de pixel count van games, maar speelden we nog omwille van het nieuwe en de gameplay. Tja … de tijden zijn veranderd. Mij deed die korte sprint door de game geschiedenis vooral terugdenken aan de tijd waarin je nog 3 levens had en bij het verliezen van het derde leven volledig opnieuw kon beginnen. De tijd waarin je een spel nog niet kon bewaren wanneer je een moeilijke level tegemoet ging, of de tijd waarin een joystick nog een zwart vierkanten doosje was met een knuppel een een zielige kleine rond rode knop. Ook naar de tijd waarin ik voor het eerst in mijn leven BASIC code zag toen ik met een paper clip een reset van mijn Commodore 64 had gedaan en de game code van het spel Kentilla nog in het geheugen zat … de tijd … ow even terug bij de orde van de dag voor ik 5 pagina’s heb vol getikt.

Wat de Wii en nu dus ook de Wii U zo uniek maakt is dat een aantal games vooral gericht zijn naar gezinnen of groepjes van vrienden die samen eens een spel willen spelen. Naar het schijnt zouden 40% van alle ouders wel wekelijks een game spelen met hun kinderen. De meest voor de hand liggende redenen zijn natuurlijk :

  • omdat het leuk is in familie verband
  • omdat de kids er zelf om vragen
  • een vorm van controle (wat speelt mijn kind en wat krijgt het te zien)
  • en de hoofd reden misschien omdat ook ouders het leuk vinden.

Wat maakt de Wii U nu zo uniek ?

The Wii U with it's GamePad

The Wii U with it’s GamePad

De Nintendo Wii U onderscheidt zich van vorige game consoles door zijn GamePad. Deze biedt een aanraakgevoelig LCD scherm. Het voordeel hiervan is dat je met een tweede scherm kan werken. Wat je op de GamePad ziet kan immers anders zijn dan wat je op het TV scherm ziet. Dat op zich zorgt al voor een andere spel ervaring en nieuwe mogelijkheden.

Een aantal voorbeelden daarvan mochten we kort daarna uitproberen in de Game Room. In New Super Mario Bros U kon je zo met een tap op het GamePad scherm een blokje plaatsen die door de andere spelers dan kon gebruikt worden om hoger te springen. Daarnaast kon je de GamePad ook gebruiken in Single Player mode ter vervanging van het TV toestel. Dus als zoonlief op de Nintendo Wii U aan het spelen is en papa wil TV kijken, dan kan zoonlief gewoon verder spelen met de GamePad terwijl papa rustig naar de koers kan kijken.

Mario’s Ghost (een soort PacMan variant), één van de 12 spellen uit Mario Land was een ander mooi voorbeeld. Iedere speler kon op de TV een avatar besturen in een doolhof en met de zaklamp proberen het spook te zoeken. Het spook werd dan weer door een andere speler bestuurd op de GamePad. De gewone spelers krijgen dan op het TV scherm het spookje niet te zien (behalve wanneer het in het licht van de zaklamp komt), maar de speler die het spook bestuurt krijgt wel de andere spelers te zien op de GamePad. Het doel van het spel is dat de spelers het spook vinden, of het spook alles spelers pakt nog voor het spook zelf werd gevonden.

Op naar de 18+ Games

Rayman Legends on the Wii U

Rayman Legends on the Wii U

In een donkere ruimte iets verder op stonden nog een aantal Wii U consoles opgesteld, deze keer met de zongenaamde 18+ Games. De Games die we hier mochten uitproberen waren onder andere Rayman Legends, Ninja Gaiden 3 en ZombiU. Zombies … dat zag ik wel zitten en dus waagde ik mij aan een potje ZombiU … wow …

Qua Gameplay was het begin wel wat lastig, want bepaalde zaken moest je op de GamePad aangeven terwijl het TV scherm dan weer volledig werd gebruikt voor het effectieve speelveld. Misschien een beetje moeilijk uit te leggen, maar op de GamePad kon je onder andere uw inventaris bekijken, uw munitie in de gaten houden en had je zelfs een radar waarop je kon zien waar de zombies ongeveer zaten. Daar had ik het soms lastig mee … twee dingen in de gaten houden … dat valt niet mee … maar die ZombiU … man dat wil ik in huis hebben. Mega settings (hartje Londen), mooie graphics, griezelige sfeer en zombies die je kan neerknallen natuurlijk.

The wii U System with Controllers and GamePad

The wii U System with Controllers and GamePad

Om af te sluiten misschien toch nog even meegeven dat er twee bundels van de Nintendo Wii U werden aangekondigd. Er komt een Wii U Basic Pack met een Wii U systeem die voorzien is van 8 Gb aan flash opslagruimte. De Wii U Basic komt in het wit, samen met een witte GamePad en controllers. Daarnaast komt er ook een Premium Pack met een zwarte Wii U die voorzien is van 32 Gb aan flash opslagruimte, zwarte controllers en een zwarte Wii U GamePad. De Premium Pack komt met nog wat extra accessoires zoals een standaard voor de GamePad, een oplaadstation voor de GamePad, een sensorbalk en het Nintendo Land spel.

Op de vraag of de Wii U nu de volgende evolutie van de Game Console is moet ik vaag antwoorden. De tijd die we met het toestel konden doorbrengen was iets te kort om daar een duidelijke mening over te geven. Het staat echter wel vast dat de GamePad een nieuwe dimensie kan toevoegen aan bepaalde games, en ik ben zeker benieuwd wat de game developers daarmee zullen aanvangen. Ik vrees echter ook dat we niet echt gemaakt zijn voor het multi-tasken en het reageren op zaken die gebeuren op twee verschillende schermen, al heb ik opgevangen dat zoiets niet de bedoeling zou zijn. Het ZombiU spel zag er echter zo knap en spannend uit dat zelfs ik misschien zou overwegen om een Wii U in huis te nemen 🙂

Meer foto’s kan je terugvinden via mijn Flickr feed :

Nintendo NotebookIntro by Tom PalmaertsIntro by Tom PalmaertsTom Palmaerts and the history of GamingTom Palmaerts and the history of GamingTom Palmaerts and the history of Gaming
The Wii UNinja Gaiden on Wii UThe Wii U with it's Game PadThe Wii U with it's Game PadThe Wii U with it's Game PadThe Wii U with it's Game Pad
The Wii U with it's Game PadThe Wii U with it's Game PadPlaying with the Wii UPlaying with the Wii UPlaying with the Wii UPlaying with the Wii U
Playing with the Wii U

Wii U Avant-Premiere, a set on Flickr.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...