Nikon viert zijn 95ste verjaardag en introduceert de D600

On September 14, 2012, in Andere, fotografie, by Stefaan Lesage

Een verjaardagsfeest, daar horen toch foto’s bij. En foto’s die neem je toch met een degelijk fototoestel moeten ze bij Nikon gedacht hebben … en dus lanceerden ze tegelijk de Nikon D600 #Nikon95

Het Feetsje

Een tijdje terug kreeg ik een uitnodiging voor een verjaardagsfeest. Zoiets kan je onmogelijk weigeren, en zeker niet waneer het van Nikon komt. Snel dus alle Canon materiaal bij elkaar grabbelen en mij richting Nikon HQ in Haren koersen.

Een verjaardagsfeest, daar horen genodigden bij. En niet de minste … Ik zag er bekenden fotografen uit mijn twitter en facebook kringen zoals Bunker, Dipfico en Fredjefoto, Evy Raes, en nog een aantal anderen die ik niet bij naam ken. Maar het mag gezegd zijn … ik was omringd door fotografisch talent.

Het officiële gedeelte

Na het welkomstdrankje werden we in een vergaderzaaltje verwacht waar de projector opgesteld stond. Vooraan de zaal stond nog een jongedame die prompt wat zand over een lichtbak gooide en daar spontaan mee begon te tekenen. Ik had dat eigenlijk nog nooit gezien, maar de juffrouw was duidelijk een expert ter zaken.

Geen idee hoe het officieel heet, maar de zandtekenares was schitterend

Geen idee hoe het officieel heet, maar de zandtekenares was schitterend

Na de zandtekenares was het de beurt aan de experts van Nikon die ons een woordje uitleg gaven over de geschiedenis van Nikon, wat de mijlpalen waren in die geschiedenis en hoe ze geëvolueerd warden tot waar ze nu staan. Met enige trots wisten ze ook te melden dat op tal van vlakken ze de concurrent (Canon) op de hielen zitten en zelfs al hebben ingehaald.

Nu … al dat nieuws en zo … dat is wel eens leuk om te horen, maar op zich zaten we allemaal wel een beetje te wachten op de nieuwe telg binnen het Nikon gamma. Het duurde dan ook niet lang of de presentatie ging volledig over de nieuwe Nikon D600.

De nieuwe full-frame Nikon … de D600

De D600 wordt Nikon’s kleinste en lichtste full-frame camera ooit

De D600 is dus uitgerust met de FX-beeldsensor (een full-frame sensor) die tot nu toe enkel in de professionele toestellen te vinden was. Niet allen beschikt deze sensor over 24,3 megapixel, maar hij zou naar verluid ook veel beter presteren wanneer er minder licht beschikbaar is. Net zoals de D4 is de D600 ook voorzien van een geavanceerde EXPEED 3 chip die instaat voor een snellere maar toch kwaliteitsvolle beeldverwerking.

Time-lapse voor iedereen

Ik vernam dat de sluiter van de camera zo kan ingesteld worden dat hij met intervallen geactiveerd wordt. Zelf heb ik hier nog niet mee geëxperimenteerd, maar de Time-lapse resultaten die ik reeds zag geven een schitterend effect.

De elektronische virtuele horizon

We kennen het allemaal wel … de horizon die afloopt … of erger nog … het water dat wegloopt uit uw foto omdat het toestel niet volledig horizontaal stond. Wel … de D600 is blijkbaar voorzien van een virtuele elektronische horizon met dubbele as. Op die manier kan je in de zoeker (of op het LCD scherm) al duidelijk nagaan of de camera goed gepositioneerd is ten opzichte van de horizon. Mooi meegenomen …

Toch nog licht en energie efficient

Hoe meer je in een body stopt, hoe groter en zwaarder die wordt. Maar ondanks alle features blijft de D600 toch aan de lichte kant. De body weeg slechts 760 gram zonder de batterij. Net zoals de D800 is ook de D600 goed afgedicht en dus beter bestand tegen vocht en stof.

Wat betreft het energie verbruik zou je ongeveer 900 foto’s of zowat 60 minuten aan video materiaal kunnen opnemen met een volledig opgeladen batterij.

De WU-1b mobiele adapter

Naast de body werden natuurlijk ook een aantal accessoires voorgesteld. Eentje daarvan sprong er voor mij onmiddellijk uit, namelijk de WU-1b mobiele adapter. Hiermee kan je draadloos uw foto’s uploaden naar de sociale media of overzetten naar je smartphone. Maar dat vond ik persoonlijk niet de beste feature …

Het is immers zo dat je met de WU-1b uw Nikon D600 vanop afstand kan besturen met een iOS of Android device. Handig om de camera op te stellen in de tuin en dan van binnenshuis onopgemerkt foto’s te nemen. Die ideale manier om die sublieme foto te nemen van de pimpelmees die constant op bezoek komt.

Hands-on met de Nikon D600

Na het officiele gedeelte kregen we de kans om zelf eens de D600 vast te nemen en om ermee te experimenteren. Voor mij (als Canon shooter) was dat nogal onhandig, want de bediening gebeurt toch op een iets andere manier. Toch nam ik een aantal foto’s en op het eerste zicht zagen die er echt wel super uit. Met mijn oude Canon wordt het al lastig om met weinig licht een haarscherpe foto te nemen, maar de D600 had daar precies minder problemen mee.

Hands-on met de D600

Hands-on met de D600

Natuurlijk is het LCD scherm op de achterzijde van het fototoestel niet de ideale manier om het resultaat te analyseren. Eigenlijk zou ik dus eens wat foto’s willen nemen en thuis op de computer bekijken om te zien of het resultaat nu echt zoveel beter is. Wat wel vast staat … ik begon toch te twijfelen of ik de juiste merkkeuze had gemaakt …

Hopelijk krijg ik ooit eens de kans om een aantal dagen met een Nikon DSLR te experimenteren … en als dat gebeurt, dan horen jullie zeker en vast mijn bevindingen.

Een bezoekje bij Procirep

In hetzelfde gebouw als dat van Nikon zitten de mensen van Procirep. Procirep is de hersteldienst van Nikon voor de Belux, en nu we er dan toch waren … mochten we even een bezoekje brengen.

Het bezoekje kort samenvatten zou onze gids geen eer aan doen … Hij wist ons immers alle details uit de doeken te doen over hoe een body uit elkaar wordt gehaald, hersteld wordt en opnieuw gekalibreerd kan worden. Hij bracht ons naar een tafel waar een D700 body volledig uit elkaar lag en vertelde ons hoe alles werkte en welke onderdelen waarvoor werden gebruikt.

Een volledige D700 body ... in stukjes weliswaar

Een volledige D700 body … in stukjes weliswaar

Ik had eigenlijk nog nooit een body van binnen gezien, en bleef dus alles aandachtig volgen. Na de body kregen we ook een aantal lenzen te zien en een demonstratie over hoe de AF motor nu werkt. Toen hij ons de AF motor van een goedkopere lens liet zien naast deze van de duurdere lenzen, wist iedereen onmiddellijk waarom die andere lezen duurder zijn.

Iemand vroeg beleefd hoe lang het duurt om een body volledig af te regelen. Dat blijkt echter sterk afhankelijk te zijn van het type. Soms kunnen er maar 2 body’s per dag verwerkt worden zei hij …

Een van de vele toestellen die gebruikt wordt voor het kalibreren

Een van de vele toestellen die gebruikt wordt voor het kalibreren

Ik heb echt respect voor de mensen die zo dagdagelijks die toestellen uit elkaar halen, herstellen en opnieuw in elkaar kunnen stoppen. Het uit elkaar halen zou bij mij nog net lukken, maar de kans is dan al groot dat ik een aantal schroefjes kwijt ben.

Soit … het bezoek aan Procirep was echt een mooie afsluiter van de avond. Volgende week ga ik voor een aantal dagen naar Photokina … en nu heb ik toch op zijn minst een idee van wat er allemaal in zo een body zit 🙂

Tagged with:  

One Response to Nikon viert zijn 95ste verjaardag en introduceert de D600

  1. […] they presented the Nikon D600. Back then I wrote a little blogpost about it in Dutch which you can read right here. In short … Nikon announced it’s D600 which is Nikon’s smallest full-frame camera […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...