Is de Samsung Galaxy S III een geduchte iPhone concurrent ? Ik testte het even uit.

On June 20, 2012, in Andere, Andere Hardware, Hardware, Review, Samsung, by Stefaan Lesage

Een aantal weken terug mocht ik erbij zijn tijdens de voorstelling van de Samsung Galaxy S III in London. Ondertussen heb ik een goeie week ook een test exemplaar van het toestel in handen. Dringend tijd dus om mijn eerste indrukken en meningen te delen met het grote publiek

De aankondiging

Het 4.8 inch super HD AMOLED scherm is echt wel SUPER !

Het 4.8 inch super HD AMOLED scherm is echt wel SUPER !

Het toestel werd samen met een aantal gadgets en de Samsung ‘Stores’ aangekondigd tijdens een groot pers evenement in London. De Samsung Galaxy S III is volgens de makers ‘Inspired by Nature, Designed for Humans’

De technische informatie

De Samsung Galaxy S III is een echte krachtpatser en wordt dus een beetje als de rechtstreekse concurrent van de iPhone 4s gepromoot. Voor wat betreft de volledige specs kan je altijd terecht op de Samsung Galaxy S III pagina zelf, maar er zijn toch een aantal kleine details die ik hier ook even wil meegeven.

Het toestel is voorzien van een Quad Core processor en komt standaard met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich), een 4.8 inch super HD AMOLED scherm, een front facing camera van 1.9 Mega pixel en de standaard camera is er eentje van 8 mega pixel.

En wat betekent dat nu in de praktijk ?

Formaat en bouwkwaliteit

In vergelijking met de iPhone 4s is de Samsung Galaxy S III een stuk groter. Het scherm op zich is al bijna even groot als de volledige iPhone. Ook de beeldkwaliteit van het scherm mag gezien worden … Voor gebruikers die de gewoonte hebben om hun smartphone met 1 hand te bedienen (zoals ik dus) is het formaat wat lastig. Het is voor mij immers quasi onmogelijk, of op zijn minst totaal niet praktisch, om de home knop in te drukken en dan met de duim naar de linker bovenhoek van het scherm te gaan zonder uw greep op het toestel te veranderen. Mensen met grotere handen, langere vingers of zij die de smartphone met twee handen bedienen hebben daar geen probleem mee natuurlijk.

Qua bouwkwaliteit heb ik eerder een dubbel gevoel bij het toestel. Alles is wel stevig … daar niet van … maar de achterkant is eigenlijk gewoon plastiek. De volledige achterzijde kan je er immers afhalen om zo aan het SIM slot en de batterij te komen. Op die manier kan je dus ook de batterij van het toestel vervangen indien mogelijk … iets wat je bij de iPhone niet kan. In alle eerlijkheid … ik heb nog nooit de batterij van mijn iPhone moeten vervangen … maar dat volledig terzijde.

De camera

Fathersday Gifts

Met de Samsung Galaxy SIII snel een foto genomen van de Vaderdag buit. Zowel de buit als de foto waren dik in orde.

De smartphone is voor veel mensen ondertussen een fototoestel in zakformaat geworden, en daar speelt de Samsung Galaxy S III ook op in. De camera is van uitstekende kwaliteit … en als ik een gerucht mag geloven is het dezelfde camera als die in de iPhone 4s.

De software in de Samsung Galaxy S III heeft immers een aantal mooie features. In Burst mode kan je tot 20 beelden vastleggen aan een snelheid van drie beelden per seconde. Een beetje zoals bij de Nikon 1 kan de Samsung Galaxy S III zo uit een reeks van shots ook automatisch het beste plaatje kiezen. De camera zou trouwens binnen de 990ms beschikbaar moeten zijn.

De panorama functie en gezichtsherkenning zitten standaard ingebouwd en dat vind ik zeker een pluspunt. Een aantal mensen wezen mij er al op dat zoiets ook standaard op andere Android toestellen zit … Ook video beelden schieten in full HD (1080p30) is geen probleem voor de Samsung Galaxy S III.

Wat betreft de gezichtsherkenning heeft Samsung alles nog wat verder uitgewerkt. Herkent het toestel bv. een Facebook vriend in een foto die je net nam, dan kan je op een eenvoudige manier de desbetreffende foto delen op Facebook met die persoon. Hetzelfde geldt via Mail of zelfs MMS (officieel heet deze feature Buddy Photo Share).

Een panorama foto met de Samsung Galaxy S III is kinderspel

Een panorama foto met de Samsung Galaxy S III is kinderspel

Nog extra Samsung specifieke features

Naast alle standaard mogelijkheden die Android biedt, zijn er ook een aantal heel specifieke features die Samsung heeft toegevoegd aan de Galaxy S III. Een aantal daarvan werden uitvoerig in beeld gebracht tijdens de presentatie in London en leken mij gewoon fantastisch. Een paar vielen (voor mij persoonlijk) in de praktijk echter wat tegen.

Smart Alert

Een heel mooie feature die fantastisch werkt en heel handig is. Overdag laat ik soms de telefoon ergens liggen en mis ik een bericht of een gesprek. Op zich geen probleem, zolang ik het maar te weten kom. Daarvoor heeft Samsung de Smart Alert uitgewerkt. Heb je een gemist gesprek of bericht, dan zal de Samsung Galaxy S III trillen op het moment dat je hem in de hand neemt. Op die manier weet je onmiddellijk dat je ergens iets hebt gemist ! Super handig !

Direct Call

Nog zo een feature waar ik enorm tevreden over ben. Het gebeurt wel eens dat ik een SMS naar iemand wil sturen, maar tijdens het typen denk ik dan ‘goh … ik kan al bijna even goed bellen’. Op dat moment breng je de Samsung Galaxy S III gewoon naar je oor en de contact persoon wordt automatisch opgebeld.

Smart Stay

Soms lees ik wel eens iets op mijn iPhone of iPad … en dan haat ik het wanneer automatisch het scherm gedimd wordt na een aantal minuten. Dan moet je het toestel even aanraken en dan weet het systeem dat het niet in slaapstand mag gaan. Hiervoor is Smart Stay de oplossing. Het toestel detecteert immers wanneer je naar het scherm kijkt, en zolang je dat doet blijft het scherm geactiveerd.

Dat is the theorie althans … in de praktijk vond ik dat het niet echt goed werkte. In iets mindere lichtomstandigheden is de Smart Stay niet echt betrouwbaar. In het donker werkt het al helemaal niet meer. In alle eerlijkheid kreeg je daar ook een waarschuwing voor, maar toch …

S Voice

De feature waarvan iedereen op de iPhone 4s zei dat het enkel een gimmick is, vind je nu dus ook terug op de Samsung Galaxy S III. Ja … S Voice is de Samsung tegenhanger van Siri. Ik was dus benieuwd en deed een aantal tests … in alle eerlijkheid vond ik dat het op bepaalde vlakken beter presteerde dan Siri, maar op andere vlakken dan weer slechter was.

S Voice lijdt aan geheugenverlies

S Voice lijdt aan geheugenverlies

Mijn Engels is geen super mooi Engels, ook geen Engels met haar op … maar laat ons zeggen dat ik een onmiskenbaar accent heb. Maar toch begreep S Voice de paar commando’s die ik probeerde … zelfs tijdens het rijden met de wagen, en ja … zelfs de naam van mijn vrouwtje. Op dat vlak dus niets dan positiefs.

Maar S Voice is geen Siri. S Voice leert niet zoals Siri. Op de iPhone kan je de opdracht geven ‘Call my Wife’, en de eerste keer komt Siri zeggen dat ze niet weet wie ‘Wife’ is en dan vertel je haar dat ‘Wife’ voor u ‘Tania Van de Veire’ is. Siri (of de iPhone) onthoudt dat en de volgende keer dat je vraagt ‘Call my Wife’ dan weet het systeem dat het Tania Van de Veire moet bellen.

S Voice reageerde gelijkaardig. Ze wist mij te vertellen dat ze geen idee had wie ‘Wife’ is, dus gaf ik ‘Tania Van de Veire’ door en moeder de vrouw werd gebeld. De volgende keer dat ik de opdracht ‘Call my Wife’ gaf was S Voice blijkbaar al weer vergeten wie ‘Wife’ nu eigenlijk juist is … nog erger dan ik met een kater na aan nachtje stappen dus …

Nog een andere verschil tussen Siri en S Voice is dat ik Siri kan oproepen van op het Lock Screen van de iPhone door gewoon de home button lang genoeg ingedrukt te houden. S Voice krijg ik zo niet aan de praat … ik moet dus het toestel in de hand nemen, kijken naar het beeld om de unlock code in te voeren, wachten tot de telefoon unlocked is en dan kan ik tweemaal op de home knop drukken om S Voice op te starten. Niet echt handig wanneer je snel moeder de vrouw even wil bellen in de wagen om te laten weten dat je wat later zal zijn.

Net zoals bij Siri heeft S Voice ook problemen met haar netwerk. Toen ik vandaag een aantal screenshots wou maken voor deze review kreeg ik het totaal niet aan de praat. Het enige wat ik er kon uithalen was een ‘Network operation timed out. Please try again’.

Android en het Android / Google eco-systeem

Belangrijke instellingen snel beschikbaar via een pull down menu

Belangrijke instellingen snel beschikbaar via een pull down menu

Misschien om af te sluiten nog snel even mijn eerste kennismaking met Android uit de doeken doen. Wel … een mens heeft vaak vooroordelen … heel veel … en vaak lijken die ongegrond. Dat het niet zo mooi en gelikt is als iOS … dat durf ik nu eigenlijk niet meer zo luid zeggen. Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) draait echt wel super op de Samsung Galaxy S III. De integratie van het adresboek met Google en zelfs de koppeling met Facebook contacten … daarvan was ik zelfs onder de indruk. De task manager vond ik gewoonweg super … en de manier waarop bijkomende pagina’s met apps en widgets links en rechts naast uw home scherm komen vind ik ook super.

Het kleine pull down menu dat Samsung dan weer biedt om snel bv. uw Bluetooth of Wifi aan of uit te zetten is subliem. Geen tijd meer verliezen met het zoeken waar in de Settings App je nu weer Roaming data uit kan zetten of Wifi Sync kan starten …

Conclusie

Er zijn eigenlijk 2 vragen die hier belangrijk zijn, en ik zal op beide dan ook een gepast antwoord proberen geven.

De eerste vraag is of de Samsung Galaxy S III echt kan concurreren met de iPhone 4s ? Naar mijn mening wel. De Samsung Galaxy S III heeft standaard een aantal heel mooie features die ik in de iPhone 4s niet heb (toch niet zonder te investeren in bijkomende apps).

De tweede vraag is dan of ik zelf een Samsung Galaxy S III zou kopen. Wel … het is een twijfelgeval. Maar dat komt dan eerder omdat ik een tweetal apps gebruik die nog niet op Android beschikbaar zijn, en omdat ik misschien al iets te diep in het Apple eco systeem verworven zit. Maar zonder die twee zaken zou ik echt gaan twijfelen …

De Samsung Galaxy S III is dus zeker een evenwaardig Android alternatief van de iPhone … qua features, hardware, software alsook qua prijs.

S Voice (UPDATE)

Op twitter hadden we vandaag nog een aantal discussies m.b.t. het starten van Siri en S Voice van op het Lock Screen. Blijkbaar kan je dat zowel op iOS als op Android dus activeren, maar staat het standaard af omwille van mogelijke security issues.

Het voorbeeld dat ik kreeg was ‘Siri send addressbook to hacker@spamalot.ru’. Ik had er nog niet bij stilgestaan … maar het kan inderdaad voor problemen zorgen. Ik test die zaken dus nog even uit en zet dan mijn bevindingen in een nieuwe post.

4 Responses to Is de Samsung Galaxy S III een geduchte iPhone concurrent ? Ik testte het even uit.

 1. chris cremie says:

  Toch altijd leuk als mensen zo’n lange blog schrijven. Zelf heb ik het nog niet onder de knie. Precies dat ik er geen tijd voor heb en gewoon altijd alles op Twitter gooi.

  Bon, buiten dat ben ik vandaag trotse eigenaar van De Samsung Galaxy S3 (blauw) terwijl ik toch door tweets van sommige personen ook nog eens de Galaxy Nexus gaan bekijken ben, maar NAH, laten we maar er maar voor gaan.

  Ondertussen ben ik al twee uur aan het spelen en er zijn toch enkele zaken die mij storen of opvallen. Net zoals bij u krijg ik mijn screen niet aan door mijn unlock woordje te gebruiken. Heb er verschillende geprobeerd oftewel ligt het aan mij en de vermoeidheid. Heb als laatste gekozen voor “ppssssst”, altijd leuk als je in het openbaar iets wil oproepen.
  Het andere is die kleur blauw, in het donker knap, maar buiten lijkt het paars. Hopelijk kan ik dit verbergen door één of ander hoesje waar ik eigenlijk niet voor te vinden ben.
  Wat mij ook opgevallen is, is wanneer je er niet mee speelt de SGS3 wel cool aanvoelt, maar vanaf je wat speelt warmt de onderkant aan de batterij op. Weet niet of jij dat ook voelt of voorhebt?
  Ik ga hem voor de rest van de avond wat links laten liggen want rond 17.30 ben ik in een Belgacom / Proximus shop mijn sim gaan omzetten in een microsim en yep, nu 21.30 kan ik nog steeds niet bellen en surfen.

  De komende dagen ga ik de instellingen van wat naderbij bekijken maar ik weet nu al dat het niet lang gaat duren alvorens ik er er een custom rom opzet.

  Ik vink ook notify me of follow-up comments aan en hoop nog meer te weten te komen, want waarschijnlijk zal ik wel een paar zaken over het hoofd zien.

  Bedankt voor je review.

 2. Stefaan Lesage says:

  Dag Chris,

  Tja … meestal mis ik ook de tijd om alles neer te schrijven, en gooi ik al sneller iets op Twitter, maar af en toe verplicht ik mijzelf om toch een en ander te noteren.

  Zelf heb ik hier een witte als test toestel, en ik vind hem wel mooi. Wat betreft het warm worden … ik heb dat nog niet echt opgemerkt, of toch op zijn minst niet meer dan mijn iPhone of zo.

  Zelf ben ik best wel onder de indruk van de Samsung Galaxy S III. Er zijn een aantal dingen die beter of anders kunnen, maar over het algemeen ben ik toch positief ingesteld. Veel apps heb ik er echter nog niet op staan. De gebruikelijke Twitter, Facebook, FourSquare, Path en zo … dat wel.

  Ik hoop dat ik nog een aantal dagen heb om er wat verder mee te spelen, want dit is immers mijn eerste Android toestel en waarschijnlijk heb ik nog niet de helft van alle mogelijkheden van het toestel en het OS bekeken.

  Groeten,

  Stefaan

 3. […] Is de Samsung Galaxy S III een geduchte iPhone concurrent ? Ik testte het even uit. […]

 4. chris cremie says:

  Momenteel sta ik verbaast van zijn snelheid, het geluid (met en zonder oortjes van Samsung) en het beeld, gewoon ronduit fantastisch, S voice gebruik ik momenteel niet, enkel een leuk gadget om aan vrienden te laten zien. Misschien later wel als ik met de auto rijd. Qua grootte valt hij eigenlijk best wel goed mee, niet direct last van en om hem weg te steken even min. Ik gebruik hem nu ook al enkele dagen zonder bescherming, dit was pas vanaf vandaag beschikbaar bij Mediamarkt. Ik vraag mij af of ik het zou kopen of niet? Nadeel is dat dat in de verpakking zit en je niet kunt voelen hoe het zou zijn met. Maar dat zullen we later wel bekijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...