Plug into the Positive Energy – de Renault Twizy

On May 17, 2012, in Uncategorized, by Stefaan Lesage

Het heeft niet direct iets met hardware of software te maken, maar gisteren mocht ik met een aantal mede bloggers de Renault Twizy gaan testen … en hier is dus mijn mening over de Twizy

Een Twizy ? Wat is dat nu weer ?

Wel … het is een beetje moeilijk te omschrijven … maar toch ga ik een poging wagen. Stel u een bromfiets voor … maar dan iets groter. Of nee … een auto … maar dan wat kleiner. Een golf caddie … maar dan iets futuristischer. Goh … toch moeilijker dan ik dacht.

Laat ons gewoon zeggen dat de Twizy een combinatie is tussen een scooter en een kleine stadswagen met een futuristische look en vooral 100% elektrisch !!!

De verschillende Twizy modellen

De Modellen

Blijkbaar komen er twee modellen. Eerst en vooral heb je de Renault Twizy 45. De Twizy 45 heeft een begrenzer waardoor de snelheid beperkt is tot 45 km per uur. Voor deze versie heb je dus hetzelfde rijbewijs nodig als voor een scooter (A3)

Renault Twizy

Renault Twizy

De Twizy 80 daarentegen haalt 80 km per uur en versnelt tot 45 km per uur in een luttele 6.6 seconden. Voor deze versie heb je een rijbewijs voor een wagen nodig (B). En het is de Twizy 80 waar we een ritje in mochten maken.

Met beide Modellen mag je in België wettelijk gezien op de snelweg rijden, maar zelf zou ik dat niet onmiddellijk uitproberen. Hoe dat in het buitenland zit weet ik niet, dus best even checken mocht je ermee de grens willen oversteken.

De Twizy is dus met een lengte van 2,34 meter, een breedte van 1,24 meter uitermate compact. Toch biedt hij plaats aan een chauffeur en is er achterin nog plaats voor een passagier. Vooraan heb je 2 oppbergvakjes en achter de rugleuning van de passagierszetel is er nog een opbergvak van 40l

De uitvoering

Twizzy LineUp

Twizzy LineUp

De twizy is te personaliseren naar eigen smaak. Standaard zijn er drie uitvoeringe. Het instapmodel is de Urban, de Color heeft dan weer een iets ander desing en is vooral kleurrijk, de Technic daarentegen is eerder klassevol en zwart-wit.

Frederic De Gezelle van het PR bureau wist er nog bij te vertellen dat er ook een aantal optionele packs zijn waarmee je de Twizy nog verder kan personaliseren. Zo kan je er optioneel parkeersensoren, een handsfree auto- en telefoon systeem, een uitneembare boodschappentas of zelfs een antidiefstal alarm bij nemen.

100% Electrisch zeg je ?

Dat klopt. De Twizy is een 100% elektrisch wagentje. Hij wordt aangedreven door een lithium-ionbatterij en heeft een rijbereik tot 100km. De batterij kan je opladen in eender welk stopcontact en is volledig opgeladen na 3 uur.

Heb je zonnepanelen op je dak liggen ? Dan is de Twizy eigenlijk ideaal. De Twizy opladen met de energie die verwekt wordt door de zonnepanelen en je rijdt nog eens 100% groen erbij, zonder enige CO2 uitstoot.

Hoe zit het met de veiligheid?

Er werd ons verteld dat het toestel beschikt over schok absorberende zones, en een airbag. Zowel de passagier als de bestuurder beschikken over een veiligheidsgordel. De Twizzy is voorzien van vier remschijven.

Tijdens het rijden had ik een even veilig gevoel als tijdens een ritje achterop een bromfiets. In de kooi zit je wel veilig, dat is het probleem niet … maar ik vraag mij echt af of die kooi een crastest zou doorstaan. Toen ik dat wou opzoeken zag ik dat de Twizy volledig vrijgesteld was van crash testen en ik vond dus geen antwoord op die vraag.

Wat mag de Twizy kosten ?

Renault Twizy

Renault Twizy

De prijs varieert van 6990 tot 8490 euro afhankelijk van het model en de uitvoering. Best prijzig vind ik zelf. Daarbij komt nog eens dat je maandelijks 50 eur aan huur moet betalen voor de batterij gedurende 36 maand. Als die informatie correct is, betekent dat nog eens 1800 euro aan huur.

Dat is nu eens iets wat ik totaal niet snap. Je koopt een elektrisch wagentje en dan nog moet je 50 euro huur per maand betalen voor de batterij ? Toen ik vroeg wat de logica daarachter was, kreeg ik het antwoord dat je de batterij kan inruilen als hij defect is. En dat je bij een perte-totale dan ook onmiddellijk een andere batterij aangeboden krijgt. Die logica hield niet echt steek vind ik … wat ben je nu met een nieuwe batterij als je Twizy gewoon perte-totale is ? En de batterij terugbrengen en omruilen bij defect ?

Een andere uitleg is dat de prijzen van de batterij gewoon te duur zijn, en dat zoiets mensen afschrikt. Door die kost te verkappen onder een maandelijkse huur van de batterij is de aankoopprijs van de Twizy wat aantrekkelijker.

Dat laatste … daar zit iets in … maar toch … ik ben geen voorstander van het huren van de batterij. Dat lijkt mij eerder iets om toch nog maandelijks een extra te ontvangen 🙂

Genoeg achtergrond informatie, hoe rijdt de Twizy ?

Wel … de bediening kan niet eenvoudiger. Draai de sleutel om, wacht op een audio signaal, zet het toestel in Reverse of Drive mode en gas geven … meer komt er echt niet bij kijken.

En toch had ik het bij de start al moeilijk. Mijn excuus is dat ik nog nooit met een automatic had gereden natuurlijk ;-P Soit … ik merkte dat ik in de bochten onbewust naar een denkbeeldige versnellingspook wou grabbelen. Ook de derde pedaal probeerde ik onbewust in te drukken. Gelukkig duurde dat niet zo lang.

Ik stond wel een beetje versteld van de snelheid waarmee de Twizy vertrekt en over het algemeen ook rijdt. Iemand in mijn Twitter timeline gaf het de naam ‘lineaire acceleratie’ en ik omschreef het eerder als rijden met de bots autootjes op de kermis. Even de pedaal indrukken en een paar seconden later zit je al aan 50 km per uur.

In die iets scherpere bochten had ik af en toe het gevoel dat de Twizy zou kantelen, zeker waneer we er met een redelijke snelheid door reden. Ook dat bleek eerder gevoelsmatig te zijn … we bleven immers overeind.

De Twizy is een elektrisch wagentje waardoor hij dus ook quasi geen geluid maakt. In bepaalde situaties kan dat best gevaarlijk zijn voor fietsers, bromfietsers en voetgangers. Een gewone wagen heb je meestal gehoord … ook al heb je hem niet gezien … de Twizy heb je dus ook niet gehoord. Er zit wel een licht alamgeluidje op de Twizy die je aan en uit kan zetten om bv voetgangers toch te waarschuwen.

Al bij al was ik na de test rit echt wel onder de indruk van de Twizy. Ik zie er mij nog niet onmiddellijk op dagelijkse basis mee naar klanten rijden, maar dat komt misschien omdat we de Twizy nog niet gewoon zijn in het straatbeeld.

Zonsondergang @ Knokke

Zonsondergang @ Knokke

Anderzijds lijkt het mij wel een ideaal vervoermiddel voor toeristische steden zoals Knokke en zo. Je rijdt ernaartoe met de gewone wagen, en eens je er bent neem je de Twizy voor al het lokale transport. Ideaal dus !

Na de test rit hebben we samen met de andere bloggers nog genoten van een hapje, een drankje en een mooie zonsondergang. Een mooie afsluiter voor een geslaagde ervaring.

 

One Response to Plug into the Positive Energy – de Renault Twizy

  1. […] kleine noot voor mensen die behoefte hebben aan een echte recensie: Ik verwijs graag even naar de post van Stefaan Lesage. De man weet duidelijk over wat hij het heeft. Iets wat hier niet van toepassing […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...