Review van de Samsung 27” Monitor (S27B550V)

On April 24, 2012, in Hardware, Review, Samsung, technologie, Uncategorized, by Stefaan Lesage

Een tijdje terug werd ik in naam van de Tech45 Podcast uitgenodigd op de voorstelling van de nieuwe monitors van Samsung. Ik kreeg er ook eentje ter beschikking om te testen, en in deze post vind je dan ook mijn bescheiden review.

De eerste indruk

De Samsung 27" Monitor (S27B550V)

De Samsung 27" Monitor (S27B550V)

Tja … wat kan je zo allemaal vertellen over een monitor … er komt beeld uit en dat zal het wel zijn zeker ? Waarschijnlijk iets wat de meesten onder ons wel denken. Persoonlijk hecht ik toch ook wat meer aandacht aan het design van de monitor, de beeldkwaliteit, de kleuren en zo van die zaken. Niet dat ik een expert ben op dat vlak … maar toch …

Qua uitzicht is het een eerder ‘gewone’ monitor denk ik dan. Het is geen hoogvlieger qua stijl, zeker niet in vergelijking met de topmodellen van Samsung die ik op de persvoorstelling mocht bewonderen … maar toch. De zwarte behuizing is misschien vrij standaard, maar ik vermoed dat hij net om die reden ook niet zo snel afsteekt in menig Vlaamsch interieur 🙂

Wat zit er in de doos en welke aansluitingen heeft de monitor ?

Naast de monitor en de voet voor de monitor vind je nog een aantal andere zaken in de doos. Tot mijn verbazing zat er een VGA adapter in de doos, een MHL kabel (straks meer daarover) een stereo audio kabeltje, de voeding en het garantiebewijs samen met de handleiding. Zoals je ziet … geen DVI kabel en / of geen HDMI kabel …

Dat er geen DVI kabel in de doos zit is achteraf gezien redelijk normaal want op het toestel zelf zit geen DVI aansluiting. Persoonlijk vind ik dat nogal vreemd, want ik heb mij altijd laten wijsmaken dat VGA nog analoog is en DVI / HDMI de digitale varianten zijn. Maar wat weet ik daar nu van … op dat vlak kunnen ze mij inderdaad af en toe nog iets wijsmaken.

Geen HDMI kabel vond ik dan wel weer vervelend. Zelf had ik er geen op overschot liggen en kon ik dus nog snel even naar de winkel rijden. Maar kom … nu heb ik toch een reserve HDMI kabel thuis liggen.

De monitor aansluiten op … mijn MacBook Pro

Tja … om een monitor te testen moet je hem aansluiten op iets natuurlijk. Dus snel maar even de MacBook Pro aan het toestel hangen … nu ja … snel …

Hier liep ik dus tegen een probleempje. Pas op … ik vermoed dat het eerder de schuld is van Apple en de manier waarop de MiniDisplay poort werkt en of de manier waarop de Minidisplay naar HDMI connector werkt. Maar toen ik de MacBook Pro via HDMI wou aansluiten aan de monitor kreeg ik perfect het beeld, maar het geluid … dat kreeg ik maar niet te horen via de monitor.

In eerste instantie dacht ik dat het probleem wel bij de MiniDisplay port lag. Dus dacht ik om eventueel het audio kabeltje ook aan te sluiten om zo alsnog het geluid via de monitor te horen. Dat bleek echter ook niet te werken. Ik mocht proberen wat ik wou … via HDMI kreeg ik geen audio van mijn MacBook Pro op de monitor, en de combinatie van de HMDI aansluiting met de audio connector bleek ook niet te werken.

Dan maar via VGA proberen … De VGA aansluiting werkte zonder probleem, en dat kreeg ik met de bijgeleverde audio kabel wel het geluid van mijn mac te horen via de monitor. En dat de oorzaak van het probleem nu in de Mini Display van Apple ligt … daar kan ik mee akkoord gaan, maar dat de combinatie van het beeld via HDMI en dan het audio via de audio input niet werkt … dat had ook niet gemogen vind ik.

Eens alles goed aangesloten was …

De monitor heeft een maximum resolutie van 1920 x 1080 wat overeenkomt met Full HD. Op zich best wel de moeite … maar als ik dan toch moet muggeziften vind ik het persoonlijk wel enorm laag voor een 27″ display. Mijn MacBook Pro heeft een 17″ scherm met een resolutie van 1920 x 1200, en als ik die dus aan de monitor aansluit dan heb ik wel een groter beeldscherm, maar minder pixels … ik verlies dus wat aan ‘screen real-estate’. Maar zoals ik al aangaf … is dat misschien muggenzifterij omdat ik zo verwend werd op mijn 30″ Cinema Display.

Voor de rest kan ik niets dan positief zijn over de monitor … Maar op zich doe ik ook niet zoveel op de laptop behalve wat code schrijven. Dus moest ik toch iets anders vinden om ook eens de reactie snelheid van de monitor uit te testen. De monitor zou immers een reactietijd hebben van 2 ms. Voor het geval … twee duizendsten van een seconde … of met andere woorden ENORM SNEL !!!

Een tweede opinie … die van een Gamer

Een tweede opinie

Een tweede opinie

Naar het schijnt kan je dat het best testen door wat Games te gaan spelen. Daarvoor ging ik op zoek naar een vrijwilliger die wel eens wat games wou spelen op mijn MacBook Pro. Onze Jens bood zich zonder al te veel tegenpruttelen spontaan aan voor deze taak. “Op 10 minuten kan ik daar niet over oordelen” wist hij mij nog te vertellen … dus installeerde ik de monitor op zijn kamer zodat hij “grondig” kon “testen”.

Zijn oordeel was positief … qua beeld en kleur zat alles goed. Over die reactiesnelheid kon hij niet echt oordelen want daar had hij niet de juiste games voor en kreeg hij te weinig tijd om te testen. Zei hij 😛

Ik had hem ook gevraagd om even te letten op het geluid dat uit de ingebouwde speakers komt, en daarover was zijn oordeel eerder neutraal. Het zijn ingebouwde luidsprekers … die zijn kwalitatief misschien wel beter dan de gemiddelde oortjes … maar toch nog niet hetzelfde als een stel dure luidsprekers, dat spreekt voor zich.

En wat was dat nu van die MHL kabel ?

Samsung Mobile High-Definition Link (MHL)

Samsung Mobile High-Definition Link (MHL)

Oh ja … die MHL staat voor Mobile High-Definition Link. De bedoeling is natuurlijk dat je via het meegeleverde kabeltje zo je Samsung telefoon of tablet kan aansluiten op de monitor. Op die manier kan je genieten van uw favoriete games of apps op een grote monitor. Aangezien ik geen Samsung tablet of smartphone heb kon ik die feature niet uittesten, maar ik kan mij best voorstellen dat het handig is.

Wat ik niet onmiddellijk snapte was waarom er een kabeltje aan te pas moet komen. Apple heeft zo een variant waarbij het zelfs zonder kabel kan (AirPlay). Wel … de high-end Samsung monitoren hebben iets gelijkaardige, maar bij deze versie gebeurt het nog met een kabeltje. Een groot voordeel van het kabeltje is dan wel dat je tablet of smartphone kan opladen terwijl hij via de MHL kabel aangesloten is aan de monitor.

Samengevat

Laten we deze review even samenvatten in een aantal plus en min punten :

Pluspunten

  • 27 inch
  • Reactiesnelheid van 2 ms
  • VGA en 2x HDMI
  • Ingebouwde luidsprekers
  • MHL aansluiting

Minpunten

  • Geen DVI aansluiting en geen HDMI kabel bij het toestel
  • Toch een beperkte resolutie voor een 27″
Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...