De Nokia Lumia 800 Windows Phone 7 onder de loep genomen

On March 23, 2012, in Andere, Hardware, technologie, by Stefaan Lesage

Zij die onze Tech45 Podcast een klein beetje volgen, weten dat ik positief nieuwsgierig blijk te zijn voor de Windows Phone 7, om daar ook een objectieve mening over te kunnen geven kreeg ik er een test modelletje.

Het gebeurt nog wel eens dat we in de Tech45 podcast iets laten vallen over de laatste nieuwe mobiele telefoons. Soms is het echter moeilijk om als iOS gebruiker een objectieve mening te geven over de andere toestellen. Zelf heb ik meermaals laten vallen dat ik het Windows Phone 7 systeem best wel catchy vond en er graag eens mee zou willen spelen. Dat bleef niet in dovemansoren en via de mensen van Progress Communications kregen we een test model toegestuurd van de Nokia Lumia 800 die op Winodws Phone 7 draait.

Een toestel testen kan je alleen door het dagelijks te gebruiken. Prompt besloot ik dan ook om de Micro SIM kaart uit mijn iPhone 4s te halen en die in de Nokia Lumia 800 te stoppen. Gedurende twee weken werd de Lumia 800 zo mijn ‘main’ telefoon … en wat nu volgt is een korte review met mijn bevindingen.

Het toestel zelf

Ik ga hier niet de volledige specs van het toestel herhalen, die kan je immers allemaal terugvinden op de website van de Nokia Lumia 800. Maar met een 3.7″ scherm leek dat wel een stukje groter dan mijn iPhone 4s en dat heeft wel iets. Qua design en afmetingen was ik ook best tevreden. Ik heb het niet uitgemeten, maar gevoelsmatig leek de Lumia 800 iets groter maar ook iets dunner dan de iPhone 4s.

Waar ik wel een woordje over wil zeggen is de batterij duur van het toestel, want die vond ik immers gewoon kl*te om heel eerlijk te zijn. De eerste dag heb ik het toestel volledig opgeladen, en dan wat apps gedownload, wat getweet, een SMS gestuurd, contactpersonen geïmporteerd, en voor ik het wist was de batterij op. We hebben het nu over zo een 4 a 5 uur later, en dan had ik er nog niet echt veel mee gedaan. Nog geen foto’s genomen of geuploaded, nog niet mee gebeld of niet … maar de batterij was gewoon leeg.

Ik vond dat gewoon niet kunnen … en vroeg dus even op Twitter of anderen ook hetzelfde probleem hadden, en vanuit alle hoeken van de wereld kreeg ik daar een beangstigend antwoord op. Een aantal mensen stelden voor om het zoeken naar Wifi netwerken uit te schakelen, de bluetooth en zelfs de 3G uit te schakelen en nog veel meer. Maar wat heb je dan aan een Smartphone die al die zaken heeft als je ze toch moet afzetten … dan kunnen ze even goed al die zaken niet in de specs zetten!

Toegegeven, het uitschakelen van het automatisch zoeken naar Wifi hotspots bleek echt wel veel te helpen. Ik kon nu op zijn minst het toestel een ganse dag gebruiken. Niet overdreven veel gebruiken, maar af en toe eens een tweet, een SMS een foto nemen.

Er blijkt ondertussen een firmware update in de maak te zijn die alle batterijproblemen oplost. Die firmware update is blijkbaar bij ons nog niet beschikbaar, dus of die echt helpt, dat weet ik niet.

Ik merkte ook dat het foto toestel echt rare kuren had. De foto’s die ik nam hadden precies constant een blauw – gele filter er op. Het wit in de foto’s was gewoon niet wit. Mensen die wat van fotografie kennen zouden direct vloeken dat er iets niet juist is met de wit balans … ik dus ook … Ik dacht echter dat het iets hardware matig was, maar blijkt dat het wit balans probleem ook met de volgende update zou opgelost zijn.

Verder kon ik geen echte hardware problemen vaststellen. De Nokia Lumia 800 is een goed toestel, alleen jammer van die batterij problemen.

Het Windows Phone 7 systeem

Het heeft wel iets

Ik weet niet wat het is, maar het concept van de Windows Phone 7 vind ik wel iets hebben. Die HUBs zijn goed gevonden, de tiles vind ik ook zo geen slecht idee, en het design van het OS heeft wel iets. Dat was dus tot een paar weken terug mijn mening over Winodws Phone 7. Nu kon ik er eindelijk eens mee spelen en zien of het voldeed aan mijn verwachtingen.

De HUBs en Tiles

Het concept van de HUBs is inderdaad goed, maar toch had ik er een aantal bedenkingen bij. Het is een mooi idee dat bv alle contacten verschijnen in je Personen of People hub. Maar als daar dan ook al uw Facebook vriendjes en tweeps bij komen, dan wordt het al snel een pak minder overzichtelijk. Je kan daar bepaalde zaken terug afzetten, maar ik had de indruk dat ik de facebook vriendjes toch niet uit de telefoon kreeg.

Die Tiles is ook een leuk concept. Zo zie je bv in de Personen Tile foto’s zien van uw contact personen. Leuk … ware het niet dat die Facebook en Twitter vriendjes daar ook in verschijnen en ik daar nu niet echt zat op te wachten. Vrienden en familie die daar in verschijnen dat mag altijd natuurlijk …

Anderzijds vraag ik mij toch ook af wat voor impact die tiles hebben op de batterijduur van het toestel. Tenslotte dienen die zaken toch constant gerefreshed te worden waneer je op het home screen bent, en dat zal toch wel wat CPU cycles en batterij vergen denk ik.

Rare zaken met de Mail applicatie

De mail applicatie vond ik ook een tikkeltje raar. Nu ik via IMAP werk op mijn telenet account had ik het ook zo op de telefoon ingesteld. De telefoon kan af en toe eens kijken (pollen) of er nieuwe mail is, en duidt dat dan ook aan in de mail tile. Wat mij echter opviel is dat bij het lezen van mails op andere toestellen ze wel nog altijd als ongelezen bleven staan op de telefoon. Zelfs bij het openen van de mail applicatie stonden ze nog als ongelezen. Pas waneer ik expliciet op vernieuwen drukte verdwenen mails die ik reeds had gewist en kreeg ik te zien welke mails ik effectief nog niet had gelezen. Raar … ik zou immers verwachten dat je bij het openen van de mail applicatie impliciet up de status van uw mailbox zou vernieuwen.

Een ander probleem was dat ik mijn twee professionele mailboxen maar niet geconfigureerd kreeg op de Windows Phone 7. Ik heb van alles geprobeerd, en er zelfs de iPhone naast gelegd om te zien of ik dezelfde instellingen had. Maar niets mocht baten, de mails van devia.be kreeg ik niet geconfigueerd … toch raar ….

Kleinere UI en UX probleempjes

Zij die reeds software projecten met mij hebben uitgewerkt weten dat ik een beetje oog heb voor detail. Een edit box die een pixel verkeerd staat valt mij al snel op, en dan wordt mijn oog daar naartoe getrokken. Een keyboard shortcut die anders is dan je zou verwachten, of een dialoog box of menu die niet verschijnt waar hij zou moeten verschijnen die heb ik ook gezien. Een typ- of fout in de spelling kan mij nog ontgaan (kwestie dat niet iedereen plots comments post met tikfouten) maar een te grote afstand tussen de plaats waar een button verschijnt en waar hij het best zou verschijnen, daar heb ik serieuze problemen mee.

Gebruikers denken immers niet zoals de programmeurs van een systeem. Voor ons (programmeurs) kan iets volkomen logisch zijn, terwijl dat voor de gewone gebruikers onhandig lijkt. Wel … ik had dat UX en UI probleem ook af en toe eens op de Windows Phone 7. Het wordt moeilijk om het uit te leggen, want de Windows Phone 7 heeft geen mogelijkheid om schermafdrukken te maken, maar ik hoop het te kunnen uitleggen met wat foto’s.

Een voorbeeld … een foto wissen

Ik heb even een collage toegevoegd van hoe je te werk gaat op de Windows Phone 7. De versie hier is misschien wat klein, maar je kan doorklikken om een groter formaat te zien op Flickr.

Een foto verwijderen op Windows Phone 7

Een foto verwijderen op Windows Phone 7

Stel … ik neem een foto en die vind ik niet goed (zoals je kon zien in de foto hierboven), dan kan ik die natuurlijk wissen. Ik heb dus de telefoon vast in 1 hand en voer de volgende acties uit :

 1. Ik druk op de ellipsis (de drie puntjes rechts onderaan)
 2. Ik druk op verwijderen
 3. Nu moet ik met mijn duim naar helemaal links boven op het scherm om te bevestigen

Het zal misschien persoonlijk zijn, maar ik vond dat nogal onhandig om daar op te drukken met de duim. Bedien je het toestel met twee handen dan is dat al iets beter, maar ik werk bijna altijd met 1 hand op mijn telefoon. Op iOS verschijnt die bevestiging gewoon daar waar uw duim al is … dus onderaan het scherm.

Je kan het een beveiliging noemen tegen onopzettelijk verwijderen van foto’s, maar toch … ik vond het onhandig.

Nog een voorbeeld : Het toetsenbord en het woordenboek

Ok … deze wordt nog moeilijker om uit te leggen zonder schermafbeelding, dus opnieuw heb ik geprobeerd inventief te zijn met het fototoestel :

Windows Phone 7 Woordenboek UX

Windows Phone 7 Woordenboek UX

We gaan er dus van uit dat ik een tekst wil typen. Nu is het zo dat er eigenlijk 3 delen van het scherm zijn die je in de gaten moet houden telkens waneer je een letter intikt :

 1. De tekst die je hebt getypt, want je wil toch zien dat je geen tikfouten maakt
 2. Het virtueel toetsenbord zodat je ziet op welke letter je gaat drukken
 3. De suggesties uit het woordenboek zodat je eventueel snel een woord kan vervolledigen

Die drie zaken in het oog houden zorgt ervoor dat uw oog constant van de ene plaats op het scherm naar het andere beweegt. En dat voor bijna elke letter die je invoert (onbewust). Op dat vlak is uw brein ongelofelijk snel, maar toch … als er zaken veranderen op het scherm wordt het al wat lastiger.

In mijn voorbeeld wou ik onmiddellijk invoeren, maar na onm tik ik met mijn dikke vingers op de ‘o’ in plaats van op de ‘i’. Ondertussen had ik wel na het tikken op de ‘m’ vooraan op de suggesties ‘Onmiddellijk’ zien staan, en onbewust gaat mijn duim al die richting uit. Ondertussen is (mede door het tikken op de ‘o’) het woord ‘onmiddellijk’ al niet meer de eerste suggestie, maar staat die achteraan in de rij. Mijn duim was immers al vertrokken en lap … ik heb het verkeerde woordje aangeduid.

Nu … dat kan natuurlijk zijn omwille van het feit dat mijn brein niet zo snel meer werkt … maar toch … ik heb het zeker wel 50 keer voor gehad. Doordat je constant die 3 zaken in de gaten houdt loopt er soms eentje achter (in mijn geval was dat constant de lijn met suggesties). En tegen dat die informatie dan werd verwerkt, had ik al het verkeerde aangeduid.

Het is subtiel natuurlijk, maar dat zijn vaak de zaken waar mijn aandacht naartoe gaat. Your mileage may vary …

De apps en het Windows Phone 7 eco Systeem

iOS en de App Store staan boordevol applicaties, en ja … vaak staat er gewoonweg ook ‘vetten brol’ tussen. De Windows Market place heeft minder applicaties, en ik hoopte dan ook dat ze kwalitatief beter waren. Om dat uit te zoeken dacht ik om een paar traditionele en weglekkende applicaties met elkaar te vergelijken, namelijk Twitter, Facebook en Foursquare.

Ik ga er immers van uit dat de officiële Twitter of Facebook applicatie op iOS en die op Windows Phone 7 dezelfde features hebben. Het design kan wat anders zijn, maar functioneel zouden ze toch dezelfde mogelijkheden hebben. Boy … was I wrong …

Ik ga het nu niet hebben over een ‘pull down to refresh’ feature, alhoewel dat het eerste was wat ik miste … Maar ik kan u wel een voorbeeld geven van een andere feature waar ik problemen mee had. Ik twitter wel af en toe eens, en vaak hang ik daar ook een foto aan vast. Op Twitter for iPhone allemaal geen probleem, op Twitter for Windows Phone 7 kreeg ik er bijna grijze haren van.

Ik wou bv een foto uploaden met een tekstje naar Facebook. Vooralleer dat gelukt was, had ik reeds 12 pogingen ondernomen. En het lag niet aan het 3G netwerk … want ik zat op Wifi. Ik werd er echt zot van. Een ander voorbeeld is waneeer ik een tweet wou posten met een foto. Opnieuw vrij onhandig om uit te leggen in woorden … dus een foto erbij nemen …

WP7 En welke foto ga ik nu tweeten???

WP7 En welke foto ga ik nu tweeten???

Dus …

 1. Ik tap op de Camera knop om in de ‘Photo Chooser’ te komen
 2. Ik tap op een foto om die toe te voegen
 3. Ik vraag mij af of ik nu wel de juiste foto heb gekozen en begin dus opnieuw

Echt gastjes … PhotoChooser-6a7f1575-3e87-4e08-80fd-5525e5288bad.jpg dat zecht mij dus niks … hoe moet ik nu weten of dat wel de juiste foto is als je er geen thumbnail bij plaatst en enkel een cryptische naam voorziet ?!?

Toen ik dat maandag nog wou laten zien aan een collega kreeg ik de foto zelfs niet meer uit mijn tweet. Na 10 keer tappen op ‘remove’ was het nog niet in orde. Uiteindelijk heb ik de twitter applicatie opnieuw opgestart en dan was het in 1 keer opgelost.

Als de officiële Twitter applicatie een referentie is van de WP7 apps, dan heb ik al mijn twijfels. Ik probeerde nog een aantal andere applicaties uit en bleef maar het gevoel hebben dat ze een flauw afkooksel zijn van de iOS versies.

Korte Samenvatting

Ik had echt redelijk hoge verwachtingen van het Windows Phone 7 systeem, en keek er dus vol verwachting naar uit. Maar net zoals in het begin van het .Net verhaal had ik na 2 weken spelen het gevoel dat het nog te vroeg is om over te schakelen. Het ziet er mooi uit, het concept is goed, maar … er is nog werk aan de winkel. Maar om toch even kort mijn mening samen te vatten :

 1. device : meh …
 2. OS : Heeft wel iets maar …
 3. Apps & Eco Systeem : nog niet helemaal …
Tagged with:  

9 Responses to De Nokia Lumia 800 Windows Phone 7 onder de loep genomen

 1. […] en anderzijds de Nokia Lumia 720 een ideale mix tussen kwaliteit en prijs. Net zoals het Nokia Lumia 800 toestel van een tijdje terug, zijn de Lumia 520 en Lumia 720 toestellen met het Windows Phone […]

 2. Frans says:

  Ik heb ook problemen met het uploaden naar facebook van fotos/videos als ik geen wifi connectie heb. Het lijkt of het dan uitmaakt dat je ‘roaming’ aan hebt staan…….zou dit ergens op slaan? (ik heb telfort als provider)

  • Stefaan Lesage says:

   Het kan zijn dat je de APN instellingen van uw telefoon provider nog correct moet instellen.

   • Frans says:

    Er stond een proxyadres in, dat heb ik weggehaald, maar denk ik dat dat het was: ik ontving net als anders de whatapps niet, meestal pas als ik een poosje thuis was, met de wifi verbinding actief………..nog suggesties?

    • Stefaan Lesage says:

     Ik zou eens alle APN instellingen overlopen die je van je provider kreeg en deze vergelijken met wat er op je telefoon geconfigureerd is. Veel meer kan ik niet doen vrees ik.

     • Frans says:

      Ik heb de batterijbesparing uit gezet, en een eerste testje met een upload via G3 lukte, dus dat zou hem kunnen zijn…..bedankt voor het meedenken.

 3. sanli says:

  Hallo
  Ik bezit sinds 11 maanden een Lumia 800. Al mijn afbeeldingen van voor 6 november zijn vanzelf gewist. Heb ze zeker niet zelf gewist en heb de laatste 6 maanden mijn telefoon ook niet op mijn Pc aangesloten. Ik heb wel mijn Pc geformateert en Zune was natuurlijk weg. Dat is het enige wat er is gewijzigd. Graag uw hulp

  • Stefaan Lesage says:

   Geen idee, luister eens waar je hem hebt gekocht of zo ? Misschien heb je per toeval ook de geheugenkaart van de telefoon gewist ?

   • sanli says:

    Ik heb de telefoon gekocht bij Telenet king abonement. Ik kan foto’s nemen en opslaan zonder problemen.
    Nog een ander probleem met deze toestel is dat het soms vanzelf uitschakelt en moet ik mijn pin code in toetsen. Als mijn telefoon rinkelt en ik druk op opnemen schakelt hij soms ook uit. Is deze probleem op te lossen of moet ik deze terug verzenden voor herstelling.
    Bedankt voor uw hulp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...