De Nikon 1 J1, een compact camera met DSLR mogelijkheden

On February 22, 2012, in Andere, fotografie, technologie, by Stefaan Lesage

Een aantal weken terug kreeg ik een Nikon 1 J1 in handen en mocht ik er een weekje mee spelen. Ik deze blogpost vind je dan ook mijn persoonlijke review van deze toch wel bijzondere camera.

In dit digitale tijdperk heb je als fotograaf een aantal keuzes te maken. Eentje daarvan is of je nu al dan niet voor een DSLR (een spiegelreflex camera) moet kiezen. Toen ik die keuze maakte was het een keuze tussen een licht en compact toestel met een redelijke kwaliteit, of opteren voor de toen iets professionelere spiegelreflex met bijhorende lenzen.

Vandaag de dag zijn de verschillen tussen de compacte toestellen en de basis spiegelreflex toestellen echter heel klein. Veel van de compacte toestelen leveren een uitzonderlijke fotokwaliteit, en Nikon is hierin met de Nikon 1 J1 en de Nikon 1 V1 nog een stapje verder gegaan.

Dankzij onze Tech45 Podcast mocht ik erbij zijn op de lancering van de Nikon 1 in België, en daar werd mij plechtig beloofd dat ik een weekje de tijd zou krijgen om met het toestel te werken vooraleer ik mijn oordeel zou vellen. Wel … het weekje is voorbij … dus hier gaan we dan…

Professionele mogelijkheden in de compacte Nikon 1

Nikon heeft ondertussen toch al jarenlang een degelijke reputatie opgebouwd op het vlak van spiegelreflex camera’s. Die kennis hebben ze nu ook gebundeld in een compact en licht toestel dat zelfs beschikbaar is in verschillende kleuren. Van de Nikon 1 zijn twee versies beschikbaar … de Nikon 1 V1 en het kleinere broertje de Nikon 1 J1.

Het Nikon 1 camera systeem is dus een compact camera systeem met verwisselbare lenzen. Ik weet niet precies hoe ze zo’n systeem in het vakjargon noemen, maar voor mij lijkt het een beetje het beste van de twee werelden.

De objectieven voor de Nikon 1

Samen met het nieuwe camera systeem heeft Nikon ook de bijhorende objectieven op de markt gebracht. Het gaat hier natuurlijk om de verwisselbare 1 NIKKOR-objectieven die met de Nikon 1 gebruikt kunnen worden. :

  • Een 10-30 mm objectief
  • Een 10 mm objectief (2.8 f)
  • Een 30-110 mm objectief
  • Een 10-100 mm objectief

Mocht dat nog niet genoeg zijn dan kan je ook een F-mount adapter aankopen waarmee je zowat elk Nikon objectief op de Nikon 1 kan plaatsen. Ik kreeg persoonlijk het 10 mm 2.8f objectief om mee te spelen.

Accessoires voor de Nikon 1

Naast de beschikbare lenzen, Nikon 1 Camera- en objectieftassen, riemen en zonnekappen zijn er ook nog een aantal andere accessoires beschikbaar. Zo kan de Nikon 1 V1 voorzien worden van een heel compacte SB-N5 Speedlight flits. Op die manier bekom je volledige controle over de richting en de belichting van de flits. Voor de iets gevorderde fotografen is zo een flitser een must en zeker een manier om creatiever om te gaan met het licht in vergelijking met de vaste / ingebouwde flitser van de Nikon 1 J1.

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Nikon ook een heel compacte GPS module uitgebracht voor de Nikon 1 V1. De GP-N100 GPS Unit kan je monteren op de multi-accessory hot shoe bovenaan de Nikon 1 V1. Deze registreert dan automatisch uw huidige GPS locatie, inclusief hoogte en tijd, en legt die vast in de EXIF data van de geschoten foto. Het geocoderen van uw foto’s is nog nooit zo eenvoudig geweest.

De bediening van de Nikon 1 J1

Op het pers event bij de lancering van de Nikon 1 heb ik even met beide versies kunnen spelen. Toen had ik het gevoel dat ik heel vaak op de video opname knop drukte terwijl ik eigenlijk de shutter wou indrukken. Ik hoopte toen al dat het niet voor problemen zou zorgen.

Tijdens de week dat ik met het toestel heb kunnen werken is het echter maar 1 keer voorgevallen. Daarna was ik het snel gewoon en heb ik die fout nooit meer gemaakt. Problem Solved !

De camera is compact, maar toch ligt hij goed in de hand en kan je de nodige functies toch snel bedienen aan de hand van de knopjes op de achterzijde van het toestel. Op het eerste zicht zijn de mogelijkheden qua bediening redelijk beperkt. Met het draaiwiel kan je immers kiezen tussen video opnames (in full HD), fotografie, een speciale foto modus die meerdere foto’s neemt en dan de beste versies voorstelt, en een slow motion mode.

Vind je dat te beperkt ? Dan kan je nog altijd via de menu tal van andere zaken instellen. Naast basis instellingen kan je daar ook zaken instellen die je op een spiegelreflex terug vindt zoals, program mode sluitertijd voorkuur (shutter priority), diafragma voorkeur (Aperture Priority) en zelfs een manuele mode.

Het was de eerste dagen dan ook even zoeken waar ik alles kon terugvinden, maar na 2 dagen had ik mijn weg wel gevonden in de menu structuur.

Bijkomende functies in de Nikon 1 camera

Motionsnapshot functie

In deze mode wordt bij het nemen van een foto ook een soort slow motion filmpje bewaard. Die specifieke functionaliteit zorgt ervoor dat uw foto precies tot leven wordt gewekt. Persoonlijk vond ik dit de minst interessante feature van het toestel, want ik kreeg het niet onmiddellijk onder de knie. Geen idee hoe het komt, maar ik denk dat het toch wel wat oefening vergt om daar iets uit te halen. Uiteindelijk heb ik het 3 keer geprobeerd en gaf ik het daarna op.

Slimme Foto functie

Deze feature vond ik best wel knap gevonden. In deze modus neemt het toestel een reeks van 20 foto’s in hoge resolutie waneer je de shutter indrukt. Die 20 foto’s worden geanalyseerd door de camera en op basis van zaken zoals de belichting & scherpte stelt het toestel dan de 5 beste shots voor.

Foto’s nemen terwijl je filmt

Heel veel foto toestellen die vandaag de dag op de markt komen hebben ook een mogelijkheid om in Full HD een video opnamen te maken. De Nikon 1 heeft dat ook, maar ook hier ging Nikon nog een stapje verder. Met de Nikon 1 is het immers mogelijk om een foto te nemen terwijl je een video opname aan het maken bent, en dat zonder de video opname te onderbreken.

De beeldkwaliteit van de Nikon 1

De Nikon 1 J1 heeft natuurlijk een kleinere sensor dan een full blown spiegelreflex, maar toch had ik de indruk dat de Nikon 1 J1 zelfs iets minder ruis opleverde dan mijn Canon DSLR bij de lagere ISO waarden.

Bij hogere ISO waarden en een langere belichting was het dan weer omgekeerd. Ik kan dat natuurlijk niet wetenschappelijk staven sinds ik niet op beide camera’s dezelfde lenzen en zo heb, maar dat gevoel hield ik er toch van over. Misschien heb ik gewoon ergens een instelling gemist … dat kan natuurlijk ook.

Toch was ik enorm onder de indruk van de beeldkwaliteit. De supersnelle 2.8f 10mm lens die bij het toestel zat zal daar natuurlijk ook wel iets mee te maken hebben.

Mijn Oordeel

De beeldkwaliteit van het toestel is echt wel goed. Het toestel kan gebruikt worden door Jan met de pet, maar biedt ook de iets gevorderde fotograaf tal van mogelijkheden. Wens je snel een familie snapshot te nemen dan kan dat met een druk op de knop. Ben je echter van het type dat met de instellingen wil spelen, dan vind je alles terug in het overzichtelijke menu.

Mocht ik nu nog geen camera hebben en voor de keuze staan, dan zou de Nikon 1 mij overtuigd hebben. Een spiegelreflex biedt immers iets meer mogelijkheden en misschien een betere kwaliteit, maar met de Nikon 1 heb geen rugzak nodig die even groot is als een parachute.

Wil je zelf een aantal foto’s bekijken die ik nam met de Nikon 1 J1, dan kan je in mijn Nikon 1 j1 fotoset een kijkje nemen. Oh … en de foto’s op het doopfeest in de kerk werden genomen door mijn zoontje van 12, dus als hij dat kan … 🙂

En wat mag al dat moois kosten ?

Nadat de blogpost werd gepubliceerd, kreeg ik van een aantal mensen de vraag wat de Nikon 1 nu eigenlijk kost. Wel … ik heb een aantal prijzen doorgekregen van de PR mensen van Hill + Knowlton :

Omschrijving Advies Prijs
SB – N5 – Flash 159,00 €
1 NIKKOR 10mm 279,00 €
1 NIKKOR VR 10-30mm 219,00 €
1 NIKKOR VR 10-100mm 839,00 €
1 NIKKOR VR 30-110mm 279,00 €
Mount adapter FT1 279,00 €
Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR VR 10-30mm (Kit) 799,00 €
Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR 10mm (Kit) 849,00 €
Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR 10-30mm + 1 NIKKOR 30-110mm (Double Kit) 949,00 €
Nikon 1 V1 + 1 NIKKOR 10-30mm + 1 NIKKOR 10mm 949,00 €
Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR VR 10-30mm (Kit) 549,00 €
Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR 10mm (Kit) 599,00 €
Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR 10-30mm + 1 NIKKOR 30-110mm (Double Kit) 699,00 €
Nikon 1 J1 + 1 NIKKOR 10-30mm + 1 NIKKOR 10mm 699,00 €
Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...