Samsung European Forum 2012

On February 15, 2012, in Hardware, Informatie, by Stefaan Lesage

Na de voorstelling van de Series 5 Ultrabook in Amsterdam, werden we deze keer uitgenodigd voor de voorstelling van alle Samsung producten die Samsung in 2012 op de Europese markt zal brengen.

In januari nog werden de nieuwe Samsung producten voorgesteld op CES in de Verenigde Staten. Een aantal van die producten zijn echter specifiek voor de Amerikaanse markt, en daarom organiseert Samsung het Samsung European Forum 2012 om zo de Europese producten ook voor te stellen aan het Europese Publiek.

Als actieve podcaster en deel van het Tech45 panel werd ik uitgenodigd om met een aantal leden van de pers af te reizen naar Praag om daar het Samsung European Forum 2012 bij te wonen. Voor zij die niet alles op de voet konden volgen volgt een kleine samenvatting van de zaken die mijn aandacht trokken.

Pushing Boundaries

Seokpil Kim On Stage

Seokpil Kim On Stage

Grenzen verleggen … dat is zowat het thema van de conventie en ook de richting die Samsung inslaat. Het doel van Samsung is om door middel van hun technologie in te spelen op onze toch wel heel dynamische levensstijl. Of dat zei CEO Seokpil Kim toch zo ongeveer.

Door continu te investeren in Onderzoek en Ontwikkeling willen ze bij Samsung met nieuwe en innovatieve producten op de markt komen die ons dagelijks leven zullen verrijken. En dat niet alleen op het vlak van informatica, maar ook andere toestellen orden aangepakt. Onder andere de TV, de mobiele telefoon, tablet en notebook en de digitale camera.

Tijdens de KeyNote speech kwamen nog een aantal andere personen aan bod die elk iets dieper ingaan op hun specifieke branche van producten. Een aantal innovaties zijn echt knap, maar van een aantal andere zaken vraag ik mij echt af of de consument daar nu op zit te wachten.

Enfin, na de KeyNote speech kregen we ruim de tijd om de showfloor te bekijken en de nodige vragen te stellen. Alle toestellen stonden er immers op ons te wachten. Bij een groot deel van die toestellen kregen we door mensen van Samsung nog een extra woordje uitleg, en er was ook ruim tijd genoeg om hier en daar een toestel in de hand te nemen of er even mee te experimenteren.

Samsung Laptops

Vorige week had ik het nog over de Samsung Series 5 Ultrabook, maar in Praag kreeg ik ook de Samsung Notebook Series 9 te zien.

De Series 9 Notebook is blijkbaar toch wel een mooi paradepaardje van Samsung. Volgnes de details die we kregen zit in deze Series 9 Notebook reeks een totaal van 24.000 uren R&D en wel 9.000 uren aan design. Het resultaat is natuurlijk een mooi design en een laptop die dun is en die uit een stuk bestaat ( een beetje analoog aan de Unibody van de MacBook ).

Het 15” model is een krachtig toestel, weegt 1,59 kg en is blijkbaar maar 14,9 mm dik. De Series 9 heeft ook een toetsenbord met backlight waardoor de toetsen wat oplichten in het donker. Uit ervaring met mijn MacBook weet ik dat zoiets best handig is. Het scherm gaf echt een heel mooi beeld en heeft een brede kijkhoek, mooie kleuren en detail. Volgens wat ik heb vernomen is de resolutie van het toestel 1600 x 900.

Samsung Smart-TV

Samsung Plasma TV

Samsung Plasma TV

Samsung stelde een groot aantal TV’s ten toon op de beurs, gaande van Smart LED tot Plasma TV’s. Ik heb een poosje staan kijken naar de 8000 series van TVs en die zijn niet allen mooi, maar ook dun en leveren een echt mooi beeld.

Aan de ingang van de beursvloer hing de nieuwe 55 inch Super OLED TV van Samsung, en geloof mij vrij … daar zou ik uren naar kunnen kijken. Het beeld was haarscherp, met een mooi kleuren pallet. De TV gaf mij echt een WAAAAUUUUW gevoel. Meer kan ik er jammergenoeg niet over zeggen, want specs of prijzen werden niet meegedeeld. Maar mocht ik de plaats (en lees … de cash) hebben dan was mijn volgende TV een 55 inch Super OLED Samsung TV.

Ondertussen hoor ik al een aantal mensen denken … “Maar wat kan er nog vernieuwd worden aan een TV” ? Wel … samsung heeft hun Smart TV concept verder uitgewerkt en dat zie je dan ook.

Smart Interaction

We kennen het probleem allemaal … we kijken wat TV en kunnen dan 5 minuten zoeken waar we de afstandsbediening gelegd hebben. Wel, Samsung heeft daar een oplossing voor bedacht namelijk een systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van stem-, gezichts- en bewegingsherkenning … Ja, je leest het goed, de TV bedienen door middel van je stem of door bewegingen, en zelfs bepaalde instellingen afhankelijk maken van wie er voor de TV zit.

Stemherkenning

We kregen een demo van de Beta versie van die zaken. Wat betreft stem herkenning … dat zie ik helemaal zitten, al vraag ik mij af hoe goed het zal werken in een luidruchtige omgeving. Het werkte goed in de testopstelling, maar zal het ook even goed werken met een deugniet in huis die met door zijn dozen lego blokken zoekt ? Daar stel ik mij toch wel vragen bij … maar kom … het systeem werkt.

Tijdens de demo liet de persoon zien hoe je allerhande zaken kon zeggen tegen de TV. Volume Up, Volume Down, Chanel Up, Chanel Down, Chanel 64 en nog tal van andere zaken. Het werkte naar mijn mening redelijk intuïtief. Je zegt ‘Hi TV’ en dan komt er onderaan het scherm een balk te voorschijn met de mogelijke commando’s die je kan geven aan de TV. De meest gebruikte commando’s staan zo onmiddellijk op het scherm en kan je gewoon voorlezen, de rest zit achter een ‘more commands’ optie.

Hoort de TV na een aantal seconden geen commando, dan verdwijnt de balk terug en kan je rustig verder TV kijken. Tussen het geven van het commando en het effectief uitvoeren van het commando zat nog een klein tijdsverschil, maar aangezien het een beta voorstelling was vermoed ik dat daar nog verder aan gewerkt wordt.

Voor ons was een Spaanse groep aan bod geweest, en die mensen konden de TV dus in het Spaans bedienen. Toen de persoon van Samsung de taal terug naar Engels bracht zagen we ook Nederlands in het lijstje verschijnen. Onmiddellijk kwam ook de vraag of het in het Nederlands goed werkt, en daar kregen we toch een Ja op. Het systeem zou zelfs zo geprogrammeerd zijn dat hij bepaalde tongvallen of dialecten herkent. Daar kregen we geen demo van, maar ik ben wel benieuwd hoe goed dat zou werken.

Bewegingsherkenning
Smart Touch Control

Smart Touch Control

Naast het herkennen van de stem herkent de Samsung Smart TV ook bewegingen. Hiervoor zit er heel discreet een camera verwerkt in de bovenkant van de TV. Naast het gebruik van je stem kan je dus ook met handbewegingen de TV bedienen. Gewoon even met de hand zwaaien en er verschijnt een pointer op het scherm, beweeg die naar een knop op het scherm en maak een vuist om op de knop te klikken.

Ook hier kregen we een demo van, en het systeem werkt naar behoren, maar … ik weet echt niet of wij als consument nu echt zitten te wachten op een systeem waarbij we gans de avond naar de TV zitten zwaaien en knijpen … De stemherkenning, daar ben ik voorstander van, maar beweging om uw TV te bedienen ? Natuurlijk is het zo dat je beide systemen kan gebruiken, en dus niet het ene systeem of het andere … maar toch … ik zie er voorlopig nog het nut niet van in.

Gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning vond ik dan wel weer een mooie extra. Stel dat de TV mijn gezicht herkent dan kan hij ook automatisch gepersonaliseerde zaken op het scherm tonen zoals bv. mijn Twitter feed of Facebook pagina.

Het kan handig zijn voor andere instellingen ook. Misschien heb ik liever wat meer bas in mijn audio terwijl mijn echtgenote dan liever een roze menu heeft in plaats van een blauw. Herkent de TV mijn gezicht dan kan hij misschien de documentaire kanalen voorstellen, terwijl het voor mijn vrouw de Soaps zijn en voor onze zoon de kinderprogramma’s. Al die zaken liggen binnen de mogelijkheden met de gezichtsherkenning.

Smart Content

Samsung SmartTV

Samsung SmartTV

Samsung wil het voor de kijker ook eenvoudiger maken om uw inhoud op het TV scherm te toveren. Tegenwoordig zijn er bv al weegschalen die via WIFI uw gewicht kunnen doorsturen, en Samsung zou op die manier uw evolutie kunnen weergeven op de TV. Of heb je net een aantal mooie foto’s genomen met een foto toestel, dan kan je die op een eenvoudige manier delen met de TV zodat je ze onmiddellijk kan bekijken.

Daarnaast wil Samsung het ook gemakkelijker maken om films en andere TV programma’s rechtstreeks naar de TV te streamen. Andere mogelijkheden zijn educatieve content voor de kinderen en nog veel meer.

Smart Evolution

Een andere innovatie op het vlak van TV is de Smart Evolution van Samsun. Het concept is misschien een beetje moeilijk uit te leggen, maar kort samengevat kan je een module kopen die je achteraan in je TV stopt om zo nieuwe mogelijkheden en ervaringen aan uw TV toe te voegen.

Ik kan nu onmiddellijk geen voorbeeld geven van wat Samsung daarmee wil doen. Maar stel dat uw TV nu al voorzien was van Smart Evolution dan zou je bv. met zo een module op uw bestaande TV de stemherkenning kunnen toevoegen.

Samsung Smart Camera

Samsung NX 200

Samsung NX 200

Ook op het vlak van de digitale camera wil Samsung innoveren. Op dat vlak zet Samsung in op WiFi enabled technologies of technologieën die gebruik maken van draadloos netwerk. Samsung wil de WiFi technologie gaan gebruiken voor een groot aantal zaken.

Auto Backup

Met de wifi technologie ben je in staat om automatisch uw genomen foto’s naar uw computer te sturen, waardoor je steeds een reservekopie hebt. Bracht je een bezoekje aan de zoo en kom je thuis met tal van mooie kiekjes, dan kan het systeem ervoor zorgen dat er automatisch een reservekopie van die foto’s op je computer gemaakt wordt wanneer je thuis komt.

Foto’s Delen

De camera bedienen via de Smartphone

De camera bedienen via de Smartphone

Met de wifi technologie kan Samsung automatisch ook uw foto’s delen met uw TV, Tablet of Smartphone. De foto’s kunnen ook naar een website gestuurd worden en publiceren op Facebook of anders sociale platformen. Indien de consument het wenst kan hij de foto’s zelfs vanuit de camera via email versturen.

Touch Bediening

Een andere mogelijkheid is om uw smartphone te gebruiken om zo uw foto toestel te bedienen. Met touch control kan je zo inzoomen en instellingen aanpassen op het toestel zelf.

Andere toestellen

Samsung Audio Dock E750

Samsung Audio Dock E750

Naast laptops, TV’s, Monitors, Tablets en smartphones kregen we natuurlijk ook nog een reeks andere toestellen te zien. Zo was er een serie van home theater surround systemen, koelkasten, stofzuigers en tal van andere toestellen waarvan ik zelfs niet wist dat Samsung ook op die markt actief was.

Opmerkelijk was ook een reeks van Audio Docking systemen die opnieuw gebruik maken van wat zij nu het Vacuum Tube Amplifier systeem noemen. Naar het schijnt zouden audiofielen het verschil horen tussen die Vacuum Tube systemen en volledig elektronische systemen, maar ik denk dat mijn oren op dat vlak niet zo ontwikkeld zijn.

Samsung Mobile

Karikatuur Galaxy Note sleeve

Karikatuur Galaxy Note sleeve

Tijdens de pers conferentie zelf kregen we het al te horen, Samsung lanceert de Galaxy Tab 2 (7.0). De Galaxy Tab 2 wordt Samsungs eerste Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) tablet en zou komen met een aangepaste Android Market die voorzien in meer dan 400.000 applicaties. Daarnaast komt Android 4.0 ook met een reeks van Google applicaties die reeds ingebakken zitten in het systeem.

Voor de geïnteresseerden, de Samsung Galaxy Tab 2 (7.0) zal voorzien zijn van betere communicatie systemen en zal dus kunnen gebruikt worden als een normale telefoon.

Foto’s en andere verslagen

Ik nam in Praag opnieuw een groot aantal foto’s en gooide een selectie van foto’s van het forum in een Flickr set. We kwamen in Praag ook buiten om iets van de Stad te zien en om onze dorst te lessen, maar die foto’s worden momenteel nog verwerkt door ‘de redactie’ 😛

Naast foto’s heb ik ook een aantal zaken gefilmd. Daarvan probeer ik in de loop van deze week een montage te maken en ook online te zwieren.

Wens je de artikels van de andere mensen uit de Belgische delegatie na te lezen, dan kan dat altijd hier :

4 Responses to Samsung European Forum 2012

  1. […] coverage over het Samsung European Forum kan je hier vinden. Gerelateerde ArtikelsSamsung live verslagiPhone 5/iPhone 4S Liveblog: Let's Talk […]

  2. […] zij die mijn uitgebreide blogpost over het Samsung European Forum nog niet gelezen hebben, dan is het nu het moment om dat eens te doen. Samsung zet immers in op hun […]

  3. […] mijn verslag van het European Forum 2012 had ik het nog over de Smart Evolution in de nieuwe Samsung TV’s. Vergelijk het een beetje […]

  4. […] heb het hier al in een vorige post eens over gehad. De Samsung SmartTV’s komen met de zogeheten Smart Interaction. Dat betekent […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...