Het Gouden of Magische Uurtje

On January 27, 2012, in fotografie, Informatie, by Stefaan Lesage

Een open vlakte met grote water plassen, mooie kleuren in de zonsondergang, wolken en het Magische Uurtje zijn blijkbaar de ingrediënten voor het maken van wat mooie foto’s.

Een beetje een amateur fotograaf

Sunset @ Bourgoyen-Ossemeersen

Sunset @ Bourgoyen-Ossemeersen


Voor zij die het nog niet mochten weten, ik ben een klein beetje een amateur fotograaf. Niet dat ik er goed in ben of zo, maar ik doe het wel graag en af en toe neem ik er ook even de tijd voor. Vaak had ik anderen reeds horen praten over het Magic Hour, en bij ons dan over het Gouden of Magische uurtje. Naar het schijnt zou dat het ideale moment zijn om er met uw camera op uit te trekken. Zelf had ik de laatste maanden niet echt veel tijd om dat even uit te proberen, maar deze week was het zo ver.

Wat is het Magische Uur?

Sunset

Sunset

Het magische uur, soms ook het gouden uur genoemd, is kort samen gevat de periode waarop je de eerste en het laatste zonlicht van de dag krijgt. Blijkbaar bekom je dan een heel specifiek fotografisch effect omwille van de heel specifieke kwaliteit van het licht. Volgens de experts is het licht dan zachter en warmer.

De term uur is blijkbaar wat afhankelijk van uw positie op de aardbol. Bij ons is dat inderdaad bijna een uur na zonsopgang en een uur voor zonsondergang. Hoe dichter je bij de evenaar komt, hoe korter die periode is en hoe verder je ervan verwijderd bent hoe langer ze duurt.

Het is echter maar één van de ingrediënten

Zonsondergang nabij Bourgoyen-Ossemeersen

Zonsondergang nabij Bourgoyen-Ossemeersen

Natuurlijk heb je meer dan enkel dat magische uur nodig, en daar wringt bij mij het schoentje soms. Eerder deze week was ik echter in de buurt van het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen, en er was op dat moment echt een mooie combinatie van kleuren te zien. Het was ongeveer een uurtje voor zonsondergang en ik had mijn DSLR bij me, en besloot dus om van de gelegenheid gebruik te maken.

Toen ik er aankwam merkte ik dat er veel water op het natuurgebied stond. Dat op zich zorgde nog voor een extra mooie weerspiegeling van de kleuren op het water. Ondertussen was het al een half uurtje voor zonsondergang en dus de ideale moment om snel wat foto’s te nemen. Ik nam dus mijn iPhone beet en tot mijn verbazing had ik echt wel mooie kleuren in de foto’s, dus snel ook nog een 10 tal foto’s genomen met de DSLR. Het resultaat is (naar mijn normen) echt wel de moeite waard om te zien.

Sunset @ Bourgoyen-Ossemeersen

Sunset @ Bourgoyen-Ossemeersen

Het werkt dus echt!

Ik ben dus overtuigd … dat magische uur heeft inderdaad wel iets. Nu moet ik enkel nog wat meer experimenteren om nog betere foto’s te kunnen maken. Wil je even een kijkje nemen, dan kan je die foto’s terug vinden in mijn Bourgoyen-Ossemeersen Fotoset op Flickr.

One Response to Het Gouden of Magische Uurtje

  1. […] *bron: http://www.itutorpodcast.com/2012/01/27/het-gouden-of-magische-uurtje/ Benieuwd naar meer? Klik hier! […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...