Ja, ik ga het gevecht met de drie cijfers op mijn weegschaal aan!

On January 23, 2012, in Informatie, by Stefaan Lesage

Twee à drie jaar geleden stopte ik met roken … en een dikke 20 kg extra gewicht later, moet ik nu komaf maken met dat teveel aan.

Geen geldige excuses

Zo een dikke twee tot drie jaar terug nam ik een besluit, en stopte ik spontaan met roken. Mijn zoontje vond het ongezond en ik wou het goeie voorbeeld geven. Ondertussen heb ik dus de verleiding kunnen weerstaan … soms heb ik nog wel zin in de sigaret, maar ik blijf er goed af.

Ondertussen zijn er ook ettelijke kilo’s bijgekomen, en een mens kan altijd het excuus van het zittend beroep aanhalen, of dat het in de familie zit … maar ooit moet je het heft in eigen handen nemen. In mijn geval woog ik op een gegeven moment 114 kg (ik kwam van eind de 80, begin 90 kg) en voelde ik mij allesbehalve gezond.

Eet dan gewoon wat minder!

Wel … ik zou kunnen zeggen minder eten … maar persoonlijk ben ik eerder iemand die eet wat er op tafel komt, en desnoods de laatste aardappel nog op mijn bord legt om hem toch maar niet bij het vuilnis te gooien. Ja … zo ben ik nu eenmaal … Ik heb namelijk een hekel aan eten weggooien. En voor zij die denken ‘gooi dat toch gewoon in de vuilbak man …’, wel die raad ik aan om eens aan de andere kant te staan … aan de kant waar er een te kort aan eten is … waar honger hebben totaal verschillend is van trek of zin in iets … Ik ben er bijna zeker van dat je dan ook minder snel eten bij het vuilnis zal gooien … maar soit …

Eet dan wat gezonder

Gezonder eten hoor ik dan veel mensen zeggen. Ja, dat kan ook … maar ook dat is niet zo evident. Ook hier honderden excuses die er allemaal niets toe doen … Je werkt te lang, onregelmatige uren, broodjes bij de klant, restaurant, fastfood … het doet er allemaal niet toe. Maar ik beloof hierbij plechtig dat ik inderdaad wat meer groentjes en fruit zal eten in plaats van vlees.

Wat minder Alcohol verbruiken maar toch meer drinken

Goh … ik ga niet vaak op cafe, daar heb ik geen behoefte aan. Maar bij het eten kan ik genieten van een lekker glas wijn. Een zwaar bier, trappist, dubbel of trippel of zelfs een quadrupen, daar geniet ik ook van. En dan hebben we het nog niet over Whisky, want dat begint meer een meer een soort hobby en zelfs een passie te worden, maar ik zal er op letten …

Wat meer water drinken, dat zou ik ook willen doen. Ik drink namelijk te weinig naar het schijnt. Ja, de gebruikelijke tassen koffie, dat gooi ik wel achterover, maar water drinken overdag ? Blijkbaar zal ik dat moeten leren, want dat doe ik dan nog veel te weinig.

Ja, maar … wat ga je dan wel doen ?

Wel, een dieet is niet onmiddellijk iets voor mij, maar op dat vlak sta ik open voor suggesties. Ik ben wel van plan om op al die voorgaande puntjes wat te gaan letten. De combinatie daarvan zou er op zijn minst voor moeten zorgen dat er geen kilo’s meer bijkomen.

Om er dan ook nog wat kilo’s af te krijgen heb ik besloten om wat meer te gaan bewegen. Ik was nu al een tijdje aan het lopen, en af en toe sprong ik zelfs eens op de mountainbike. Hierdoor was ik al een aantal kilo’s kwijt geraakt ( een vijf- tot zestal ).

Na een pauze van 2 maanden was daar echter niets meer van over. De kilo’s kwamen er terug bij … en de zin om te gaan lopen verdween een beetje … zeker met de feestdagen in het verschiet. Toen ik onlangs nog eens op de weegschaal sprong zet ik weer boven de 110 kg en dat was er te veel aan.

En wat is het doel ?

Een doel voor ogen houden is een beetje een mes dat aan twee kanten snijdt. Enerzijds is het de bedoeling dat je jezelf motiveert, maar anderzijds pin je jezelf ook vast met alle gevolgen van dien wanneer je het doel niet haalt. Dat is dan ook de reden waarom ik de vorige keer niet echt een doel had.

Deze keer wil ik dan wel een doen voor ogen hebben. De lat ga ik niet te hoog leggen zodat het doel zeker haalbaar moet zijn. Mijn doel is dus om tegen de zomer terug 2 cijfers op de weegschaal te zien in plaats van 3. En voor zij die nog mochten twijfelen … het gaat wel degelijk over die cijfers voor de komma. Ik heb dus zes maanden tijd om een twaalftal kilo’s kwijt te spelen, dat is dus een gemiddelde van twee per maand. Zeker een haalbare kaart dus.

Alle motivatie is meer dan welkom

Het is dus zeker geen onmogelijke taak, maar alle motivatie is meer dan welkom. Heb je enige suggesties, aarzel dan niet om ze hier achter te laten. Wil je mijn sportieve kunstjes volgen dan kan dat via mijn Garmin Connect profiel, of voor de RunKeeper fans via mijn Runkeeper Account.

Via RunKeeper kan je zelfs deel uit maken van ons Street Team vervoegen, en zo virtueel samen iets doen aan onze conditie.

Kortom … alle motivatie is meer dan welkom … Ik van mijn kant zal proberen om hier dan ook af en toe een stand van zaken mee te geven.

Credits

Ook even snel vermelden dat de foto niet door mij werd genomen, maar onder de Creative Commons licentie beschikbaar werd gesteld via Flickr door o5com.

Tagged with:  

6 Responses to Ja, ik ga het gevecht met de drie cijfers op mijn weegschaal aan!

 1. Marco says:

  Ten eerste heeft sporten alleen geen zin om af te vallen. Je lichaam is er zo op gebouwd dat het heel efficient met haar energieverbruik om gaat. Wat je in het begin kwijt bent geraakt is niet meer dan opgehoopt vocht. En als je te zwaar bent belast het je lichaam ook nog eens extra, dus sowieso kalm aan.

  Het enige dat je kan doen is je voedingsopname veranderen. Minder hoeveelheden koken, dan is er ook niets over om achteraf nog te snaaien.

  Wat heel goed helpt is eerst eens bijhouden (en dan ook precies) hoeveel je werkelijk zo’n beetje op een dag eet. (there are apps for that) En na een tijdje bijhouden eens kijken of je iets kan veranderen. Minder pasta’s, minder zuivel, meer vlees, meer groente, etc.
  En gewoon minder van elk.

  Je kan the four hour body eens lezen, dat is op de paleo methode gebaseerd, maar ik ben niet fan van weglaten van bepaalde voedingselementen.

  Wil je een snelle start maken zou je bv eens kunnen modifasten, da’s alleen shakes. Dat doe je kort om even de eerste spurt te maken, maar bouw je (als je verstandig bent) weer snel af en dan ga je verder met een fatsoenlijk patroon qua eten.

  En nee, excuses zoals onregelmatig werk heb je niks aan. Je zal voor jezelf de prioriteit moeten verleggen anders gaat het niet werken. Believe me, I’ve been there. Een partner die met je mee werkt helpt ook best.

  • Stefaan Lesage says:

   @Marco … ik snap wel dat bewegen alleen niet genoeg is … daarom dat ik ook op die andere zaken ga letten, alleen heb ik het daar soms moeilijker mee dan wat extra bewegen.

   Dat minder koken hebben we hier in familieverband al eens bekeken. Het idee dat we hier nu gebruiken is gewoon kleinere porties klaarmaken, behalve dan voor groenten. Vooral bij het vlees beginnen we daar meer en meer op te letten. De optie om bij te houden wat je zo allemaal eet vind ik goed, dus laat gerust de naam van die app maar eens vallen. Ik denk er trouwens aan om de app die ik bv aan het gebruiken ben ook eens in een postje te goeten.

   Ja … die excuses zijn te gemakkelijk zoals ik zelf al aangaf. En de partner ben ik ook al aan het overtuigen … die is ondertussen ook al gestart met wat meer beweging. Samen nu nog wat aan de porties werken en aan wat we juist eten, en dan hebben we inderdaad iets om mee te starten.

 2. jnloco says:

  Ik ben daar ook geweest, en ben nu al en tijdje redelijk stabiel rond de 85kg.
  Je mag nog zoveel sporten je wilt, je gaat er niet veel van afvallen.

  Het enige wat helpt is de helft minder fretten zoals wij zo mooi zeggen. In combinatie met wat sporten natuurlijk.

  Komt nog bij dat het moeilijkste niet is om dat doel te halen maar om er te blijven. Je gaat al snel eens de teugels wat lossen.

  Veel succes!

  • Stefaan Lesage says:

   Ja … het behalen van dat doel is inderdaad enkel de eerste stap. Eens ik er ben wil ik dat gewicht natuurlijk behouden. En inderdaad … het kan niet door enkel en alleen wat meer te bewegen, maar ik hoop door een combinatie van een aantal factoren toch het gewicht wat lager te krijgen.

 3. wimpie.vdb@telenet.be says:

  Hey Stefaan,

  Eerst en vooral zou ik je veel succes willen toewensen in het behalen van jouw doel(en).

  De tittel vind ik een beetje ongelukkig gekozen, wat jij wil bereiken zou eigenlijk geen gevecht mogen zijn maar een motivatie.
  Alternatieven zijn : “Ik ga mijn weegschaal eens wat ontlasten”, “binnenkort zie je de drie cijfers niet meer staan op mijn weegschaal”, “Ik zal mijn drie cijfers eens een lesje leren”, …
  Als ik het lees zoals het er nu staat gaat het een helse job worden. En het geeft aan hoe zwaar je het verwacht. De drie voorbeelden van hierboven maken het voor mij wel iets lichter om dragen, vind je zelf niet ?

  Wat Marco en jij tot nu toe aangehaald hebben is allemaal heel correct. Ik zou er graag nog een dimensie willen aan toe voegen. Namelijk ‘dat lichaam en geest één zijn’ .
  Wat wil ik hier nu mee zeggen?

  ‘Lichaam en geest zijn één’ wil zeggen dat jouw lichaam reageert op jouw geest en jouw geest op jouw lichaam.
  vb) Stel dat ik 10 jaar elke morgen een reep chocolade eet. En dat jij (je geest) op een dag zeg: “vandaag stop ik hiermee”. Jouw geest gaat dat OK vinden, maar jouw lichaam is gewend geraakt aan elke dag die dosis suikers. Je lichaam zal jouw op één of andere mannier duidelijk maken dat zij die chocolade nog nodig heeft.
  Stel nu dat mijn lichaam zegt na 10 jaar ‘het is genoeg geweest, ik hoef die chocolade niet meer’. Dan zal jouw geest het heel moeilijk hebben om jouw lichaam te begrijpen en zal jij alsnog iedere dag naar die chocoladereep grijpen. Dit dan uit een gewoonte of zelfs een overtuiging.

  Ik merkte uit de tekst onder de subtitel -Eet dan gewoon wat minder- dat er daar waarschijnlijk een overtuiging onder zit. Heb jij in je jeugd te maken gehad met te kort aan eten of een schaarste of zoiets? Als dit het geval is zal die overtuiging, die daaruit voortkomt, jouw het heel moeilijk gaan maken om ofwel minder te gaan eten, ofwel iets te laten staan. Om zo’n overtuiging om te kunnen buigen kan het wel zijn dat er begeleiding nodig is. Een overtuiging is een soort emotie die ons gedrag overneemt en bepaald wat er gaat gebeuren. Nu, wanneer je je bewust wordt van welke overtuiging jouw stuurt in je gedrag dan creëer je meer keuzemogelijkheden. Zoals, ik merk dat ik genoeg gegeten heb en toch wil ik de laatste aardappelen ook nog opscheppen. Als jouw overtuiging (vb: er is al zoveel honger in de wereld, dit mag ik niet weggooien) bewust beseft en er een andere kan installeren (vb: ik ben niet verantwoordelijk voor de honger in de wereld) dan heb je op dat moment meer keuze. Eet ik die aardappelen op omdat er al zoveel honger is of laat ik ze liggen omdat ik niet verantwoordelijk ben voor de honger in de wereld.

  Dit is maar één aspect van ons psyche. We zitten dan nog met een foute voedingscultuur opgelopen tijdens verschillende generaties waarvan we een hoop conditioneringen meedragen.
  Ik ken natuurlijk jou voedingspatroon niet en ook niet jouw achtergrond. Hier bedoel ik mee jouw verleden als kind. Ons hoofd kan ons rare dingen laten doen zonder dat we het eigenlijk doorhebben.
  Als je doel is -tegen de zomer nog maar 2 cijfers op de display te zien- dan zal het je zeker helpen om je doel in stukjes op te splitsen. In kleine doeltjes eigenlijk. In plaats van je op 6 maanden te richten, doe dit om de 14 dagen. Dan heb je een betere controle, en dan kan je sneller vaststellen dat je je moet herpakken of niet. Of, dat je merkt dat je heel goed op schema zit en dat je je wat meer kan permitteren. En geef jezelf een beloning als je een doel hebt bereikt. Niet om de 14 dagen, maar na drie maand en na 6 maand.

  Nog één reuze tip !!!! Suikers zijn nefast als je wil afslanken. En zoals je wel weet zitte er heel wat suikers in alcoholische dranken.

  Good luck
  Wim

  • Stefaan Lesage says:

   Qua overtuiging zit het bij mij wel goed hoor … zonder overtuiging was ik immers ook niet gestopt met roken.

   En wat betreft die extra aardappel daarvoor zullen we de porties wat moeten beperken. In plaats van 4 hamburgers in de pan te gooien met 3 personen er maar 3 in de pan gooien of zoiets. Want vaak ligt het ook hier aan … we koken te grote porties waardoor er een overschot is en ik krijg het dan niet over mijn hart om dat in de vuilbak te gooien. Ik eet het dan nog liever op en morgen wat minder eten bij manier van spreken, maar jammergenoeg leren we daar niet van. Want de dag er op maken we nog een iets grotere portie klaar want gisteren was toch alles op.

   Maar het komt wel goed hoor. Er zijn een aantal zaken waar ikzelf aan zal moeten werken, en dan weer een aantal zaken waar we in gezinsverband wat meer aandacht aan moeten besteden. Een gevecht wordt het misschien niet onmiddellijk, maar ik wil wel de uitdaging aan gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...