Onze Jens testte de nieuwe Lego Heroica spellen …

On November 8, 2011, in Informatie, by Stefaan Lesage

Een jaartje terug mochten we de eerste Lego Spellen uitproberen, en nu kregen we de nieuwe Lego Heroica spellen zodat onze Jens ze even kon uitproberen.

Lego Heroica ?

Lego Heroica Spellen

Lego Heroica Spellen

Een goed jaar terug werd ik, samen met nog een aantal andere bloggers, uitgenodigd op de lancering van de Lego Spellen. Een paar weekjes terug kreeg ik opnieuw een berichtje van oona.be met de vraag of we zin hadden om de nieuwste telgen uit de Lego Spellen reeks uit te proberen.

Onze Jens had een week vakantie voor de boeg, en wou best als proefpersoon fungeren. Ondertussen is hij immers al 11 en wil hij ook wel zijn mening delen als het over speelgoed gaat 🙂 Ik stemde dus toe en een paar dagen later hadden de mensen van oona.be en Lego BENELUX ervoor gezorgd dat er niet 1 doos, maar 2 verschillende dozen van Lego Heroica bij ons werden afgeleverd.

Het eerste spel is het Woud van Waldurk, en de tweede doos is Slot Fortaan . Beide Lego Spellen zijn dus uit de nieuwe Lego Heroica reeks.

De Opbouw

Lego Heroica - Castle Fortaan opbouwen

Slot Fortaan opbouwen

Net zoals de andere Lego Spellen zijn het een soort gezelschapsspellen die je opbouwt met lego bouwstenen en die je dus daarna kan spelen. Jens vond de Lego Spellen zo goed dat we ondertussen ook al Creationary hadden aangekocht en hier al uren plezier mee hebben beleefd. Deze keer is Lego echter nog een stapje verder gegaan, en hebben ze een extra dimensie toegevoegd aan het concept.

De Lego Heroica spellen bevatten immers een aantal concepten die zo uit de wereld van de Video Games werden geplukt. Je speel een bepaalde held uit de Heroica fantasie wereld die een bepaalde missie moet uitvoeren om zo Heroica te bevrijden van monsters. Onderweg vind je magische dranken, schatten en kom je allerhande wezens tegen. De eerste die de missie volbrengt, wint natuurlijk het spel.

Elementen uit RPG en Video Games

Monsters uit Lego Heroica - Woud van Waldurk

Monsters uit Lego Heroica - Woud van Waldurk

De concepten die deels uit traditionele video games werden overgenomen zijn natuurlijk de schatten en de monsters, maar het gaat nog een stapje verder. Uw held beschikt namelijk over een aantal ‘levenspunten’ en iedere held heeft ook zijn eigen speciale krachten. Bij een gevecht met een monster op het spelbord, word winst of verlies beslist door middel van de dobbelsteen. Verlies je het gevecht, dan verlies je ook een aantal levenspunten. Magische drankjes kunnen gebruikt worden om die levenspunten opnieuw aan te vullen. Zijn al uw levenspunten opgebruikt, dan heb je een aantal beurten nodig om die opnieuw bij te vullen alvorens je kan verder gaan met het spel.

De schatten die je onderweg vindt zijn ook niet altijd zonder enig risico. Wie weet vind je een aantal goudstukken, maar pas op … er kan ook een soort boobytrap op zitten waardoor je weer levenspunten verliest. De goudstukken kan je dan weer gebruiken om extra wapens te kopen zodat uw held nog sterker staat.

Zoals je ziet … er zitten een groot aantal elementen in die je ook kan terugvinden in traditionele RPG Games en Video Games. Daarnaast zijn de verschillende spel elementen zo opgesteld dat je soms echt wel strategisch en tactisch te werk moet gaan. De eerste die immers de missie volbrengt wint het spel, dus hoe langer je de andere spelers kan tegenhouden hoe beter natuurlijk.

Maak je eigen Spelregels en Spelbord

Het spelbord zelfs samenstellen

Het spelbord afwerken

Het mooie aan de Lego Spellen is natuurlijk dat je zelf de regels wel kan aanpassen. Bij Lego Heroica gaat het nog iets verder, je kan immers ook het spelbord aanpassen zodat geen twee Lego Heroica games hetzelfde zijn.

Ikzelf ben er weg van, maar tenslotte wou onze Jens toch zelf de spellen even testen. Gedurende de week vakantie hebben we beide spellen gespeeld. Zowel het Heroica Woud van Waldurk als Heroica Slot Fortaan hebben hun eigen speelbord, hun eigen types van monsters, en hun eigen helden. Bij de initiële opbouw had Jens al plezier, en ik mocht hem gelukkig af en toe eens helpen.

Tijdens het spel zelf hebben we er ook moeder de vrouw bij betrokken … tenslotte is het nog altijd leuker met 3 dan met 2. En ja, ook Tania vond het leuk. We speelden beide spellen, de eerste keer natuurlijk met de handleiding om de spelregels te leren kennen, maar de tweede keer verliep dat al een pak vlotter.

Het mooie is ook dat je de verschillende spellen uit de Lego Heroica reeks kan combineren tot één groot spelbord. Zo hebben we de laatste keer beide spellen gebruikt en de regels van beide spellen gecombineerd. Op die manier werd het echt wel tactisch en strategisch, en dat vonden wij leuk. Kort samen gevat … Mooi concept, knap uitgewerkt en levert zeker uren spelplezier op …

Het oordeel van Jens

Oh … ik vroeg aan onze Jens of hij zelf een aantal woordjes kon neerschrijven over wat hij ervan vond. Opstellen schrijven is niet echt zijn ding, maar dit is het resultaat :

Je moet even opletten bij het bouwen van het spel, maar met het boekje erbij is het best te doen.
Het is een heel spannend spel en leuk. Je moet er soms wel hard bij nadenken en logisch spelen. Het is wel leuk dat je het zelfs op verschillende manieren kan maken, combineren en spelen.
Soms moet je risico’s maken … anders win je nooit

Nogmaals bedankt aan de mensen van Oona, LEGO Benelux, en onze tester van dienst Jens. Jens heeft de rest van de Lego Heroica dozen al op zijn bestellijstje geplaatst 🙂

De foto’s bij dit artikel komen uit mijn Flickr feed, en voor zij die er meer willen zien uit deze reeks heb ik een Flickr Set aangemaakt.

Tagged with:  

2 Responses to Onze Jens testte de nieuwe Lego Heroica spellen …

  1. Aangenaam te lezen artikel, leuke foto’s … ik ga in ieder geval de weblinks van Lego Heroica toevoegen aan de KidiNet kinderbrowser! Spijtig dat het terug school is zekers ;-)!?

  2. Stefaan Lesage says:

    Zeker doen … die Lego Heroica is echt fun jong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...