TEDxFlanders zeg je ?

On September 27, 2011, in Informatie, media, onderwijs, technologie, by Stefaan Lesage

Een ganse dag inspirerende talks, innovatieve ideeën, kunst en cultuur in de Vlaamse Opera … een ganse dag genieten dus.

Het is ondertussen al een paar dagen geleden, maar vorig weekend mocht ik erbij zijn op TEDxFlanders. Het evenement vond plaats in de Vlaamse Opera, een pracht van een gebouw. Toen ik er aan kwam stond er al een heuse rij wachtende mensen … maar gelukkig vond ik nog een plaatsje op een van de eerste rijen.

Een TEDx zeg je ?

Eigenlijk is het een beetje moeilijk uit te leggen, maar TED is een nonprofit organisatie die zicht inzet voor ‘Ideas Worth Spreading’. Het originele idee was om mensen uit drie werelden samen te brengen : Technology, Entertainmen en Design maar ondertussen is het concept veel groter geworden dan dat.

Een TEDx is dan weer een onafhankelijk georganiseerd TED event, en TEDxFlanders is dan de Vlaamse variant ervan. Op een TEDx stelt de organisatie dus een soort podium ter beschikking waar mensen een talk kunnen geven en op die manier waardevolle ideeën kunnen delen met anderen. Dat alles wordt volledig georganiseerd door een sterk team van vrijwilligers!

En wat gebeurt er op een TEDxFlanders ?

Op zich komen daar vooral mensen op af die open staan voor nieuwe ideeën, nieuwe technologieën en nog veel meer nieuwe zaken. Het publiek bestaat dan ook uit mensen van verschillende strekkingen en uit verschillende sectoren van onze maatschappij.

Je kan er gedurende de ganse dag genieten van TEDTalks … en in ons geval ook een aantal performances van o.a. een Opera Koor, Spiral Consort en Dez Monza en een Woorden goochelaar.

DE TEDTalks zelf waren gevarieerd. De zaken die mij vooral zijn bijgebleven waren de fantastische talk van John Hunter over het World Peace Game, Olivia U. Rutazibwa die het had over ‘How to decolonize the Western minds’, Aagje Beirens die ons een woordje uitleg kwam geven over het MyMachine, Molly Corcket met ‘Can pills change our Morals?.

Het geheel werd aangevuld met de nodig ‘pep-talk’ van Jamie Anderson die het had over Mahatma Gaga or the Art of Fellowership en Dan Brodsky Chenfeld.

Er was ook nog een talk van Peter Woit & Tommaso Dorigo over moleculen en nog kleinere deeltjes, maar ik vrees dat ik daar niet slim genoeg voor was. Dan kwamen onze Vlaamse Digital Nomads – Catherine Van Holder & Ine Dehandschutter – nog aan de beurt.

De afsluiter van deze dag Jean Paul Van Bendegem kon ook tellen. Na een lange dag kreeg hij immers de zaal nog plat van het lachen met wiskunde, wetenschap en een grote portie logica.

Ik wil meer!

Ik heb hier echt een ganse dag van genoten. Naast de vele inspirerend talks heb ik ook de Opera leren kennen. Het heeft mij allemaal geprikkeld om zelfs een naar een Opera voorstelling te gaan kijken. Op het evenement zelf heb ik de gebruikelijk twitteraars terug gezien, maar ook een groot aantal nieuwe mensen ontmoet.

Zou je graag wat meer weten over TEDxFlanders? Dan kan je altijd een kijkje nemen op hun website. En ondertussen kan je nog genieten van de foto’s die ik op TEDxFlanders nam.

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...