Mijn loopervaringen met de Vibram FiveFingers

On May 10, 2011, in technologie, Uncategorized, by Stefaan Lesage

Met meer dan 100 Kg ben ik zeker niet het schoolvoorbeeld van de ‘sportieve mens’, maar toch wil ik jullie langs deze weg mijn ervaring met de Vibram FiveFingers meegeven.

Waarom ben ik opnieuw gestart met lopen ?

Wel, zoals ik reeds aangaf ben ik zeker niet de meest sportieve of atletisch gebouwde persoon. Integendeel. Een dik anderhalf jaar terug besloot ik te stoppen met roken, en dat samen met een voornamelijk zittende job heeft ervoor gezorgd dat ik op dat anderhalf jaar 20 kg ben bijgekomen. Op een bepaald punt woog ik zelfs al 115 kg, en toen besloot ik er iets aan te doen.

Ik begon wat te Mountainbiken en besloot in de week ook af en toe wat te lopen. Omdat ik toch echt regelmatig korte afstanden liep en stelselmatig begon op te bouwen werd het ook tijd om gepast schoeisel aan te schaffen.

Nog geen goeie 5 jaar terug was ik nog een fervent wandelaar, en toen had ik reeds gehoord over het concept van Barefoot Running en de Vibram FiveFingers, maar tot op heden had ik nog nooit een paar in de winkel zien liggen. Een tweetal maand terug zag ik ze plots bij Intersport in Gent in de winkelrekken liggen, en ik besloot een paar Vibram FiveFingers BIKILA LS aan te schaffen … gewoon omdat ik nu eens wou kijken of dat inderdaad beter is …

Barefoot Running

Zoals ik al aangaf had ik jaren terug al veel gelezen over Barefoot Running. De theorie is dat je blootsvoets langer kan lopen aan eenzelfde tempo dan met echt schoeisel. Er wordt zelfs beweerd dat blootsvoets lopen gezonder zou zijn en beter zou zijn voor spieren en gewrichten. Tenslotte worden we geboren zonder schoenen, liepen de eerste mensen zonder schoenen …

Met de blote voeten op asfalt lopen of zelfs in houtschilfers leek mij echter niet zo een goed idee. En dan hoorde ik over de Vibram FiveFingers.

De FiveFingers worden vaak omschreven als een handschoen voor de voeten, en daar lijken ze ook wel sterk op. Net zoals bij een handschoen zit elke individuele teen in een eigen ‘compartiment’. De FiveFingers zijn flinterdun (die van mij zo’n 3 tot 4 mm denk ik), waardoor je inderdaad het contact met de bodem behoudt (en ook beter voelt).

Mijn Ervaring …

Ik loop nu dus al 2 maand met de Vibram FiveFingers en draag ze zelfs af en toe om gewoon een wandeling te maken. De laatste paar weken loop ik gemiddeld 10-15 km per week met mijn FiveFingers. De meeste van die kilometers loop ik bij ons aan het Sport Complex van De Hoge Wal op de Veense Piste. Het grootste deel van dat parcours is dus op houtschilfers en zo … En ik ben ondertussen echt fan van mijn FiveFingers

Ik was wel bang voor blessures … tenslotte is het niet echt een schoen die schokken dempt of zelfs steun biedt. Mijn grootste schrik was dan ook om snel een voet om te slaan (had ik al af en toe eens voor met wandelschoenen en loopschoenen) … Maar dat is eigenlijk nog niet gebeurd.

De FiveFingers bieden echter wel wat bescherming. We kennen allemaal wel het gevoel dat we hebben wanneer we blootvoets door pakweg houtschilfers, schelpen of zelfs kiezelsteentjes moeten lopen of stappen … Wel dat heb je dus niet met de FiveFingers. Je voelt het wel wanneer je door houtschilfers of kiezelsteentjes loopt, maar je voelt niet die scherpe randen. Trap je natuurlijk met je voet in een duimspijker dan zit die wel door de FiveFingers heen … terwijl je met een normale loopschoen wat meer bescherming hebt.

Het voordeel van de dunne Vibram FiveFingers is voor mij ook dat je de ondergrond echt voelt. Het is moeilijk uit te leggen, maar in bepaalde situaties heb ik de indruk veel meer ‘grip’ te hebben op de ondergrond met mijn FiveFingers. Dat gevoel wordt bij mij ook versterkt door het feit dat iedere teen los van de andere kan bewegen.

Mijn Oordeel

Het was even wennen in het begin, maar ik heb mijn Vibram FiveFingers graag aan. Daar waar ik in het begin al problemen had bij 2 km loop ik met mijn FiveFingers nu vaak 5 km en heel af en toe ook eens een 10 km. Ik loop dus regelmatiger en ook verder dan vroeger … voor mij dus een verbetering.

Ligt het nu aan de ‘Barefoot Running’ theorie of gewoonweg aan de Vibram FiveFingers ? Wel dat kan ik niet wetenschappelijk bewijzen natuurlijk. Aangezien ik wat meer loop kan het ook gewoonweg aan een betere conditie liggen. Ook al is het dan puut ‘pshycosomatisch’, met mijn Vibram FiveFingers ga ik regelmatiger lopen en loop ik ondertussen grotere afstanden …

Voor mij persoonlijk doen ze dus hun werk, en dat is wat telt voor mij. Tenslotte wil ik ooit terug onder de 100 kg gaan wegen 🙂

Street Team en Virtueel Supporteren

Oh … en mocht je mijn sport prestaties willen volgen of virtueel willen supporteren, dan kan je altijd mijn Street Team op RunKeeper vervoegen of mijn prestaties op Garmin Connect bekijken.

Aanvulling

Ik kreeg na het publiceren van de post al heel snel vragen over hoe dat nu zit met onderpronatie en de belasting van de gewrichten en zo. Wel … ik ben geen dokter en kan het dus niet medisch staven. Maar uit mijn ervaring heb ik gezien dat ik mijn voeten gewoonweg op een andere manier op de grond plaats.

Met gewone loopschoenen had ik de indruk dat de grootste impact altijd op de hiel terechtkwam en zo verder gezet wordt naar de enkel en knie. Met mijn Vibram FiveFingers heb ik veel minder dat gevoel. Je zet de voet gewoon op een andere manier op de grond, dus niet zozeer met de hiel eerst maar eerder met het middelste deel van de voet op de grond.

Moeilijk uit te leggen in woorden … maar ik vond gelukkig een filmpje van Wired.com waar je het beter kan zien.

Het filmpje is onderdeel van een volledige review op Wired.com en de bijhorende Video Review. Lees er dus gerust het Wired.com artikel op na en bekijk de video om er meer over te weten te komen.

Tagged with:  

13 Responses to Mijn loopervaringen met de Vibram FiveFingers

 1. johnny werrens says:

  hoi Stefaan,
  ik ben erg onder de indruk van deze review, ik woog 2 jaar terug zelf 117 kg,
  ben ondertussen beginnen mtb,maar dit hielp niet echt,ben terug begonnen met een dieet en ben al +/- 17.5kg afgevallen ,nu blijf ik op deze kilo’s hangen maar wil nog een +/- 15kg afvallen,nu vandaag pas begonnen met start to run in de hoop dat ik wat af val en ook op een finse piste geweest,ik had de indruk dat mijn knieen het zouden begeven (is dit normaal ) ,ook ik wil deze (handschoenen ) eens proberen
  als het kriebelt moet je sporten
  have fun

  • Dag Johnny,

   Tja … ik bengel ondertussen rond de 110 kg. Er zijn er dus al een paar af … maar het liefst zou ik er nog een dikke 25 kwijt geraken.

   Mountainbiken doe ik ook en vind ik echt wel intensief, maar ook aangenaam. Maar je moet dan al snel een paar uurtjes bezig zijn. Lopen vind ik op dat vlak anders. Op een uurtje kan je echt al goed gepresteerd hebben …

   Wat betreft de knieën … ik heb daar zelf eigenlijk geen last van. Ik weet wel dat ik in de tijd mijn voeten heb laten uitmeten om zo de gepaste schoenen te kopen, want daarvoor had ik ook veel meer last van die zaken. Ondertussen loop ik uitsluitend met mijn Vibram FiveFingers … ja zelfs op den asfalt en kasseien en zo. Zoals ik al aangaf … het is even wennen natuurlijk … maar ik ben Fan !

 2. Hoi Stefaan,

  Bedankt voor je review van de fivefingers.
  Ik woog 8 maanden geleden 121 kilo.
  Nu zweef ik rond de 96 kilo. Sonja Bakker heeft haar werk gedaan.
  Ik had alleen een vraagje voor je. Welk type five fingers heb je?
  Ik wil ze eigenlijk gebruiken voor de fitness en hardlopen, wandelen.
  Weet je ook nog een site waar je ze een beetje voordelig kunt kopen.
  Ik had al gekeken op 5fingers.nl, maar daar hebben ze mijn maat niet op voorraad.
  Wat het gewicht betreft is het een doorzetten. Ik ben er ook nog niet.
  Heel veel succes!

  • Dag Emiel,

   Ik kocht mij de Vibram FiveFingers BIKILA LS. Ik kocht ze in een winkel hier bij ons in België. Ik wou ze immers eerst eens aanhebben voor ik tot de aankoop over ging, en dat kan je dus niet via een of andere webshop.

   Groeten,

   Stefaan

   • Ward says:

    Hallo Stefaan.
    Ik ben ook geïnteresseerd geraakt in de FiveFingers, maar heb nog geen winkel gevonden die Vibram verkoopt (behalve de AS Adventure met 1 model). Waar heb jij jouw paar net gekocht?
    Alvast bedankt,
    vriendelijke groeten,
    Ward

    • Stefaan Lesage says:

     Dag Ward,

     Ze zijn inderdaad moeilijk te vinden. Hier bij Intersport in Mariakerke (Gent) hebben ze en 4 tal modellen liggen. Het zijn niet de recentste modellen, maar toch. Bij Runners Service Lab hebben ze er ook een aantal liggen. In beide winkels kan je trouwens de ‘recentere’ modellen ook bestellen. Zo heb ik bij RS Lab al een tweetal paar besteld, en bij Intersport ook.

     Mocht je zelf ooit nog winkels vinden die Vibram Fivefingers verkopen, laat het gerust weten. Zelf al eens van plan geweest om er een paar online te bestellen.

     • Ward says:

      Dankjewel voor de informatie. Als ik op mijn zoektocht nog iets interessants tegenkom, zal ik het hier zeker laten weten!

 3. Bella says:

  Bedankt voor dit review, ik heb het met veel plezier gelezen 🙂
  Ik zit al een hele tijd te spelen met de gedachte fiveFingers te kopen, ik loop thuis altijd zoveel mogelijk op blote voeten, en dat voelt ook prettig en natuurlijk aan, maar ik loop er telkens tegenaan dat dat buiten niet kan. Mijn ouders zijn echte ‘gebrainwashte’ (so to speak) schoenenlopers die me al amper in de tuin op bloten voeten willen hebben. (“stel dat je ergens in trapt!”) en verder vinden ze het allemaal nogal onzin… desalniettemin wil ik al jaren een keer lekker blootsvoets de deur uit. Mijn ouders en mijn waardigheidsgevoel hebben me altijd tegengehouden, maar met die FiveFingers zou ik dat eindelijk eens kunnen 🙂 Maargoed, voorlopig is dat dus slechts een droom… wel een mooi review, nu heb ik een nog sterkere drang deze dingen te kopen. nog wel even sparen dan…

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Veerle,

   Wel … ik loop ondertussen toch al een poosje met mijn Vibram FiveFingers en ik wil geen andere meer 🙂 Ondertussen heeft mijn eerste paar er al ettelijke kilometers op zitten en heb ik een tweede paar gekocht (sinds ik alles log met Strava heb ik reeds 805 km afgelegd met het oude paar). Ik ben fan … Mijn kilo’s ben ik nog niet kwijt, maar ondertussen loop ik toch zo’n 20 km per week (7.5 km meestal), en heel af en toe loop ik eens 10 km en laatst zelfs nog 18 kilometer. (mijn loopkunstjes kan je dus op Strava terugvinden http://app.strava.com/athletes/364263 )

   Blessures heb ik voorlopig nog niet gehad. Ik kan niet uitleggen hoe het komt maar om een of andere reden heb ik het gevoel dat ik ook met een vaste voet loop. Met mijn traditionele loopschoen had ik nog af en toe eens voor dat ik mijn voet omsla en dat heb ik nu nog niet gehad.

   Het is wel even wennen, en de blikken van de mensen zijn wat raar, maar ook die raak je gewoon.

   Groeten,

   Stefaan

 4. Rogé says:

  Ik draag nu pas 5 dagen de vibram five komodo sport, en ook ik merk duidelijk verschil, en ik loop nu meer dan vroeger, het geeft een veel meer vrijer gevoel, en geeft echt zin om te lopen , ook ik weet niet hoe dat kan? Ook naar een korte wandeling van 3 km voel ik goed dat mijn spieren in mijn tenen en voet prettig belast zijn, me valt op als je de schoenen uit doet dat je voet er ook gespierder van gaat uit zien, je ziet aan de kleur en de vorm dat hij heeft moeten werken, en niet oui in een schoen heeft gezeten, wel was ik ze iedere avond uit met lauw water, kranten erin en next day good to go. Meestal voordat ik erin stap tijdens een wandeling smeer ik eerst mijn voeten in met een aluin steen en laat ze even drogen, zo voorkom je dat de schoenen gaan stinken op den duur.

  Dit is voor mij tot nu toe op echt blootvoets lopen , de beste ervaring. Ik kan zeggen dat het mij een 90 % blootvoetgevoel geeft.

  • Stefaan Lesage says:

   Blij dat te horen … Ik moet zeggen … ik vond laatst ook dat mijn voeten er iets anders uit zien dan vroeger. Wat mij opvalt is dat mijn tenen nu langer lijken. Vermoedelijk omdat de tenen nu meer gestrekt zijn dan vroeger denk ik.

 5. Ben Cohen says:

  Helaas zijn de vibram five fingers niet echt van goede kwaliteit. de zool begon bij de tenen al snel te scheuren en ook de stof tussen de tenen was al snel doorgesleten. Helaas was vibram niet bereid deze in de garantietermijn te vervangen.

  • Stefaan Lesage says:

   Ik moet zeggen … ik heb er reeds 4 paar gehad (plus de Treksport sandalen). De eerste 3 waren versleten na een dikke 800 gelogde kilometers … wat ik nog perfect te doen vond. Maar het paar dat ik onlangs kocht is bij mij ook al versleten na nog geen 280 kilometer of zo.

   Ik ga er binnekort toch nog een paar kopen maar als het probleem zich ook bij dat nieuwe paar voordoet ga ik toch even luisteren bij de mensen van Vibram zelf. Het grote probleem is dan natuurlijk dat je al bij de Italiaanse collega’s terecht komt …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...