ITP0023 – iPhoto '11 – Deel 1

On December 3, 2010, in Apple Software, iLife, iPhoto, Podcast, Software, Video Tutorials, by Stefaan Lesage

Eind vorige maand lanceerde Apple het nieuwe iLife ’11 met een aantal aanpassingen en verbeteringen voor iPhoto, iMovie en GarageBand. En er is nog beter nieuws : De upgrade naar iLife ’11 kost slechts 49,00 € in plaats van de gebruikelijke 79 €! In deze aflevering van de iTutor Podcast bekijken we even de nieuwigheden in iPhoto ’11.

Inleiding

Zoals in de korte introductie werd vermeld, zou deze aflevering enkel en alleen maar een aantal nieuwe features van iPhoto ’11- Apple® uitlichten. Ondertussen is er echter een nieuwe Mac gebruiker bij in mijn eigen familie, en is de tutorial toch uitgegroeid tot een dikke 45 tot 50 minuten lesmateriaal. Daarom heb ik ook beslist om het eerste deel af te werken en reeds online te plaatsen. Deel 2 volgt dan tegen het eind van deze maand.

ITP0023 – iPhoto ’11 – Deel 1 from Stefaan Lesage on Vimeo.

De Updgrade

Belangrijk voor iedere upgrade is natuurlijk zorgen voor een backup of een reservekopie. In het geval van iPhoto ’11- Apple® hoef je maar 1 bestand te dupliceren, namelijk uw iPhoto bibliotheek. In dit onderdeel bekijken we dan ook even een eenvoudige manier waarop we het bestand kunnen dupliceren.

iPhoto ’11 GUI

Voor we echt diep ingaan op de verschillende features van iPhoto ’11- Apple®, staan we eerst even stil bij de GUI. In dit onderdeel bekijken we even wat er zo allemaal gewijzigd is aan de gebruikers interface. Wat vooral opvalt is dat er een restyling gebeurd is. Zo zijn alle icoontjes grijs geworden, analoog aan de nieuwe iTunes. Verder is er ook een schermvullende weergave, en die bekijken we verder in detail in de volgende onderdelen. We herhalen ook even een aantal manieren om foto’s te importeren in iPhoto ’11.

Door uw foto’s bladeren in schermvullende weergave

Nu we een aantal foto’s in onze bibliotheek hebben kunnen we even nagaan hoe we bladeren door de verschillende foto’s, gebeurtenissen en andere zaken. Tenslotte zijn foto’s er toch om te bekijken … niet ? De schermvullende weergave is daar ideaal voor, je beschikt immers over meer ruimte dus worden uw foto’s weergegeven in een iets groter formaat.

Foto’s bewerken in schermvullende weergave

Naast het bekijken is het soms ook handig om een aantal aanpassingen door te voeren aan bepaalde foto’s. Je kan immers in iPhoto nog wat aanpassingen doorvoeren zoals rode ogen verwijderen, de horizon recht maken, kleine zaken retoucheren, kleurverzadiging en witbalans aanpassen. Daarnaast kan je ook schaduwen wat lichter maken of de lichtere delen van de foto wat donkerdere maken. Natuurlijk heb je in iPhoto ’11 ook nog de verschillende effecten die je kan toepassen op een foto (Sepia, Zwart&Wit, Vignette, …)

Gezichten en plaatsen in schermvullende weergave

Wat ik in iPhoto ’09 mooi vond, waren de gezichten en de plaatsen. Vroeger moest ik immers in Aperture (de grote broer van iPhoto) de foto’s zelf taggen met de namen van de personen die in de foto staan. iPhoto herkende dat echter zelf, en dat miste ik in Aperture (kwam goed met een latere Aperture Upgrade). Nu is in iPhoto het geheel nog eenvoudiger gemaakt. Ik had ook de indruk dat het toevoegen van gezichten iets beter werkte, en vooral de plaatsen toekennen is enorm versneld.

Einde van het eerste deel

Zoals ik reeds opgaf werd de tutorial iets groter dan ik had verwacht. Daarom werd geopteerd om het in twee delen op te splitsen. De volgende keer bekijken we zaken zoals het delen via Flickr en Facebook, de Fotoboeken, Diavoorstellingen, Wenskaarten, …

Feedback

Hebt u opmerkingen of suggesties m.b.t. deze aflevering of de podcast, aarzel dan niet om ze te posten op de iTutor Podcast website, of ze via mail te versturen.

2 Responses to ITP0023 – iPhoto '11 – Deel 1

 1. […] This post was mentioned on Twitter by StefaanLesage, Wim De Smet. Wim De Smet said: RT iPhoto ‘11 http://bit.ly/frMsqM Deel 1 van een Video Tutorial over de nieuwe iPhoto is dus online. #fb […]

 2. bart says:

  Ik vind de presentaties zeer leerzaam. Ik gebruik het programma nu een jaar of drie en heb toch wat nieuwe informatie gekregen waarmee ik vooruit kan.
  Ik hoop dat je doorgaat met deze leerzame video’s.
  Heb je mogelijk ook iets van LiveType?
  veel succes en bedankt.
  bart

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...