ITP0022 – De Sonos ZonePlayer S5

On October 7, 2010, in Andere, Andere Hardware, Andere Software, Hardware, Podcast, Software, Video Tutorials, by Stefaan Lesage

Met alle harddisk problemen heeft het even geduurd voor er een nieuwe aflevering van de iTutor Podcast kwam, maar hier is hij dan. Vandaag bekijken we het Multi Room Music Systen van Sonos en dit aan de hand van een Sonos ZonePlayer S5 en een Sonos ZoneBridge BR100

Een tijdje terug kreeg ik de vraag van de mensen van Progress Communications ok ik geen interesse had om het Multi Room Music systeem van Sonos even te testen. Na wat over en weer gemail kreeg ik een aantal dagen later een volledige test configuratie ter beschikking en ging ik daarmee aan de slag. In deze video tutorial vind je dan ook een overzicht van hoe ik alles heb aangesloten, geconfigureerd en uiteindelijk ook hoe je het kan gebruiken via de Mac of de iPhone.

De Hardware

Sonos ZonePlayer S5

Sonos ZonePlayer S5

De hardware bestaat enerzijds uit een ZoneBridge en anderzijds uit een ZonePlayer. Op zich heb je de ZoneBridge niet nodig, zolang je de ZonePlayer maar kan aansluiten op je router met een kabel. Op die manier wordt de ZonePlayer namelijk ook een ZoneBridge, en kan het Sonos systeem van daaruit draadloos een verbinding maken met andere ZonePlayers die ergens in huis opgesteld staan.

De ZoneBridge is dus eigenlijk een router voor het Sonos systeem, en de ZonePlayer is dan weer de zogenaamde Speaker waar de audio uit zal komen, met een ingebouwde ZoneBridge.

Installatie en Configuratie

De installatie en configuratie van het volledige systeem is best eenvoudig. Langs de hardware kant laten we even zien hoe je alles aan elkaar moet koppelen, en iets later laten we dan ook even zien hoe we met de Setup Assistant de configuratie van het systeem uitvoeren.

Het Sonos Multi Room Muzieksysteem

Het Sonos Multi Room Muzieksysteem

Het Sonos Multi Room Muzieksysteem

Het voordeel van het systeem is dat je meerdere ZonePlayers kan gebruiken in huis. Die ZonePlayers kan je dan groeperen in zogenaamde zones (bv. bureau, living, wachtkamer, …). Elk van deze zones kan je dan met de Controller software onafhankelijk van elkaar bedienen. In de ene zone kan je zo een afspeel lijst uit je iTunes bibliotheek laten spelen, terwijl in de andere zone een Internet Radio station gestreamed wordt.

De geluidskwaliteit van de ZonePlayer S5 is echt in orde, ik was er echt van onder de indruk. Daarnaast is de ZonePlayer S5 redelijk compact. Op die manier is het mogelijk om snel een ZonePlayer even te verplaatsen, zodat je die ook kan gebruiken om muziek af te spelen op het teras (bij mooi weer natuurlijk). Dat kan, zolang er maar een component van het Sonos Systeem via een kabel verbonden is met je netwerk.

De Software

Sonos Controller for Mac

Sonos Controller for Mac

Sonos Controller for Mac

Na de installatie en de configuratie bekijken we ook even hoe je het systeem kan bedienen met de Sonos Controller (zowel op de Mac, op Windows en op de iPhone). Van hieruit kan je muziek laten aspelen die in je iTunes collectie zit, of zelfs muziek die ergens op het netwerk in een bepaalde folder staat.

Met de software kan je ook een soort wachtrij van muziek aanleggen voor de verschillende Zones. Persoonlijk vond ik dat wel een knappe oplossing. Zo kan je immers gemakkelijk met een aantal mensen een afspeellijks samenstellen, en die laten afspelen via de ZonePlayer. Gewoon een kwestie van de Controller software op de iPhone even door te geven en iedereen kan zijn favoriete muziek toevoegen.

Sonos Controller for Mac

Sonos Controller for iPhone

Sonos Controller for iPhone

Naast de Controller software op de Mac (en ook op Windows), is er ook een gratis controller software beschikbaar voor de iPhone en ondertussen zelfs al voor de iPad.

Jammergenoeg heeft deze aflevering wat vertraging opgelopen, en was op het moment van de opname de iPad versie van de controller nog niet beschikbaar. In de tutorial heb ik wel even de iPhone versie op de iPad gebruikt om zo alles te laten zien. De iPad versie is echter veel mooier, en maakt nuttig gebruik van alle beschikbare ruimte op het beeldscherm van de iPad.

De tutorial toont dus alles aan de hand van de iPhone Controller, maar je mag er zeker van zijn dat je net dezelfde functionaliteit hebt op de iPad. Het handige aan zo een mobiele controller is natuurlijk dat je van overal het volume van de ZonePlayers in de verschillende zones kan aanpassen, muziek kan toevoegen of verwijderen uit de wachtrij, …

Op die manier is de Controller eigenlijk altijd binnen handbereik. In mijn geval zeker handig, want de computer staat eigenlijk boven op het Bureau. Met de Controller op de iPhone / iPad kan ik echter de ZonePlayer rustig beneden in de living plaatsen en met de Controller al het nodige doen, zonder dat ik daarom constant naar boven moet hollen.

Niet enkel voor je iTunes muziek !

Als laatste wou ik toch nog even meegeven dat het niet alleen nuttig is voor het afspelen van je iTunes muziek. Je kan immers ook een Stream van een of andere Internet Radio station laten afspelen. Eens alles is geconfigureerd heb je op die manier zelfs de computer niet meer nodig (zolang je natuurlijk geen muziek wenst af te spelen die op de computer staat).

Via de Controller op de iPhone of iPad kan je gewoon een keuze maken uit een grote lijst van Streaming Radios. De keuze is echt enorm … gaande van de regionale en nationale omroepen (Q-Music, MNM, Sudio Brussel, Klara, …) tot zelfs thematische zenders met zaken zoals New Age muziek en zo.

Je kan via de Sonos ook gebruik maken van allerhande Muziek Services zoals Deezer, eMusic, Spotify, Wolfgang’s Vault, en ondertussen blijkbaar ook Audible (een leverancier van gesproken audio boeken). Er zijn nog tal van andere diensten, waarvan een aantal afhankelijk zijn van het land / de regio waar je in woont.

Besluit

Zoals ik eerder al aangaf ben ik best tevreden over de kwaliteit en het gebruiksgemak van het Sonos Systeem. Zoals je in de tutorial kan zien is de installatie, de configratie en het gebruik echt een fluitje van een cent.

Ik vond in het ganse systeem echter geen eenvoudige manier om een Podcast feed te laten afspelen via de ZonePlayer. Het kan natuurlijk wel wanneer de Podcast reeds werd gedownload en zich in uw iTunes muziek bibliotheek bevindt.

Het systeem is ietwat prijzig, maar als je bekijkt dat je best een Stereo installatie bijna kan vervangen door een ZonePlayer van Sonos, dan vind ik dat nog best meevallen.

Ikzelf vind het jammer dat de test periode er bijna opzit. Ik heb genoten van het systeem, maar moet het binnenkort terugsturen natuurlijk, al overweeg ik sterk om zo een ZonePlayer en ZoneBridge aan te schaffen en de Stereo in de living te vervangen (die gebruiken we toch bijna nooit meer). Voor ik alles terugstuur ga ik er toch nog een paar dagen van genieten !

Toch ook nog even de mensen van Progress Communications en van Sonos zelf hartelijk bedanken om een Review unit op te sturen !

Feedback

Hebt u opmerkingen of suggesties m.b.t. deze aflevering of de podcast, aarzel dan niet om ze te posten op de iTutor Podcast website, of ze via mail te versturen.

Tagged with:  

4 Responses to ITP0022 – De Sonos ZonePlayer S5

 1. […] This post was mentioned on Twitter by StefaanLesage, Pekes en Ertjes. Pekes en Ertjes said: Vanavond eens tijd maken voor iTutor Podcast Sonos ZonePlayer S5: http://bit.ly/97scca door @stefaanlesage. Kudo's voor hem, mooi gedaan! […]

 2. Hans Mestrum says:

  Ha Stefaan,

  leuk om dit zo te horen. Was me aan het orienteren op Sonos. Ik zie dat jij ook iblogpro gebruikt. Heb ik sinds vorige week ook geinstalleerd en mijn blog er naar verplaatst.
  Mooie layout. Ik ga eens kijken wat je allemaal gedaan hebt met de templates 😉
  Succes

  met vriendelijke groet
  hans

 3. Dag Hans,

  Ja, ik gebruik inderdaad die iBlogPro theme. Vind het echt wel een mooie en gemakkelijke theme en heb alle WordPress themes van PageLines ondertussen gekocht. Vind ze best knap.

  Ik moet wel dringend eens alles upgraden naar de meest recente versie … die ziet er nog iets mooier uit. Heb het momenteel al in test draaien …

  Groeten,

  Stefaan

 4. Maarten says:

  Leuke blogpost. Ik heb zelf recentelijk ook de S5 gekocht via http://www.cis-int.nl. In samenwerking met me Spotify en mijn Ipad werkt alles perfect. Goed om een andere tevreden gebruiker te zien!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...