Talk to the backup … because the Harddisk isn't listening anymore

On September 23, 2010, in Hardware, Uncategorized, by Stefaan Lesage

Dat zelfs harde schijven na enkele jaren dienst problemen kunnen vertonen heb ik deze week aan de lijve mogen ondervinden. Mijn harde schijf begon echt traag te worden, en hier en daar kreeg ik een bestand niet meer open. Hoog tijd dus om mijn backups te raadplegen en plannen te maken om de harde schijf te vervangen.

Ik heb al geruime tijd een TimeCapsule en een Drobo waar constant een Time Machine backup op wordt gemaakt van mijn Systeem schijf en home directory. Dat gebeurt nu al bijna 2 jaar, zonder dat ik het eigenlijk al eens nodig had. Maar toch bleef ik hardnekkig een reservekopie maken van alle bestanden, en zorgde ik ervoor dat een aantal bestanden ook ‘On the Could’ bewaaard werden in mijn DropBox. Tot een paar weken terug dacht ik hier totaal niet over na, en leek het mij heel normaal om backups te hebben van een groot gedeelte van mijn MacPro. Je weet immers maar nooit wanneer het noodlot kan toeslaan…

Wel, een aantal weken terug kreeg ik de eerste symptomen van een potentieel naderend harddisk probleem. Het opstarten van de MacPro werd enorm traag en bepaalde bestanden openen duurde echt enorm lang. Ik hechte er niet al te veel aandacht aan, maar toch vond ik het bizar dat een Dual QuadCore MacPro zo traag kon opstarten. Het duurde soms letterlijk minuten voor het systeem volledig opgestart was en ik naar behoren kon werken.

De laatste tjid werd het steeds slechter. De MacPro had soms 5 minuten nodig om volledig op te starten. Daarnaast had ik al eens opgemerkt dat het opstarten van mijn Windows 7 Bootcamp partitie resulteerde in een CheckDisk / ScanDisk. Begin deze week startte ik de bootcamp partitie opnieuw op, en werd ik gegroet met een volledige HD scan, en die had een aantal slechte sectoren gevonden en hersteld. Dat zette mij even aan het denken, en ik wou niet het risico lopen dat ik op een werkdag mijn MacPro niet meer opgestart kreeg.

De voorlopige oplossing was dus om een Exacte kopie te nemen van mijn Harddisk, op die manier had ik zeker een backup in geval van nood en kon ik plannen maken om de harde schijf te vervangen. Met behulp van Super Duper kon ik zelfs een Bootable Copy maken op een Externe harddisk. Ik heb dus nu mijn volledig systeem schijf (bootable OS + Apps + UserData) op een externe harde schijf.

Dus snel even naar de winkel om een nieuwe harde schijf, ze vervangen, en de copie terugzetten op de nieuwe harde schijf, en het euvel is opgelost!

Inderdaad, een snelle oplossing … tot ik begon na te denken over een SSD (Solid State Drive) als systeem schijf! Een SSD is eigenlijk een harde schijf zonder bewegdende onderdelen, maar op basis van Flash geheugen. Het voordeel hiervan is in eerste instantie natuurlijk de snelheid, en daar wil ik wel voor gaan. Het grote nadeel is echter de kostprijs, en de beperkte opslagcapaciteit van zo’n schijf. Nu heb ik er eentje in mijn Macbook Pro zitten, en de snelheid is echt verbluffend. Ik kocht bij de lokale PC boer dus een SSD van 120Gb en zal die in de loop van deze of volgende week in mijn MacPro stoppen.

Er is voorlopig echter een bijkomend probleem. Door de beperkte opslagcapaciteit van een SSD (120 Gb in mijn geval), ben ik dus genoodzaakt om mijn data op een andere locatie te bewaren. 120 Gb is immers voldoende voor het OS en een aantal basis programmas, maar zeker niet genoeg om al mijn gegevens op te bewaren. Ik beschik immers over 16 Gb aan data in de iTunes Music Library, en 2 Aperture Libraries van samen meer dan 300 Gb aan foto materiaal.

Ik zal dus proberen om mijn Systeem zo op te zetten dat het OS + iLife + iWork op de SSD komen (of op zijn minst het OS), en de rest (data + Final Cut Studio en andere apps) op een andere harde schijf in mijn MacPro. Ik heb voorlopig al een klein plannetje opgesteld en het een en ander opgezocht, en hoop dat alles lukt.

Met een beetje geluk maak ik binnen een aantal dagen nog een post met bijkomende informatie over de tools die ik hiervoor heb gebruikt en hoe ik het heb opgelost.

Foto via Flickr met dank aan gnackgnackgnack.

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...