Wat ik goed en slecht vind aan De Standaard iPad Applicatie

On August 5, 2010, in iPad Applicaties, Software, Uncategorized, by Stefaan Lesage

Ondertussen hebben de meesten van ons al eens de iPad Applicatie van De Standaard gezien, of ook zelf gebruikt. Ook ik heb de toepassing gekocht en geinstalleerd op mijn iPad. Ik had heel grote verwachtingen maar was al snel ietwat teleurgesteld. Om de mensen van De Standaard toch wat ruimte te geven en de applicatie eventueel te verbeteren heb ik echter besloten om toch even te wachten met mijn review van De Standaard op de iPad.

Ondertussen zijn we toch al een aantal weken verder, heb ik wat meer met de applicatie kunnen spelen, en kan ik een ietwat objectievere review geven van de applicatie. De applicatie kost 3.99 €, wat ik op zich best wel veel vond. Ik ging er immers van uit dat de applicatie gratis was, maar dat je dan via de applicatie de krant moest aanschaffen. Het is wel zo dat je na aanschaf van de applicatie ook gratis 5 kranten kan downloaden, dus valt de prijs eigenlijk best mee.

GUI Algemeen

Eerst en vooral petje af voor de mensen van De Standaard. Daar waar de rest geen interesse had voor de iPad als bijkomend medium voor de journalistiek, hebben zij het wel gedurfd om een Applicatie te maken voor de iPad. De iPad is immers een ideaal toestel om zaken op te consumeren. Dat geldt niet alleen voor tekst, maar ook voor audio, foto’s en video’s. Ik keek dan ook echt uit naar deze Applicatie die misschien wel de toon kon zetten voor alle anderen.

De Standaard iPad GUI

De Standaard iPad GUI

Bij het opstarten van de applicatie word je onmiddellijk verwelkomd door tweetal splash schermen (waaronder 1 met de nodige AXA reclame, maar meer hierover later). Uiteindelijk kom je op het hoofdscherm van de applicatie terecht en die ziet er (naar mijn mening) best knap uit.

Bovenaan krijg je een soort overzicht van de beschikbare kranten en kan je ze ook van daaruit aanschaffen en downloaden. Onderaan heb je dan nog een 4 tal knoppen voor Mijn Kranten, Mijn Artikels, Ooggetuige en Snelnieuws.

Op zich vond ik dat intuïtief niet zo een schitterende oplossing. Ik weet wel dat het hoofddoel van de applicatie voor de mensen van De Standaard kranten verkopen is, maar voor mij (en de gemiddelde gebruiker) is het de krant lezen. Ik ging er dus van uit dat hier de kranten stonden die ik reeds had gekocht en gedownload, maar het doet iets anders.

En ook al weet ik dat ik via de knop ‘Mijn Kranten’ onderaan het scherm bij mijn kranten terecht kom, toch betrap ik er mij op dat ik steeds weer door het bovenste gedeelte van het scherm blader om een vorige krant op te halen. Ik vermoed dat het komt door het spotlight effect, en de grootte van die krant in dat gedeelte van het scherm. Het kan dus een persoonlijk gevoel zijn, maar daar verwacht ik dus wat voor mij belangrijk is, en dat is de mogelijkheid om de kranten te lezen die ik reeds heb gekocht en gedownload.

Je kan dus vanuit de applicatie een soort PDF versie van de krant lezen. Op zich mooi, maar de layout van de artikels in de papieren krant zorgen ervoor dat je heel veel moet swipen om een lang artikel te lezen. Gelukkig is er ook een ‘Leesweergave’ voorzien. Je drukt dus op een artikel en kan van daaruit in de leesweergave perfect alles lezen, maar je verliest er wel de bijhorende foto’s.

The Good

Mijn Artikels

Naast het lezen van artikels kan je bepaalde artikels ook als favorieten aanduiden, waardoor ze in Mijn Artikels terecht komen. Handig wanneer je net niet genoeg tijd hebt om een interessant artikel te lezen en later snel naar het artikel wenst terug te keren zonder dat je door de kranten hoeft te bladeren. Je kan immers bij het opnieuw openen van de applicatie en een krant niet op een snelle manier terug naar de plaats waar je voorheen zat.

Ooggetuige

De Standaard iPad - Ooggetuige

De Standaard iPad - Ooggetuige

Ik hou wel van sterke foto’s en dat is nu net wat ze met de Ooggetuige feature naar voor brengen. Daarin brengt De Standaard u dagelijks een opmerkelijke foto waar je kan door bladeren. Foto’s zijn voorzien van een woordje uitleg, en je kan ze bekijken in een soort diavoorstelling.

De SlideShow is best knap, maar gaat naar mijn mening enorm snel, en ik vond niet onmiddellijk een manier om de snelheid aan te passen. Ik zou dan ook voorstellen om ergens een optie te voorzien in de instellingen / voorkeuren waarmee de gebruiker kan opgeven hoe lang iedere dia op het scherm moet blijven staan.

Snelnieuws

De Standaard iPad - Snelnieuws

De Standaard iPad - Snelnieuws

Het snelnieuws is een soort RSS feed met daarin een aantal artikels die je dan in detail kan lezen. Een mooie manier om het grootste probleem van de kranten wat te verzachten, want die brengen ons immers altijd het nieuws van gisteren. Met de ingebouwde RSS Feed van het snelnieuws blijf je dus constant op de hoogte van de laatste nieuwtjes (mits je een internet verbinding hebt natuurlijk).

Bij ieder artikel kan je hier ook naar een leesweergave gaan, maar wat mij onmiddellijk opviel is dat hier wel de bijhorende foto verschijnt, daar waar de lees modus in de ‘normale’ krant je alle foto’s verliest. Ik merkte hier trouwens ook een Share knop, iets wat ik ook miste in de leesweergave. Ook een beetje raar dat ik de artikels hier niet als favoriet kan aanduiden.

The Bad

De applicatie crashte bij mij nogal vaak, zo vaak dat het me echt begon te ergeren. Ook de GUI vond ik niet echt snel reageren en soms ook contra intuïtief. Een swipe kan je bijvoorbeeld gebruiken om de pagina opnieuw te positioneren, maar kan je ook gebruiken om naar de volgende pagina te gaan. Ben je echter ingezoomd op een artikel dan kan je door middel van een swipe niet naar de volgende / vorige pagina, je moet eerst opnieuw uitzoomen.

Persoonlijk zou ik opteren om hier met Multi-Touch te werken. Een swipe met 1 vinger kan gebruikt worden om de pagina opnieuw te positioneren, en een swipe met meerdere vingers om naar de volgende / vorige pagina te gaan. Op die manier heb je beide mogelijkheden zonder dat het verwarrend wordt. Nu gebeurt het soms dat ik mij afvraag waarom ik met een swipe niet naar de volgende pagina kan, en komt dat maar al te vaak omdat ik net niet helemaal terug uitgezoomd ben.

En het geheel mag heel wat intuïtiever. Ben ik op de hoofdpagina van de krant (of eender waar) en tik ik op een tekst Blz. 2 en Blz-10-14 dan ga ik ervan uit dat de applicatie zo slim is dat deze mij naar de desbetreffende pagina brengt, wat niet het geval is. Links werken in de krant weergave niet, in de leesweergave worden ze als lins weergegeven maar openen ze geen Mobile Safari !

De leesmode is handig, maar was precies niet voor alle artikels beschikbaar. Vanuit de leesweergave zou ik ook verwachten dat ik een link naar het artikel kan delen via Twitter of Facebook, maar dat is niet beschikbaar.

The Ugly

Reclame, we moeten ermee leren leven …

Ik snap best wel dat reclame ervoor zorgt dat de gedrukte krant er nog is, en dat die reclame dan ook doorsijpelt naar de elektronische versie. Op zich meer dan normaal want de PDF versie is net dezelfde als de gedrukte versie.

… maar jaag ze nu ook niet door mijn strot !!!

Wat ik echt wel haat is de vreselijk storende AXA reclame door de ganse applicatie. Het splas scherm is nog maar pas verdwenen en daar komt hij al, kijk je naar de foto’s in Ooggetuige en wil je er de commentaar bij, dan wordt weeral een AXA banner door de strot gejaagd. Ga je naar het Snelnieuws dan is de derde cel in het overzicht ook weer een AXA banner !

Moesten ze durven, ze passen potverdikke de layout van de PDF versie aan om op iedere pagina een AXA banner te plaatsen ! Ok, dat is er misschien over, maar zo voelt het bij mij wel aan, AXA hier, AXA daar, AXA overal en dat hangt mijn … uit ! Ik heb niet betaald voor een applicatie om op ieder scherm AXA te zien, echt niet !

The Wannabe

Ik ben moeilijk te overtuigen dat die AXA reclame werkt, of beter gezegd … mij overtuigd ze niet. Het is niet omdat ik nu al 100 keer AXA gezien heb dat ik morgen ga veranderen van bank !

Ik wil echter wel constructief zijn en even duidelijk maken wat bij mij wel zou werken, en dat is meer gepersonaliseerde reclame ! Mocht de applicatie nu te weten kunnen komen wat mijn interesses zijn, dan kan de ruimte die verspild wordt aan AXA reclame vervangen worden door reclame in mijn interesse gebied. Het is immers al meermaals aangetoond dat gepersonaliseerde reclame minder storend is en ook beter werkt.

Stel nu dat ik vaak Auto zoekertjes zou bekijken, of de reis bijlagen van de krant … dan kan je ervan uitgaan dat ik misschien wel geïnteresseerd ben in een nieuwe auto, of een verre reis. Vervang in dat geval die AXA stuff door reclame in dat interessegebied en je zal zien dat het beter werkt en minder stoort.

Hoe je de interessegebieden van de individuele gebruiker / lezer kan achterhalen is hier het grote struikelblok, en ook ik heb niet een pasklare oplossing (anders zat ik nu waarschijnlijk geen blogpost te schrijven, maar zat ik te praten met de mensen van De Standaard zelf).

Mijn Conclusie

Ik vind het bijzonder dapper van De Standaard dat zij wel beslist hebben om de iPad nader te bekijken en ook de moed hadden om als eerste met een iPad applicatie naar buiten te komen. Dat zorgt er echter voor dat de toepassing zelf nog een aantal kinderziektes vertoont. Hopelijk worden die zaken snel opgelost wordt de toepassing steeds beter.

De krant brengt ons echter nog altijd het nieuws van gisteren, en het nieuws van nu wordt al snel opgezocht op het internet. De iPad applicatie probeert dat aan te pakken met het Snelnieuws, maar persoonlijk denk ik dat hier veel meer mee te doen is. Het nieuws lezen is immers goed, maar persoonlijk zou ik ook graag audio en zelfs video verslagen zien in de iPad applicatie.

Om dus af te sluiten zou ik mijn Review kunnen samenvatten als : Knap voor een eerste versie, maar neen ik stap niet over naar AXA !

Tagged with:  

One Response to Wat ik goed en slecht vind aan De Standaard iPad Applicatie

  1. […] This post was mentioned on Twitter by StefaanLesage, Dayanalim. Dayanalim said: RT @StefaanLesage: Even mijn mening neergeschreven over de #iPad app van De Standaard : The Good, The Bad, The Ugly & The Wannabe : http://bit.ly/b3iXt2 #dso […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...