Lego introduceert de Lego Spellen, en ik mocht erbij zijn!

On July 12, 2010, in Uncategorized, by Stefaan Lesage

Ja, beetje raar, maar een tijdje geleden kreeg ik een tweet te zien die vroeg of er bloggers waren met kinderen die graag met Lego spelen. Nu ja, een groot blogger ben ik (nog) niet, maar onze jens is net 10 geworden en die is grote fan van lego, dus ik viel in de gezochte doelgroep.

Na wat heen en weer getweet en een aantal mailtjes bleek dat de mensen van oona.be en Lego BENELUX op zoek waren naar een aantal mensen waar ze hun allernieuwste product voor de Belgische markt kunnen laten zien. Niet veel later had ik, samen met nog een aantal Belgische bloggers, een uitnodiging op zak voor het evenement. We werden om 18u30 in Brussel verwacht waar we een gesprek hadden met Cephas Howard, de ontwerper en bedenker van de Lego Spellen.

Lego Spellen

Lego Spellen

Waarschijnlijk vraag je jezelf nu af wat die Lego Spellen nu juist zijn. Wel eigenlijk valt het best samen te vatten onder de noemer gezelschapspellen. In principe bouw je een gezelschapsspel met lego blokes, inclusief pionnen, en speel je het spel aan de hand van de regels die terug te vinden zijn in de doos. Niks speciaals zou je denken, ware het niet dat alles volledig binnen het LEGO concept valt. Het motto van de Lego Spellen is dan ook Bouwen – Spelen – Veranderen (Build – Play – Change) en dat maakt het nu net zo interessant en uniek.

Iedere doos bevat dus de nodige LEGO blokjes om het spel te bouwen en een set van spelregels. Het mooie aan het concept is echter dat je het spel en de regels op een eenvoudige manier kan aanpassen. Een mooi voorbeeld was het Minotaur spel. Het doel van het spel is uw pion naar het centrum van het bord te loodsen. Aan de hand van de dobbelsteen bepaal je hoeveel vakjes de pion mag bewegen, maar kan je ook bepalen of een muur van het labyrint verplaatst mag worden, of zelfs de minotaurus zelf. Loop je de minotaurus zelf tegen het lijf, dan begin je helemaal opnieuw met de desbetreffende pion. Je kan trouwens de dobbelsteen aanpassen, zodat geen 2 spelletjes hetzelfde zijn.

Creationary

Creationary

We kregen een aantal andere LEGO spellen te zien, en het werd mij al snel duidelijk dat een aantal van die spellen gecombineerd kunnen worden. Zo was er een Race 3000 versie waarmee je een race circuit kan bouwen als spelbord, wel 2 van die doosjes vormen al snel een groot race circuit met nog meer interessante wendingen in het spel zelf.

Er waren echt variaties op tal van bekende gezelschapspellen. Zo had je er eentje Pirate Code die mij doet denken aan Master Mind, een Monster 4 die wat weg heeft van een 4 op een rij. Een Lunar Command wat dan weer het principe van een Capture The Flag game in zich heeft, …

Bij elk van deze spellen is het ze dat er altijd wel een truukje is om sneller het doel te bereiken (bv. over de muren springen) maar ook truukjes waarmee je een tegenstander terug naar af stuurt (de valkuilen bij Ramses Pyramid). En zoals eerder gezegd ben je niet gebonden aan de regels die het spel u oplegt, met een kleine aanpassing van de dobbelsteen of van de regels heb je al gauw een compleet nieuw spel.

Vanaf 2 augustus liggen de LEGO spellen in de winkels. In eerste instantie komen er 10 verschillende spellen :

 • Robo Champ : Bouw om het snelst een robot van eenzelfde kleur en win de Robo Champ Trofee. (2 – 3 spelers, 10 – 15 minuten, vanaf 6 jaar)
 • Magikus : Verzamel samen met de uil alle nodige ingredienten voor een toverspreuk of toverdrank. (2 – 4 spelers, 10 – 20 minuten, vanaf 6 jaar)
 • Monster 4 : Gebruik de dobbelsteen, laat je tegenstanders schrikken en ruil om 4 op een rij te bekomen en het spel te winnen. (2 – 4 spelers, 10 – 20 minuten, vanaf 7 jaar)
 • Lava Dragon : Haast je met de ridder naar de top van de vulkaan en wordt een ware Drakenrijder (2 – 4 spelers, 15 – 25 minuten, vanaf 7 jaar)
 • Race 3000 : Race jezelf als eerste over de finish. (2 – 4 spelers, 20 – 30 minuten, vanaf 7 jaar)
 • Pirate Code : Probeer de geheime codes van je tegenstanders te raden voor ze die van jou te weten komen. (2 – 4 spelers, 20 – 30 minuten, vanaf 8 jaar)
 • Minotaurus : Zoek uw weg door het labyrint en ontwijk de minotaurus. (2 – 4 spelers, 20 – 30 minuten, vanaf 7 jaar)
 • Lunar Command : Verzamel als eerste een volledige bemanning van robots en astronauten. (2 spelers, 15 – 25 minuten, vanaf 7 jaar)
 • Ramses Pyramid : Beklim als eerste de top van de pyramide, versla de mummie koning en verover de kroon en de schat. (2 – 4 spelers, 20 – 40 minuten, vanaf 8 jaar)
 • Creationary : Naast Ramses Pyramid was dit een van mijn favorieten. Het spel is eenvoudig. Je gooit de dobbelsteen, trekt een kaartje en beeld uit wat op het kaartje staat aan de hand van lego blokjes. Een soort Pictionary, maar met LEGO. Ik de hilarische momenten al voor mij.

Cephas Howard was echt schitterend en enorm gepassioneerd ! Hij vertelde ons in detail hoe bepaalde concepten werden uitgeprobeerd en terug van de tafel geveegd werden. Hij deed het met zoveel overgave dat we met z’n allen vol aandacht zaten te luisteren.

Even uitproberen

Even uitproberen

Na het gesprek en een korte uiteenzetting van de verschillende spellen kregen we de gelegenheid om alles zelf uit te proberen. Al snel werden groepjes gevormd en had niemand oog voor het lekkere eten dat ons stond op te wachten. We waren eigenlijk allemaal veel te druk bezig met een van de spellen zelf.

De Creationary is echt wel schitterend en was de oorzaak van mening lachje. Probeer maar eens met een set van blokjes een sidderaal uit te beelden zodat de rest van de deelnemers het kunnen raden, en je snapt dat dit spel echt een hit wordt in familieverband.

Na afloop kregen we allen nog een spel naar keuze mee naar huis. Ik had RAMSES Pyramid opgegeven omdat onze Jens fan is van alles wat met pyramides en mummies te maken heeft. Volgende week vertrekken we voor een weekje of twee naar Frankrijk en de RAMSES Pyramid doos heeft nu al een plaatsje gekregen in onze bagage. Na het verlof laat ik jullie dan wel eens weten hoe het verlopen is.

Nogmaals bedankt aan de mensen van Oona, LEGO Benelux, Ten Bosch House en Cepas Howard !

Oh, en voor zij die graag nog wat foto’s willen zien, die kunne altijd terecht in de Flickr Set waar ik mijn foto’s het geplaatst. Veel foto’s heb ik niet echt genomen, want ik was veel te druk bezig met het kijken naar de fantastische LEGO Spellen !!!

4 Responses to Lego introduceert de Lego Spellen, en ik mocht erbij zijn!

 1. […] This post was mentioned on Twitter by StefaanLesage, StefaanLesage. StefaanLesage said: LEGO introduceerde gisteren de LEGO Spellen, en ik mocht erbij zijn. Mijn bevindingen : http://bit.ly/9DLgUW #LEGO #Spellen #legospellen […]

 2. […] (waaronder Steffest, Iworx, Houbke, Koen, de Gentse ondernemer, Schriekstraat 44, Frederik en Stefaan), uitgenodigd op de presentatie van een nieuwe lijn speelgoed van Lego: Lego […]

 3. […] launch – with on-board camera :-)) Stefaan heeft het op zijn beurt veel te druk met Lego. (Lego introduceert de Lego Spellen en ik mocht erbij zijn, De foto’s op […]

 4. […] jaartje terug mochten we de eerste Lego Spellen uitproberen, en nu kregen we de nieuwe Lego Heroica spellen zodat onze Jens ze even kon […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...