De iPad als educatieve tool – Wat zijn de mogelijke voordelen?

On July 8, 2010, in Uncategorized, by Stefaan Lesage

De iPad wordt vaak gezien als een hebbeding voor Geeks, maar ikzelf ben er ondertussen van overtuigd dat het toestel ook zijn nut kan bewijzen binnen de educatieve sector (onderwijs e.a.).

De iPad is in ons land nog steeds niet beschikbaar, maar een aantal mensen (waaronder ikzelf) hadden niet het geduld om er op te wachten en hebben beslist om er eentje aan te schaffen bij onze zuiderburen. Ik hoor mensen nogal vaak vertellen dat de iPad gewoonweg een hebbeding is voor de geeks onder ons, of dat de iPad niets meer is dan een grote iPhone waar je niet mee kan bellen. Deels klopt dat ook, maar ik zie tevens ook grote voordelen van de iPad binnen bepaalde sectoren.

Een sector waar de iPad kan uitbloeien en beter zal presteren dan de iPhone is misschien wel de educatieve sector. De mensen die mij iets persoonlijker kennen weten ondertussen al dat ik een zwak heb voor het gebruik van allerhande technologie waneer het gaat over het leren en zo. Ik zag namelijk al heel veel nut in de iPhone en iPod Touch binnen de educatieve sector, maar de iPad gaat naar mijn mening nog iets verder.

Binnen het lager- en middelbaar onderwijs zie ik de iPad zijn diensten veel sneller te bewijzen dan pakweg een iPhone of iPod Touch. Van de iPhone (en in mindere mate de iPod Touch) verwacht je al snel dat de leerlingen hun eigen toestel gaan gebruiken.

Tenslotte is het een telefoon, en dat is … nogal persoonlijk. Het wordt dus erg lastig om de ouders te overtuigen dat ze een iPhone of iPad Touch moeten aanschaffen voor in de klas. De school zou ze eventueel nog kunnen aanschaffen, maar omwille van het formaat van het toestel heb je er al meerdere nodig per klas, wat het enorm duur zou maken. Ik kan mijn immers nogal moeilijk inbeelden dat 6 leerlingen samen rond een iPhone / iPod Touch gaan zitten om iets op te zoeken of uit te proberen.

Een iPad daarentegen is op dat vlak al een waardig alternatief. Het toestel is immers groot genoeg, en voorzien van een degelijk schermformaat, waardoor het eenvoudiger wordt om zaken op te laten zien. Mits de aanwezigheid van Wifi kunne leerlingen het toestel ook veel gemakkelijker gebruiken om zaken op te zoeken. Je hoeft daarvoor niet meer achteraan in een hoekje van de klas op aan een computer te gaan zitten, het kan gewoon van op uw eigen plaats, en dat zonder kabels waar je mogelijk over kan vallen.

De iPad schept dus een aantal mogelijkheden binnen het onderwijs. Het kan een alternatieve vorm van leren aanmoedigen, zelfs een vorm van spelenderwijs ontdekken en leren, maar daar heb ik het wel over in een volgende post ๐Ÿ™‚

Tagged with:  

4 Responses to De iPad als educatieve tool – Wat zijn de mogelijke voordelen?

  1. […] This post was mentioned on Twitter by StefaanLesage. StefaanLesage said: Nieuwe post op de iTutor Podcast website : De iPad als educatieve tool โ€“ Wat zijn de mogelijke voordelen? : http://bit.ly/ce970Z […]

  2. iDept says:

    Zeker mogelijkheden inderdaad. De prijs en de geslotenheid zullen wel een drempel blijven vormen vrees ik. Ik had in elk geval chemie een stuk leuker gevonden als ik er toen de EMD PTE App bij zou gehad hebben ๐Ÿ˜‰

  3. iDept,

    Ik zie de geslotenheid niet echt als een nadeel. Natuurlijk ben je wat beperkt qua applicaties tot wat er beschikbaar is in de AppStore, maar er is toch heel veel beschikbaar. De geslotenheid is IMHO een deel van de reden waarom het gewoonweg werkt.

    De prijs, daar ga ik volledig mee akkoord. Zo een iPad in de klas kan duur worden, maar als het helpt om onze kinderen sneller iets bij te leren, dan vind ik dat ze zelfs gesubsidieerd moeten worden door de overheid ๐Ÿ˜›

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...