ITP0021 – Dropbox

On June 29, 2010, in Andere, Andere Software, Podcast, Software, Video Tutorials, Web Software, by Stefaan Lesage

Vandaag bekijken we even Dropbox, een online Storage of opslagdienst waarmee u op een eenvoudige manier uw bestanden op het internet kan bewaren en deze synchroniseren met al uw verschillende toestellen.

Vandaag bekijken we even Dropbox, een online Storage of opslagdienst waarmee u op een eenvoudige manier uw bestanden op het internet kan bewaren en deze synchroniseren met al uw verschillende toestellen.

Met Dropbox ben je dus in staat om al uw bestanden te stockeren en te synchroniseren met het internet. Bij de gratis account krijg je bv. al 2 GB aan opslagruimte op het internet. Er bestaan natuurlijk ook betalende accounts waar u dan beschikt over 50 of 100 GB aan opslagruimte.

De installatie van Dropbox is een fluitje van een cent. Gewoonweg een gratis account registreren via de website, de Dropbox client installeren, en daar uw login en wachtwoord invoeren en klaar is kees. Na de installatie beschikt u in uw home folder over een Dropbox folder, en alles wat u daarin plaatst wordt automatisch gesynchroniseerd met het internet en eventueel met al uw andere toestellen die voorzien zijn van een DropBox client.

In deze tutorial bekijken we dus even hoe je een gratis account kan registreren en hoe je de client installeert op uw Mac. Na de installatie bekijken we ook even hoe je Dropbox kunnen gebruiken, en komen we al snel tot de vaststelling dat het gebruik best eenvoudig is. De Dropbox folder reageert immers net zoals eender welke folder op uw Mac, met dat grote verschil dat alles wat in de Dropbox folder gebeurt ook gesynchroniseerd wordt met het internet.

Na het gebruik van Dropbox op de Mac, bekijken we ook even de verschillende mogelijkheden van de Web interface. Via de Web interface is het immers ook mogelijk om een oude versie van een bestand terug te halen, of zelfs een bestand terug te halen dat per toeval gewist werd op de Mac.

Via de Web interface is het ook mogelijk om een link te krijgen naar de bestanden in het publieke gedeelte van uw Dropbox account. Op die manier is het mogelijk om een link naar een bestand naar een vriend of collega te sturen zodat je het desbetreffende bestand kan delen. Naast de Public folder bekijken we ook even een aantal andere types van folders (shared folders / photo folder) en overlopen we even de mogelijkheden ervan.

In het laatste deel van de podcast laat ik even zien hoe de synchronisatie van bestanden tussen 2 computers werkt. Opnieuw gaat hier alles volledig automatisch en is het dus heel gemakkelijk om bestanden in sync te houden tussen bv. mijn desktop computer en mijn laptop. Als laatste laat ik ook even zien dat je zelfs op de iPad een Dropbox client kan installeren en op die manier ook uw bestanden en foto’s op uw iPad kan bekijken. Ook windows en android gebruikers kunnen genieten van Dropbox, want ook voor deze Operating Systemen is er een Dropbox client voorzien.

Dropbox is dus niet alleen een eenvoudige en handige tool om bestanden te synchroniseren tussen 2 Mac computers, maar kan ook gebruikt worden om bestanden te synchroniseren tussen een Mac, een PC, een Android toestel, een iPod Touch, iPhone en zelfs een iPad !

Hebt u opmerkingen of suggesties m.b.t. deze aflevering of de podcast, aarzel dan niet om ze te posten op de iTutor Podcast website, of ze via mail te versturen.

One Response to ITP0021 – Dropbox

  1. […] This post was mentioned on Twitter by StefaanLesage, StefaanLesage. StefaanLesage said: Eindelijk is de 21ste iTutor Podcast een feit: http://bit.ly/cZOKAl In deze aflevering werpen we een blik op @Dropbox […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...