Tech45 : Een Nederlandstalige Technologie Nieuws Podcast

On October 11, 2009, in Uncategorized, by Stefaan Lesage

Ja, alles begon ondertussen al meer dan een jaar geleden, maar we zijn toch blij te kunnen melden dat Tech45, de eerste echte Nederlandstalige Technologie Nieuws podcast een feit is !

Het begon allemaal al iets meer dan een jaar geleden, vermoed ik. Door mijn onderzoek naar het gebruik van Podcasts in het onderwijs, leerde ik toen de Mees Podcast kennen. Wekelijks brengt Meester Maarten Hendrikx met de kinderen uit de 5de / 6de klas een podcast uit. Beiden hebben we dus een aantal gemeenschappelijke interesses, waaronder Podcasting !

Al snel waren we aan het praten over het gebrek aan echte podcasts in Vlaanderen. We kennen natuurlijk allemaal de opnieuw uitgezonden radio uitzendingen van onze Vlaamse radio stations, maar (voor ons) zijn dat geen ‘echte’ podcasts. Er wordt wel gebruik gemaakt van de technologie achter Podcasten om de radio uitzendingen achteraf opnieuw te kunnen beluisteren. Podcasting biedt echter de mogelijkheid om op een eenvoudige en eigenlijk niet al te dure manier zelf een soort Radio programma in elkaar te knutselen.

Het fenomeen is ondertussen wereldwijd bekend, en je vindt overal wel podcasts terug. Jammergenoeg zijn de grootste en de beste meestal ook in het Engels. Al snel speelden Maarten en ikzelf met het idee om een nieuwe Nederlandstalige podcast in elkaar te knutselen. Iets door Nederlandstaligen en voor Nederlandstaligen. Iets wat we, bij manier van spreken, vanuit onze eigen garage kunnen opnemen op een regelmatige basis. Gezien onze andere gemeenschappelijke interesse de Technologie wereld is, hadden we al snel een idee voor de nieuwe podcast. Het moest iets Nederlandstalig worden rond het Technologie nieuws, want dat bestaat nog niet echt (of toch niet dat wij toen wisten).

Maarten en ikzelf mailden hierover vaak heen en weer, en ik ging van start met het opzetten van een plan, het uitwerken van een aantal details, … Als snel hadden we het idee om al dat Tech Nieuws door een panel te laten bespreken. Nu we toch iets Nederlandstalig in gedachten hadden, speelden we ook snel met het idee om het niet alleen tot Vlaanderen te beperken, ook onze noorderburen kunnen in het project betrokken raken. Het idee kreeg dus vorm, en voor het project hadden we liefst een gemengd panel van Vlamingen en Nederlanders, en als het nog even kan ook een goeie mix tussen mannen en vrouwen.

Dat bracht ons dus bij de volgende stap, de zoektocht naar leden voor het panel, een goeie naam, een mooi logo, … We stelden de vraag aan een aantal van onze Twitter collega’s, en al snel hadden we een aantal geïnteresseerden. Het duurde wel nog even voor we een goeie mix van mannen / vrouwen / Vlamingen en Nederlanders vonden, maar uiteindelijk zijn we er toch redelijk goed in geslaagd vond ik. Maarten nam de taak van Gastheer op zich, terwijl ik mij vooral bezig hield met een aantal technische aspecten en samen met
Marco Frissen, Jojanneke van den Bosch en Cindy De Smet deel uitmaak van het Panel.

Vorige maand namen we een aantal Beta opnames op, en alles bleek te werken. Het panel (inclusief ikzelf) is voorlopig nog wat onwennig, maar we leren snel bij ! Het verschil met de eerste beta opnames is al wat hoorbaar, en we werken er aan om het in de toekomst nog te verbeteren.

Het is dus met enige trots dat ik, samen met de rest van het team, de Tech45 Podcast en de bijhorende Tech45 website wil voorstellen. Het concept is eenvoudig : Op een (voorlopig althans) tweewekelijkse basis brengen we u het laatste nieuws over het web en technologie, samen met de laatste gadgets. Het geheel wordt voorgelegd aan een panel, die dan hun meningen geeft over de gekozen onderwerpen, en dit alles in een podcast van ongeveer 45 minuten.

Ik zou dan ook even willen vragen om de podcast zeker eens te beluisteren, en al uw meningen door te geven op reactie@tech45.eu, of via de Tech45 website, en indien mogelijk zelfs via een review in de iTunes Music store. Voor de Twitteraars is er trouwens ook nog de Tech45 Twitter Account.

Ik hoop alvast dat u ook een trouwe luisteraar wordt van Tech45, en samen met het voltallige team hoop ik dat ook deze podcast een succes wordt !

Tagged with:  

One Response to Tech45 : Een Nederlandstalige Technologie Nieuws Podcast

  1. […] This post was mentioned on Twitter by StefaanLesage. StefaanLesage said: @maartenhendrikx Check http://bit.ly/OM1kc als er fouten, leugens in staan, let me know 😛 […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...