ITP0015 – iMovie 09 – Overgangen, Titels, Thema's en Kaarten

On August 13, 2009, in Apple Software, iLife, iMovie, Podcast, Software, Video Tutorials, by Stefaan Lesage

In deze aflevering gaan we verder met onze tutorial over iMovie. Daar waar we de vorige keer vooral de basis van het importeren en het monteren hebben behandeld, gaan we deze keer verder met een aantal andere zaken …

We bekijken onder andere de verschillende mogelijkheden met betrekking tot overgangen. Daarna halen we de verschillende titels aan en bekijken we even hoe je een intro titel, een aftiteling en ook een zogenaamde lower third kan maken. Daarnaast behandelen we de verschillende thema’s en wat je er zo allemaal kan mee doen. Als laatste onderdeel van deze afleveringen werpen we ook nog even een blik op het gebruik van de kaarten om een bepaalde trip visueel weer te geven.

Overgangen

 • Overgangen toevoegen
 • Overgangen aanpassen
 • Overgangen in de Precisie Editor aanpassen

Titels

 • Titels Aanmaken
 • Titels Bewerken
 • Verschillende soorten Titels (Intro, Titel, Aftiteling, Lower-Third)

Thema’s

 • Thema’s gebruiken bij een nieuw project
 • Een thema toepassen op een bestaand project
 • Specifieke Overgangen en Titels voor het Thema

Kaarten

 • Gebruik van kaarten om een Trip in beeld te brengen

17 Responses to ITP0015 – iMovie 09 – Overgangen, Titels, Thema's en Kaarten

 1. Wiebe says:

  Ik heb IMovie gebruikt voor het maken van een diashow. Dat gaat goed, maar het gebrande product geeft de foto’s rimpelend weer. Moet er ergens een instelling gewijzigd worden?

 2. Beste,

  Ik zou dat zelf eens moeten bekijken. Misschien heeft het ergens iets te maken met Progressive vs Interlaced beeld formaat ?

  Groeten,

  Stefaan

 3. Bart says:

  Is er in Imovie ’09 ook iets aan ruis te doen in de film?
  Overigens wat een goed initiatief om deze tutorials op te zetten.

  Met vriendelijke groet,

  Bart van der Eijk
  Voorschoten
  Nederland

 4. Dag Bart,

  Hm, ik denk niet dat je zomaar iets kan doen aan de ruis binnen iMovie. Ik zou eigenlijk eens moeten kijken of je dat niet bv met Garageband zou kunnen doen, al vrees ik er een beetje voor.

  Met vriendelijke groeten,

  Stefaan

 5. Abel says:

  Ik ben bezig met een vakantie film te maken en gebruik de kaarten, maar nu is het probleem dat niet elke plaatsnaam te gebruiken is. Weet iemand of er een mogelijkheid is om zelf een plaats op de kaart aan te klikken of de rode punt ergens willekeurig te verslepen en er je eigen naam aan toe te voegen?

  Met vriendelijke groet,

  Abel

  • Beste Abel,

   Ik dacht dat het mogelijk is om zelf uw plaatsen toe te voegen. Ik probeer het later deze week eens uit en laat dan nog iets weten.

   Met vriendelijke groeten,

   Stefaan

 6. Abel says:

  Ik heb het al gevonden, maar bedankt. Voor mensen die willen weten hoe je een locatie kunt toevoegen, zie deze link: http://www.macworld.com/article/138922/2009/02/imovieplaces.html
  groetjes

 7. Beste Abel,

  Wel, je was mij voor 😛 Ik had namelijk gisteren een nieuwe aflevering opgenomen waarin ik een tweetal gebruikersvragen behandel, en die van u zat er tussen. De oplossing die jij hier geeft werkt inderdaad, maar zoals je in de volgende aflevering kan zien kan je ook zelf een ‘Aangepaste Locatie’ direct in iMovie invoeren d.m.v. de GPS coordinaten.

  Het grote verschil met uw oplossing is dat uw oplossing echt die info zal toevoegen aan de lijst, en mijn alternatief niet. Maar in mijn alternatief hoef ik ook niets te wijzigen in de bestanden van iMovie zelf. Ik vraag mij trouwens af of uw oplossing ook blijft bestaan na een update van iMovie.

  Ik hoop de nieuwe aflevering begin volgende week online te krijgen en dan kan je eens kijken.

  Met vriendelijke groeten,

  Stefaan

 8. […] ITP0015 – iMovie 09 – Overgangen, Titels, Thema’s en Kaarten (8) […]

 9. Erik says:

  Beste Stefaan,
  Allereerst, bedankt voor alle tutorials. Ben beginnend MAC gebruiker dus alle info is welkom.

  Vraagje over iMovie. Ik ben aan het experimenteren geslagen met de kaarten. Is het mogelijk om bv. een vliegtuig of auto de route te laten afleggen ipv dat enkel een rode streep van de ene plaats naar de andere plaats wordt getrokken?
  Ik hoor graag.
  groet, Erik

 10. Dag Erik,

  Voor zover ik kan zien is het niet mogelijk om de lijn te vervangen door iets anders. Het zou inderdaad mooi zijn, maar jammergenoeg niet mogelijk met iMovie alleen denk ik.

  Groeten,

  Stefaan

 11. Johan Beekman says:

  Na eerst try and error met iMovie 09 waren de 3 podcast een zeer nuttige aanvulling.
  Een uitgebreidere passage over audio zou welkom zijn geweest.

  • Stefaan Lesage says:

   Graag gedaan Johan. Zoals je kan zien is dit een vrijetijdsproject van mij, en de laatste tijd heb ik jammergenoeg niet zo heel veel tijd meer over om nog meer Video Tutorials te maken. Maar wanneer ik nog eens wat tijd over heb, dan kan ik inderdaad eens wat dieper ingaan op het audio gedeelte.

 12. Jos van Osch says:

  Bekijk met veel genoegen je podcast mbt Imove,ben beginnend Mac gebruiker,heb in het verleden gewerkt met studio onder windows,
  Maar even een vraag als de film klaar is dwz gemonteerd hoe dan verder ,moet die dan ook renderen of hoe krijg die dan op dvd gebrand???
  Alvast bedankt.

  • Stefaan Lesage says:

   Vanuit iMovie kan je via de Share / Deel menu uw montage exporteren om zo te uploaden naar YouTube of te branden op DVD. Heb je trouwens de oudere versie van iLife (dus niet gedownload via de AppStore) dan ben je ook in het bezit van iDVD en dat was het pakket dat je kon gebruiken om uw film op DVD te branden en zo.

 13. Henk Hoogland says:

  Reuze dank voor de deze zeer duidelijke uitleg. Ik gebruik I movie nu twee jaar maar in de Podcast heb ik zo maar weer vier prachtig bruikbare verfraaien gevonden. Bravo!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...