ITP0010 – Uw eigen facturen bouwen met de Billings 3 Report Engine

On February 19, 2009, in Andere Software, Podcast, Software, Video Tutorials, by Stefaan Lesage

Deze keer is het een extra lange aflevering geworden (45 minuten). Om alle features van de Report Engine te laten zien zou ik echter nog veel meer tijd nodig hebben. Ik heb dan ook geprobeerd om de belangrijkste zaken te laten zien aan de hand van een echt voorbeeld …

Ik heb dan ook geprobeerd om de belangrijkste zaken te laten zien aan de hand van een echt voorbeeld. In deze tutorial laat ik u zien hoe ik de factuur voor Devia (mijn bedrijf) heb ontwikkeld aan de hand van de Report Enigine. Het ganse proces zou u een duidelijk beeld moeten geven van de mogelijkheden, en staat even nader stil bij volgende zaken :

 • Inleiding tot de Report Engine.
 • Overzicht van de GUI, wat vind je waar terug op het scherm.
 • Wat is het verschil tussen de Pagina en de Body.
 • De Preview of Voorvertoning gebruiken om het resultaat te zien van uw ontwerp.
 • Hoe voeg je afbeeldingen of uw logo toe aan uw factuur template.
 • Het gebruik van Bands of Stroken om onderdelen van uw fatuur te groeperen.
 • Het gebruik van een Tekst Vak om ‘vaste’ tekst op uw factuur te plaatsen.
 • Een Dynamische Tekst gebruiken om velden uit de database te gebruiken in uw factuur.
 • Een tabel gebruiken om een lijst van Werk Fiches toe te voegen aan uw factuur.
 • Lettertypes en kleuren aanpassen van verschillende onderdelen.

Als bonus bekijken we ook even hoe we verschillende templates kunnen groeperen ondeer één template met verschillende layouts.

Deze tutorial (en de vorige tutorials), zijn zoals steeds beschikbaar via de podcast en kan u dus volledig automatisch binnenhalen via iTunes, of download deze aflevering hier.

Als hieromtrent nog vragen zijn, aarzel dan niet om deze te posten als commentaar op dit artikel. Ondanks de toch ietwat lange duur van deze aflevering, hoop ik dat iedereen er wel iets zal van opsteken.

Tagged with:  

63 Responses to ITP0010 – Uw eigen facturen bouwen met de Billings 3 Report Engine

 1. Hans says:

  45 minuten voor het toelichten van 1 onderdeel van een programma. Het zou toch juist simpeler moeten zijn in gebruik.

  • Beste,

   De Report Engine is net het meest complexe onderdeel van Billings 3, maar tevens ook het meest flexibele. Ik had perfect alles kunnen laten zien in 20 minuten, maar heb met opzet een aantal dingen meer in detail uitgelegd. De bedoeling was om van het begin tot het einde het proces te tonen van hoe je zelf een factuur kan genereren. Vertrek je natuurlijk vanaf een bestaande template en pas je die gewoon aan qua layout, dan is alles sneller te doen. Ik heb bewust ook stilgestaan bij het gebruik van verschillende velden die beschikbaar zijn vanuit de database.

   En bezie het zo, je krijgt hier een 45 minuten durende cursus volledig gratis ter beschikking. Je mag natuurlijk altijd een donatie geven, en dan maak ik er misschien wel een meer gedtailleerde versie van πŸ™‚

   Groeten,

   Stefaan

 2. Hans says:

  ik vind uw uitleg geweldig, heb al veel billing programma’s geprobeert maar blijf nu wel hangen bij billing juist vanwege uw heldere uitleg. Maar heb het meer over het programma zelf, dat het wat te complex is. Kijk naar viewbook.com, zo kan het ook (dit is dan wel een portfolio applicatie, maar het drag en drop systeem werkt veel meer in what you see is what you get..)

 3. Beste,

  Ik vind Billings 3 zelf heel eenvoudig in gebruik. Eens je wat zaken vooraf hebt opgemaakt (die Blueprints / Templates) dan is het eenvoudig en snel in gebruik. De Report Engine, dat is een ander topic natuurlijk. Maar dat komt waarschijnlijk omdat ze dezelfde Report Engine gebruiken zoals in DayLite.

  Rapporten / Facturen / Offertes / Herinneringen ontwerpen zou sneller en eenvoudiger kunnen, maar ik vrees dat je dan zal inboeten op de flexibiliteit.

  Met vriendelijke groeten,

  Stefaan

 4. Yep,

  ik vind dit een zeer bruikbare tutorial. Good job!
  Heb zelf al zitten knoeien met de templates en gebruik o.a. een eigen template voor offerte en factuur.
  Enige probleem dat ik een beetje heb is dat hij pagina’s teveel aanmaakt. Ik moet dan zelf in acrobat de pdf gaan aanpassen.
  Het lukte mij ook niet om de volgorde van de pagina’s binnen mijn offerte aan te passen. Waardoor ik ook hier in de pdf telkens moet ingrijpen. Voor de rest prima software. Zeker de 3 is een grote verbetering.
  Thnkx

 5. Tom Marissen says:

  Beste Stefaan,

  Om maar met de deur in huis te vallen: ik zie jou als de nederlandstalige autoriteit op het gebeid van het programma billings. Nu heb ik een wat algemenere vraag, aangezien ik hoop dat jij ook wat dichter bij de billings-ontwikkelaars zit: weet jij of men ook bezig is om billings uit te breiden met boekhoudmogelijkheden? zoals bijv. het simpel inboeken van inkoopfacturen en inboeken van facturen (klein uitstapje voor het huidige billings, lijkt me) en daarmee bijvoorbeeld een overzichtelijke balans te verkrijgen?

  Ik vind billings zo’n beetje het beste programma wat ik ben tegen gekomen. Alleen moet ik ook kunnen boekhouden, en hoop ik iets te vinden a la billings, maar ‘t mooist zou natuurlijk een extra module zijn πŸ™‚

  Ik ben benieuwd of jij meer weet…

  Gr.Tom

  p.s. sorry voor het misbruik van de comment-functie, maar ik kon je mailadres of een andersoortig contactform niet vinden.

  • Beste,

   Voor zover ik weet zijn ze momenteel druk bezig met een iPhone versie van Billings. Wat betreft boekhoudkundige zaken denk ik niet dat het in de scope ligt die de mensen van MarketCircle hebben voor Billings. Hun opzet was om op een eenvoudige manier aan tijdsregistratie te kunnen doen en op basis daarvan de nodige facture, offertes en zo te kunnen maken.

   Misschien kan je wel uw inkopen inbrengen als zogenaamde expenses, dan zitten ze alvast in het systeem. Het is dan natuurlijk nog altijd geen boekhoudkundig programma, dat natuurlijk niet. En ik denk ook niet dat het de ambitie is om van Billings een boekhoudkundig pakket te maken. Daarvoor zijn er immers te veel verschillen (vermoed ik) in de boekhouding voor de verschillende types van ondernemingen en dat nog eens voor de verschillende landen.

   Je kan altijd wel eens een suggestie doen op het Billings Forum, wie weet doen ze er iets mee.

   Met vriendelijke groeten,

   Stefaan

 6. Tom Marissen says:

  Hoi Stefaan,

  Hartelijk dank voor je reactie! Ik had al een vermoeden dat de kans klein was. Het is al mooi zoals het is (misschien gebruik ik het ook wel stand-alone) en erg prettig.

  Het wordt misschien wel nodeloos ingewikkeld als men zich op dat gebied begeeft, maar goed ik ga de vraag toch maar eens droppen op het forum.

  Ondertussen volg ik je mooie podcasts en werk ik nog even verder met billings πŸ™‚

  Nogmaals, bedankt voor je reactie.

  Gr.Tom

 7. Rudi says:

  Hallo Stefaan,

  Heel erg bedankt voor deze podcasts van Billings. Ik heb al een jaar Informer op de plank liggen maar dat is een applicatie die mij niet past. Simpelweg omdat het de gebruiker niet uitdaagt om er mee aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je er veel meer mee dan met Billings maar de doelgroep wil eigenlijk alleen maar een mooie factuur kunnen sturen. Ik had het leuk gevonden dat je idd ook inkoop facturen er in kon zetten. Maar jij hebt er (samen met de schrijvers van het programma) voor gezorgd dat ik Billings heb omarmd.

  Ik ben een autodidact en daarom is het medium podcast geweldig voor mij!

  Geweldig bedankt!

  PS ik zou slips of fische vertalen in (deelproces)

 8. Rudi,

  Hartelijk dank voor de lovende woorden πŸ™‚ Wat betreft Billings is er binnenkort eindelijk meer nieuws over de mobiele (iPhone) versie. Die is ondertussen in Beta (en ik mag er niks meer over vertellen wegens NDA).

  Wat betreft de vertalingen moest ‘Slip’ vertaald worden zodat het gebruikt kon worden samen met Fixed Mileage Hourly … Dat heeft er altijd voor gezorgd dat de vertaling van Slip niet echt eenvoudig was. Immers een Afsrand deelproces klinkt bv dan weer niet.

  Er zou misschien wel een betere vertaling moeten komen. Fiche is ook niet helemaal perfect maar het is wel het beste wat ik tot nu toe gevonden heb.

  Met vriendelijke groeten,

  Stefaan

  P.S. : Een review in de iTunes Music Store voor de podcast is ook altijd welkom hoor πŸ™‚

 9. Ivo Solinger says:

  Beste Stefaan,

  Bedankt voor de duidelijke tutorial.
  Er zijn veel mogelijkheden en inmiddels heb ik een mooi template voor mijn factuur. Moet ik alle stappen opnieuw doen als ik een template voor een aanmaning wil maken? Of is de template van factuur te gebruiken om deze vervolgens aan te passen?

  Verder ben ik benieuwd of het volgende mogelijk is: doorgaans print ik mijn facturen op briefpapier. Dan is een achtergrond niet nodig. Kan ik een factuur ook zo maken dat ik bij printen geen achtergrond meeprint, terwijl ik die wel heb als ik de factuur digitaal verstuur?

  Ik ben benieuwd naar je reactie.

  Groeten, Ivo

 10. Ivo,

  Je kan van je Factuur template een Aanmaning of Offerte tamplate maken door deze gewoon te converteren. Neem in het menu : Design -> Converteer -> Aanmaning (of iets in die aard) of bij de Engelse versie Design -> Conversion -> Convert Invoice to Statement.

  Billings zal hiermee uw bestaande template proberen te converteren naar een aanmaning template. Als je de de factuur template goed hebt opgemaakt, dan zal je niet veel werk hebben (behalve hier en daar een kleine correctie).

  Je zou perfect 2 versies van uw factuur template kunnen maken, eentje met achtergrond en eentje zonder. Als je weet hoe, kan je die groeperen in Billings zodat er visueel maar 1 template is, maar je de keuze krijgt tussen de verschillende layouts. Let wel, eens je de factuur hebt aangemaakt zonder achtergrond blijft die ook zo in het systeem en kan je ze niet meer met achtergrond krijgen.

  Het is dus allemaal mogelijk πŸ™‚

  Groeten,

  Stefaan

 11. Thomas says:

  Hey Stefaan,

  Prima tutorial. Heb wel nog 1 vraagje. Ik ben op zoek naar de dynamische code voor de datum waarop het project is afgewerkt. Ik zou deze dynamische datum willen gebruiken als ‘leveringsadres’ op mijn facturen (aangezien dit verplicht moet vermeld zijn). Kun je mij helpen?

  mvg,
  Thomas.

 12. Dag Thomas,

  Kan je even verduidelijken wat je precies wenst te doen ? Ik kan namelijk niet volledig volgen.

  Groeten,

  Stefaan

 13. Thomas says:

  Wel, op mijn factuur wil ik graag de leveringsdatum vermelden van mijn diensten. Die leveringsdatum is niet dezelfde als mijn factuurdatum. Ik wil graag als leveringsdatum, de datum waarop ik het project als afgewerkt heb aangevinkt, maar dit vind ik nergens terug als ik bij dynamische tekst op zoek ga bij Rapport > Object > …

  Hier zie je een screenshotje waar ik naast Leveringsadres voorlopig de Invoice Date gebruik http://tiny.cc/Ysf3m, maar dit wil ik dus niet.

  Ik zou graag automatisch deze datum laten invullen http://tiny.cc/BlSuc (de datum die aangeeft wanneer ik mijn project heb afgewerkt).

  Kun je mij zeggen waar ik deze datum kan terugvinden bij Rapport > Object > …

  Hopelijk is dit iets duidelijker πŸ™‚
  Alvast bedankt voor je reactie

  gr.

 14. Dag Thomas,

  Wel, ik moet eerlijk toegeven dat ik het desbetreffende veld niet enkel en alleen terug vind wanneer ik een Slip heb (dus op een detail lijn van de factuur). Daar kan ik perfect parent.reportData.object.project.completeDate gebruiken om de desbetreffende data terug te krijgen.

  Het probleem is hier dat je een factuur kan maken waar een combinatie van slips op staat voor verschillende projecten, vandaar dat het alleen maar beschikbaar is op een Slip / Fiche detail lijn.

  Je kan wel eens nagaan of je het niet in een van de extra velden van het Project kan stoppen, want die vond ik dan wel weer terug op het Invoice niveau : parent.parent.parent.parent.reportData.object.projectExtraField1

  Groeten,

  Stefaan

 15. Marsel Verheijde says:

  Zeer duidelijke en omvangrijke tutorial. Chapeau!
  (“(formeel) uitroep van bewondering voor een knappe prestatie”)

  :-),
  Marsel

 16. Graag gedaan. Mocht je nog wat tijd over hebben dan kan je uw appreciatie ook neerpennen in een review op de iTunes Music Store πŸ™‚

  Groeten,

  Stefaan

 17. Kim says:

  Beste Stefaan, toen ik jouw tutorial had gezien begreep ik basis van Bllings en heb het toen aangeschaft. Ik werk er nu veel mee en ben erg tevreden, met name het gebruik van vector elementen is voor mij belangrijk.

  Ik heb echter de volgende wensen om mijn offertes (estimates) te verbeteren. Ik proberen slips te groeperen per categorie. Per categorie groep wil ik dan een subtotaal laten weergeven.

  Ongeveer zo:

  Categorienaam 1
  omschrijving aantal tarief subtotaal
  Omschrijving slip 1 3 uur 90euro 270euro
  Omschrijving slip 2 2 uur 90euro 180euro
  ——————————————————————-
  5 uur 450euro

  Categorienaam 2
  omschrijving aantal tarief subtotaal
  Omschrijving slip 3 1 uur 90euro 90euro
  Omschrijving slip 4 4 uur 90euro 360euro
  ——————————————————————-
  5 uur 450euro

  ——————————————————————-
  ——————————————————————-
  subtotaal 900euro
  BTW 19% 171euro
  totaal 1171euro

  Ik weet niet of dit mogelijk is volgens mij wel maar ik kan nergens terug vinden hoe en hoop dat jij me kunt helpen.

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Kim

 18. Kim says:

  Beste Stefaan,

  bedankt voor je snelle reactie. Hoe kan ik je het bestand sturen?

  Groet,

  Kim

 19. Peter Kok says:

  Beste Stefaan Lesage,

  Misschien weet u een antwoord op mijn vraag. Ik gebruik sinds kort Informer. De standaardlayouts van hun facturen bevalt mij echter niet, vind ik lelijk. Nu heb ik zelf in Adobe Indesign CS 3 een eigen modelfactuur aangemaakt. Hoe kan ik die in Informer gaan gebruiken? En wel zo dat ik, net zoals bij de standaardtemplates van Informer, direct het saldo van de factuur op kan boeken op de debiteurenkaart? Informer wil wel aan de hand van mijn indesigndocument een factuurontwerp maken, maar dat kost 90 EURO. En daar heb ik dus helemaal geen zin in. Het komt er waarschijnlijk gewoon op neer dat ik van het indesigndocument (inclusief logo’s) een document met de informerextentie .lbs moet maken, moet zien te kopieeren naar de map met standaardlayouts van Informer en in het nieuwe document links moet maken naar de debiteurenkaarten. Hoe doe ik dat?

  Met vriendelijke groet,

  Peter Kok

 20. Beste Peter,

  Ik moet eerlijk toegeven dat ik Informer totaal niet ken, dus ik denk niet dat ik u daarbij zal kunnen helpen. Nu moet je wel weten dat het maken van een Template vaak de nodige tijd kost, en het is niet omdat je het ontwerp on Indesign hebt, dan dan alles ook op 5 minuten in een report engine kan krijgen.

  Vaak is het zo dat je bv alle zaken in de report engine zelf nog moet configureren, plaatsen, uitlijnen en teste. Het is niet ongewoon dat de vertaling van een Indisign ontwerp vaak nog 2 a 3 uur werk vraag in de report engine van een bepaalde toepassing zelf.

  Met vriendelijke groeten,

  Stefaan

 21. Wesley says:

  Beste,

  Is er iemand die mij zou kunnen helpen om mijn eigen layout te importeren als factuur ? Dit is voor mij zeer belangrijk doordat ik een eigen bewakingsonderneming heb. Ik vind nogal overdreven om een boekhoudprogramma aan te leren, als het ook met billings kan, want ik heb een boekhoudster die ieder kwartaal haar factuur opzendt. Kan iemand mij helpen?

  Met vriendelijke groeten,

  Wesley

  • Beste,

   Ik heb in het verleden reeds een aantal malen een Factuur Layout gemaakt in Billings voor een aantal klanten. Het probleem is dat het niet gewoonweg een ‘import’ is, maar dat je er wel degelijk een tijdje mee bezig bent. Maar indien je interesse hebt, wil ik wel eens een kijkje nemen hoor.

   Groeten

   Stefaan

 22. Stef says:

  Beste Stefaan,

  Allereerst dank voor deze zeer heldere tutorial. Complimenten.

  Echter loop ik nu op het volgende vast. Namelijk de tekst in mijn template; ‘Provisie Toegepast’, ik zou dit graag hernoemd zien naar ‘Reeds betaald’.

  Maar doordat de Taxes en Retainmens onder een data rij vallen lijk ik deze niet te kunnen aanpassen? Ziet u enige mogelijkheden?

  Groet, Stef

  • Dag Stef,

   Goh, ik zou dat eigenlijk eens moeten zien waar dat juist zit. Eigenlijk heb ik nog nooit met die provisie zaken gewerkt, dus weet ik het niet echt. Gebruik je een van de standaard templates die bij Billings zitten ? Zo ja, welke dan wel ? Met die informatie zou ik eventueel eens kunnen kijken waar ik dat kan aanpassen.

 23. Stef says:

  Bedankt voor je reactie!

  Ik heb via deze tutorial een eigen template gemaakt, maar het is geloof ik in iedere template terug te zien. En ik ben bang dat het een taalstring is, die niet direct is aan te passen.

  Groet, Stef

 24. shenn says:

  Wat een goede tutorials! Waar ik soms net even niet snel een bepaalde optie vond kon ik weer verder nadat ik de podcast bekeek. Dankje…

  Nu zit ik met een probleem. Ik gebruik in mijn factuur ook een KIX-code. (streepjes code) dat alsvolgt is opgebouwd [4cijfers v/d postcode][2letters v/d postcode][huisnr][toevoeging]

  Er is een lettertype dat KIX code kan schrijven maar ik moet uit het adres en postocde de spaties e.d. wegghalen.

  vb. 1111AA20C

  staat voor–> postcode: 1111 AA huisnummer: 20c

  Is dit mogelijk met F-script.???

 25. Dag Shenn,

  Ik vermoed dat het mogelijk moet zijn, maar de vraag is alleen hoe. Zelf ben ik dat F-Script taalje nog niet super machtig, dus vrees ik ervoor dat ik niet echt hulp kan bieden.

  Je kan misschien eens proberen op het support forum van Billings zelf ?

  Met vriendelijke groeten,

  Stefaan

 26. Eduard says:

  Dag Stefaan,

  Ik vroeg mij af of het mogelijk was om bij het btw percentage de ‘TVA’ weg te laten, want nu staat er telkens TVA/BTW en dat zou ik liever niet hebben.

  Alvast bedankt voor je tijd en de goeie podcasts!

  Mvg,

  Eduard

  • Beste Eduard,

   Volgens mij kan je dat aanpassen via Preferences –> Taxes en daar kan je een voor een die TVA/BTW wijzigen (op het potloodje klikken) en er gewoon BTW van maken.

   Groeten,

   Stefaan

 27. Eduard says:

  Dag Stefaan,

  Bedankt voor de uitleg, je kon het inderdaad gewoon bij de voorkeuren aanpassen.
  Ik ben niet zo’n held in die dingen, gelukkig voor de rest een heel gebruiksvriendelijk programma!

  Ik ben een vriend van mij die op zoek is naar een goed facturatieprogramma
  aan het overhalen om ook Billings te gebruiken. Maar die vroeg zich af of het mogelijk was om materiaal lijsten met de prijzen van zijn leveranciers in Billings te importeren.
  Zodat hij bij het opmaken van zijn facturen makkelijk de nodige materialen er uit kan kiezen. Weet jij toevallig of dit kan?

  Alvast bedankt!
  Mvg

  Eduard

 28. Zoid says:

  Eduard,

  Ik gebruik ondertussen ook al een maand billings pro en ben zeer tevreden (de sync issues buiten beschouwing gelaten). Ik ben echter ook nog op zoek naar een manier om gebruikte materialen op een vlotte manier door te factureren. Misschien kan Stefaan hier een tip/suggestie over geven ?
  Ik vermoed dat een blueprint een uitkomst kan brengen. Het unieke artikel nummer zou dan een categorie moeten zijn. De categorie lijst zal dan wel groot worden en de enige manier om hier dan in te zoeken zou een custom report zijn. In de podcast refereert Stefaan ook de categorie in de slip column als art. nr.
  Ik ga dit komend weekend verder uitzoeken en laat mijn bevindingen weten.

  Stefaan,

  Heel erg bedankt voor de tutorials, ik was zelf al een twee jaar bewust van billings maar door jouw tutorial werd de opzet van het programma me duidelijk.

 29. Marc says:

  Beste Stefaan,

  Allereerst bedankt voor de tutorial.

  Mijn ontwerp van mijn factuur is gelukt, echter met mijn aanmaning wil het niet lukken.
  Ik zit met het volgende en hoop dat jij me verder kan helpen.
  Ik zou graan op mijn aanmaning het totaal van de facturen die de vervaldatum hebben bereikt willen zien. Nu zie je het totaal inclusief de facturen waarvan de vervaldatum nog niet is bereikt. (alle openstaande facturen)

  Alvast bedankt voor je tijd,

  mvg,
  Marc

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Marc,

   Ja … ik weet dat ik ooit eens een Aanmaning voor iemand heb gemaakt, en dat ik daar toen ook wel een aantal uurtjes heb op zitten zoeken. Ik probeer even te achterhalen hoe ik het opgelost heb en dan laat ik het wel weten.

 30. Bram says:

  Beste Stefaan,

  Eerst en vooral bedankt voor je praktische tutorials i.v.m. Billings.
  Ze hebben mij al een pak vooruit geholpen.

  Ik zit echter nog met een vraag. Hopelijk kan jij me helpen, want ik vind er online niets over.

  Voor een klant van mij zou ik tussentotalen moeten tonen op mijn factuur. Deze moet dan onderaan in een totaal worden opgeteld.
  Volgens jou tutorial kan je per slip een subtotaal maken. Deze worden dan onderaan opgeteld tot een totaal.
  In die slips zou ik dus nog extra subtotalen willen tonen.

  Bijvoorbeeld:
  Ik heb 6 slips te factureren. Die slips hebben elk hun subtotaal. Per 2 slips wil ik nu nog eens een tussentotaal maken. En die tussentotalen worden dan onderaan opgeteld tot een algemeen totaal.

  Hopelijk weet jij raad.
  Dank bij voorbaat,
  Bram

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Bram,

   Ik heb dat reeds gedaan, maar het vraagt inderdaad wat werk en even logisch nadenken. Het doel is om uw slips dan te groeperen bv per categorie. Op die manier kan je alle slips van 1 categorie afdrukken met daaronder de totalen voor die categorie, en helemaal onderaan dan het globale totaal.

   Het is mogelijk met zo een Group By ding … maar je zal er misschien wel even moeten mee spelen πŸ™‚

   Groeten,

   Stefaan

 31. Vivianne says:

  Hallo,

  Ik heb mijn factuur gemaakt, opgeslagen in mijn eigen documenten en in de map Templates. Als ik een factuur wil openen staat mijn factuur niet tussen de anderen. Hoe krijg ik dit voor elkaar? Via importeren kan het ook niet..?

  Wie kan mij helpen? Op de video leek het automatisch er bij te staan, maar bij mij helaas niet.

  Groetjes Vivianne

 32. Elmar Kroezen says:

  Dag Stefaan,

  Ik weet dat Billings als database voor de klanten gebruik maakt van Apple Adresboek. Ik vul deze altijd volledig in, zowel bedrijfsnaam alsook de contactpersoon.

  Als ik daarna een factuur aanmaak geeft Billings niet de contactpersoon weer als “ter attentie van”
  De adressering ziet er nu zo uit:

  Gefactureerd aan:
  Bedrijf
  Adres
  Postcode Plaats

  Maar ik zou graag willen:
  Gefactureerd aan:
  Bedrijf
  Contactpersoon
  Adres
  Postcode Plaats

  Kan ik dat wijzigen?

  Alvast bedankt.

  • Stefaan Lesage says:

   Beste Elmar,

   Ik had eigenlijk hetzelfde probleem. Om een of andere reden kreeg ik dat ook niet goed. Vraag mij niet om welke reden, want toen ik de template in elkaar knutselde zaten we nog in 2008 πŸ™‚ Maar ik heb het wel op de volgende manier kunnen oplossen :

   Via de menu Billings -> Preferences of Billings – Voorkeuren kom je in het Billings Preferences of Billings Voorkeuren scherm. Kies nu Extra Fields of Extra Velden.

   Billings - Preferences

   In mijn geval heb ik daar als Veld 4 ‘Ter Attentie van’ gemaakt. Wanneer je nu een Client of Klant fiche bekijkt in Billings, zal je zien dat in mijn geval ik daar nue een waarde kan ingeven voor ‘Ter Attentie Van’ (of hoe je het veld in de vorige stap ook hebt genoemd).

   Billings - Client Card

   Ik heb dan mijn Invoice / Factuur template aangepase en een extra Dynamic Field toegevoegd waar ik dat Extra Field 4 in weergeef. Zit daar iets in, dan zet ik daar zelfs nog de text t.a.v. voor.

   Billings - Devia Invoice Template

   Billings Report Engine - Dynamic Text

   En op die manier moet ik die tekst enkel invoeren in Billings op het Klant niveau. Staat er niets, dan zie ik ook niets in de Template. Voer ik zoals in mijn voorbeeld daar ‘Boekhouding’ in, dan zal op de factuur staan ‘t.a.v. Boekhouding’. Een kleine omweg, maar het werkt wel !

 33. Elmar Kroezen says:

  Dank, ik ga het eens uitproberen!

 34. Elmar Kroezen says:

  Als ik het goed zie, heb je van de adressering twee verschillende velden gemaakt: Een met de compy name + contactpersoon/afdeling (Extra Field 4) en een veld voor het adres?

  Hoe haal je de company los van het adres? Daar staat bij mij in Etiket Clients name&adres: parent.parent.parent.parent.reportData.object.client.abPerson.nameTitleCompanyAddress

 35. Rudolf says:

  Heel nuttige tutorial, Bedankt!

 36. Trisha says:

  Wauw stefaan,

  wat een fantastische tutorials over billings 3 ik heb het programma gisteren aangeschaft en ben heel blij met je heldere uitleg over alles. top!!!!!

  • Stefaan Lesage says:

   Bedankt Trishha. De video tutorials zelf zijn nu wel al een paar jaar oud, maar blijbkaar vinden mensen nog altijd de weg ernaar πŸ™‚ Ik had in den tijd beter een Affiliate link opgezet voor die Billings zaken …

 37. Ik werk al een tijdje met BIllings en vind het een perfect programma. Nu ben ik hier terecht gekomen omdat ik op zoek was naar een oplossing voor een probleempje waar ik tegenaan liep. Mijn complimenten voor alle de tutotrials,ook die van TextExpander vond ik erg nuttig.
  Maar om terug te komen op mijn probleempje… Ik gebruik Billings en print mijn facturen op mijn eigen briefpapier, wat reeds voorzien is van logo. Maar nu wil ik eigenlijk de facturen per mail vooruit sturen en dan uitrpinten en opsturen. U ziet het waarschijnlijk al aankomen. De template die ik gebruik is niet voorzien van logo omdat deze al op mijn briefpapier staat, maar op mijn pdf die ik wil mailen en bewaren zou ik graag wel het logo hebben. Voor de factuur moet je een template kiezen en zover ik weet is dat dus de keuze van factuur met logo of zonder logo. Is hier een oplossing voor?

  Mvg,
  Eelco van Baarle

  • Stefaan Lesage says:

   Dag Eelco,

   Ik vrees dat ik hiervoor geen oplossing kan geven. Bij de selectie van de template kies je inderdaad die met hoofding, of die zonder hoofding. Ik denk niet dat je daar achteraf nog iets kan aan veranderen.

 38. Henk says:

  Hallo Stefaan,

  Misschien een domme vraag, maar weet jij misschien waar ik het nieuwe BTW% van 21% kan toevoegen?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

  Groeten, Henk

 39. Henk says:

  Hoi Stefaan,

  Ik was even te snel. Heb het al gevonden onder voorkeuren-belastingen.

  Excuses voor het ongemak.

  Groeten, Henk

 40. TB says:

  Hallo,

  Bedankt voor de duidelijke uitleg!
  Ik ben bezig terugkerende facturen te maken voor de huur van een pand. Hierbij zou ik graag bij ‘Omschrijving’ naast de ‘vaste fische’ (in dit geval ‘huur pand dorpsstraat 2’) ook automatisch de betreffende maand erbij willen krijgen staan. Ik stuur de facturen iedere 15e van de maand voor de huur van de maand erop. Is er een manier waarop ik een dynamische tekst kan maken hiervan?

  Alvast bedankt

  • Stefaan Lesage says:

   Hm … niet onmiddellijk een idee hoe je de maand erna kan specifieren. Maar als uw factuur opgemaakt wordt einde maand + 30 dagen, dan kan je er misschien geraken door het veld [Invoice Due Date] te gebruiken en MMMMM als custom format te gebruiken ?

 41. TB says:

  Schermafbeelding 2013-01-13 om 19.00.47

  Zo lukt het niet…..

 42. TB says:

  Sorry, probeer een schermafbeelding toe te voegen, maar dit lukt niet. Zou je m’n laatste comment willen verwijderen?

  custom format kan ik niet vinden in het rijtje bij format, alleen ‘custom day/time’. Als ik daar MMMMM invul, krijg ik precies dat op mijn factuur te staan. Misschien kun je een schermafbeelding maken? Bedankt.

  • Stefaan Lesage says:

   Je bent op het goede spoor … Kies Custom Date/Time en vul bij fomrat MMMM in of misschien %MMMMM Dat zou normaal de naam van de maand moeten weergeven. Custom Date Format

   • TB says:

    Als ik invul %MMMMM komt er op de factuur te staan 57MMM…. Dus daar klopt niets van. MMMM geeft te staan MMMM.
    Heb elders de [invoice due date] aangepast met %d-%m-%Y en dat geeft 13-01-2013, dus had ook gedacht dat %M de geschreven maand ‘januari’ zou geven. Maar dit gaat dus niet. Nog andere opties?

 43. TB says:

  http://www.marketcircle.com/billings/support/article.php?id=073

  Het antwoord gevonden! [invoice due date] en dan bij custom date/time het format %B invullen. Super!!

  Ps. zou je nog mijn bericht willen verwijderen, mijn naam staat er per abuis in.

  • Stefaan Lesage says:

   Oh … het was %B … wel raar … standaard is dat in OSX iets anders dacht ik … maar toch … blij dat je het gevonden hebt. Vorige comment verwijderd.

 44. Saskia Gottenbos says:

  Ik ben Billings aan het uittesten en vind het tot nu toe een fijn programma. Echter als ik de facturen wil verzenden opent het mailprogramma van Apple, Mail. Ik gebruik echter Postbox als default emailprogramma. Dat geeft Billings ook aan, maar hij opent het niet.
  Is daar iets aan te doen, als dat zo is dan ben ik er helemaal rond met onze facturering binnen Billings.

  Bedankt alvast voor uw reactie,

 45. Saskia Gottenbos says:

  Ik ben Billings aan het uittesten en vind het tot nu toe een fijn programma. Echter als ik de facturen wil verzenden opent het mailprogramma van Apple, Mail. Ik gebruik echter Postbox als default emailprogramma. Dat geeft Billings ook aan, maar hij opent het niet.
  Is daar iets aan te doen, als dat zo is dan ben ik er helemaal rond met onze facturering binnen Billings.

  Bedankt alvast voor uw reactie,

 46. Babs says:

  Beste Stefaan,

  Allereerst enorm bedankt voor je tutorial!
  Toch zijn er nog een aantal dingetjes waar ik tegenaan loop en ik hoop dat jij me daar bij kunt helpen.
  Ik ben bezig met een template voor een offerte, maar ik krijg het niet voor elkaar om de tekst bij omschrijving op de offerte te krijgen. Ik heb er een dynamische tekst van gemaakt (Estimate comment) maar er verschijnt niks. Waar gaat dit fout?

  En hoe krijg ik er een offerte nummer op. Ik heb een dynamisch veld gemaakt (estimate number) en bij voorkeuren/nummering een nummer ingevoerd maar er verschijnt niets.

  Ik hoop dat je me op weg kunt helpen. Dat zou geweldig zijn.
  Alvast heel hartelijk bedankt voor je antwoord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...