Barcamp Gent 2 – Mijn Ervaring

On November 29, 2008, in Uncategorized, by Stefaan Lesage

Ik had mij een tijdje geleden ingeschreven voor de tweede Barcamp Gent, maar stond jammergenoeg op de 26 ste reserveplaats. Na af en toe de wiki pagina even te controleren bleek ik maar niet op te schuiven. Ik had er dus niet echt meer op gerekend om er nog bij te horen. Daarbij kwam nog […]

Ik had mij een tijdje geleden ingeschreven voor de tweede Barcamp Gent, maar stond jammergenoeg op de 26 ste reserveplaats. Na af en toe de wiki pagina even te controleren bleek ik maar niet op te schuiven. Ik had er dus niet echt meer op gerekend om er nog bij te horen. Daarbij kwam nog mijn ‘accidentje’ en een dag of twee in het ziekenhuis, en eigenlijk was ik het een beetje uit het oog verloren.

Vorige donderdag was alles terug in orde en kon ik opnieuw gaan werken. Daar wist een collega van mij te vertellen dat ik op de eerste reserveplaats stond. Toen ik ‘s avonds thuis kwam checkte ik alles nog eens, en bleek dat ik er uiteindelijk toch bij hoorde. Op vrijdagavond heb ik dan nog snel een presentatie gemaakt over New Media Technologies. Als snel beperkte ik mij toch het systeem achter het podcasting gebeuren (RSS) en concentreerde ik mij op de andere mogelijkheden van de technologie. Op vrijdagavond was mijn kleine presentatie klaar, en keek ik uit naar Barcamp Gent.

Vandaag was het dus zover. Voor mij was het de eerste keer, en dus waren er wel wat zenuwen. Ik kende daar niet echt iemand, behalve wat mensen van Twitter, maar in levende lijve had ik ze nog nooit ontmoet. Al snel was het moment aangebroken om de sessies in te plannen door middel van een PostIt note. Toen ik mijn PostIt had gemaakt en wou kleven, kwam ik tot de vaststelling dat alles eigenlijk al quasi volzet was. Ik had mijn sessie tegen de middag ingepland, maar blijkbaar in een zaaltje wat gereserveerd werd voor sessies die te maken hebben met fotografie. Mijn PostIt verschoof dus en plots was ik als één van de eerste 3 sprekers aan beurt. Het publiek voor mijn sessie was redelijk beperkt (zo’n 6 a 8 mensen dacht ik), maar ik had toch de indruk dat er wel interesse was voor datgene wat ik wou brengen. Via de Barcamp Ghent – New Media Technologies & Podcasting kan je de PDF versie van mijn presentatie downloaden en bekijken.

Eens mijn sessie erop zat, was het aan mijn beurt om een aantal andere sessies bij te volgen. Ik moet zeggen, er was toch een redelijk grote verscheidenheid aan topics, al lagen velen van hen natuurlijk in het ICT domein. Ik heb een aantal zeer interessante sessies gevolgd, en wil deze dan ook even met mijn publiek delen. De sessies staan hier in willekeurige volgorde, dus niet geordend qua Influence 🙂

10 tips voor startende ondernemers

Deze sessie werd verzorgd door Bart De Waele van Netlash, ook bekend als de auteur van de Ondernemer in Gent blog. Ik kende Bart al van Twitter, en had al veel positiefs van hem gehoord. Sinds augustus ben ik zelf gestart met mijn eigen ondernemen, dus vond ik het een sessie die ik absoluut wou volgen. De sessie was dan ook bijzonder geslaagd, al had ik de indruk dat ik deeltjes daarvan reeds had gezien in een andere presentatie van Bart (ik kan verkeerd zijn natuurlijk) die ik ooit eens online had gevonden. Bart gaf een paar uitstekende tips voor beginnende ondernemers. Er was geen enkele van zijn 10 (of moet ik zeggen 11) tips waar ik niet akkoord mee kon gaan. Op het einde van de sessie kon ik niet anders dan akkoord gaan met het beeld dat ik van Bart had : hij is een gedreven ondernemer, met kennis van zaken, en die bovendien nog zijn verhaal perfect kan brengen voor een publiek.

GTD, tomatoes and lifehacking

Getting Things Done is eigenlijk iets wat iedereen van ons aanbelangt, en dus kwam Smetty ons daar iets meer over vertellen. In deze sessie had ze het niet over het puur theoretische, alhoewel dat ook wel aan bod kwam. Smetty bracht ons een deel van haar persoonlijke ervaringen met het systeem en hoe zij een aantal zaken aanpakt. Ik had al veel gehoord over GTD, maar na haar sessie heb ik toch het gevoel dat ik er ook dringend iets aan moet doen. Ik spendeer blijkbaar ook iets te weinig tijd in het tweede kwadrant van Stephen Covey (als ik de naam goed genoteerd heb). Bijzonder interessant en ik zal er zeker eens dieper op ingaan.

Influence

De Influence sessie van Bruno Peeters had dan eerder te maken met een Blog post die hij een tijdje geleden gemaakt had omtrent de meest invloedrijke Belgen in de Social Media sector. Die post heeft indertijd nogal wat reacties uitgelokt, en Bruno kwam even uit de doeken doen hoe de lijst tot stand kwam. Hij wist ons ook duidelijk te maken dat lijstjes van die aard natuurlijk afhankelijke zijn van tal van criteria. Ik was blij om te zien dat Veerle Pieters ook in het lijstje stond, want veerle heeft voor mij het Logo ontworpen van Devia, mijn eigen onderneming, en is momenteel ook druk aan onze WebSite aan het werken.

Native iPhone Developent

Ik gebruik zelf sinds een paar jaar thuis niets anders dan een Mac, en heb sinds kort ook mijn eigen iPhone. Aangezien ik in het dagelijkse leven Software Ontwikkelaar ben op Windows machines, heb ik al lang het gevoel dat ik ook Objective C en Cocoa eens zou moeten leren. Met de komst van de iPhone werd het zelfs nog interessanter, en deze sessie wou ik dus echt wel volgen. Lieven Dekeyser van Netlog kwam even een woordje uitleg geven over hoe software ontwikkeling voor de iPhone in elkaar zit. Persoonlijk heb ik altijd wat schrik van X-Code en Objective-C. Zelf programmeer ik in Delphi, wat ook Object Oriented is, maar toch een volledig ander syntax heeft dan C of C++. Lieven heeft mij echter overtuigd dat je er niet bang van hoeft te zijn, maar dat je het gewoon moet doen. Ik kan mij inderdaad herinneren hoe ik 10 jaar geleden in Delphi begon. Alles was toen ook met vallen en opstaan, en zo zal het waarschijnlijk ook zijn bij mijn eerste Objective-C code.

EetIdee

De bovengenoemde sessies waren zaken die ik echt, zonder pardon, wou gezien hebben. De, voor mij althans, groter verrassing kwam echter uit een totaal onverwachte hoek. Tom Klaasen van 10to1 bracht ons een presentatie over een nieuw project wat met de klinkende naam EetIdee gedoopt werd. Het idee is op zich eigenlijk simpel. Dagelijks hoor ik mijn vrouwtje wel vragen : “Wat eten we morgen ?”, waar ik dan iets op mompel in de trend van : “Zeg, ik heb niet echt de tijd om te plannen wat we de komende dagen gaan eten hoor !”. Wel, EetIdee vormt hier een antwoord op.

EetIdee is een website die u toelaat om een aantal recepten in te voeren, samen met de nodige ingrediënten. Er is plaats voorzien om ook een bereidingswijze en of commentaar toe te voegen bij het recept, een bereidingstijd en je kan alles zelfs opvrolijken met een foto van het gerecht.

De bedoeling is dus dat je er een aantal bereidingen op die je graag lust, en het systeem kan voor u een voorstel plannen voor de komende dagen. Op zich is het al interessant, omdat je zo ervoor kan zorgen dat je geen 3 dagen na elkaar spaghetti zal eten. Het concept houdt echter hier niet op ! ! !

Ondertussen werd er ook een community luik aan de website toegevoegd. Je kan dus ook recepten van andere mensen gaan zien, toevoegen aan uw favorieten en laten inplannen in uw agenda. Geregistreerde gebruikers beschikken ook over de mogelijkheid om opmerkingen toe te voegen op recepten, favoriete recepten aan te duiden, …

Een andere featuren van de site is dat je ook de mogelijkheid heb om van de gerechten die geplant zijn voor de komende dagen een boodschappenlijstje af te drukken. Dat kan je dan meenemen wanneer je naar uw favoriete warenhuis, viswinkel of slager loopt. Op die manier kan je dus in één keer alle nodige ingrediënten aanschaffen voor alle gerechten voor de komende dagen.

Ik ben enorm fan van het idee, en denk dat er een groot potentieel in zit. Tijdens de sessie werden door de aanwezigen en mijzelf tal van vragen afgevuurd, suggesties gemaakt en opmerkingen gegeven. Dat op zich geeft al een beeld van de interesse die er is voor het project. Zoals ik al zei, is het idee eigenlijk heel simpel, maar kan er blijkbaar heel wat mee gedaan worden. Sinds vandaag staat het project ook echt online, en kan het gebruikt en getest worden. Er is nog heel veel ruimte voor verbetering, maar op zich was het voor mij een sessie / idee uit een totaal onverwachte hoek die naar mijn mening wel eens een groot succes kan vormen.

Dit is enkel een kleine oplijsting van een aantal sessies die ik zelf heb bijgewoond. Zonder twijfel waren er nog tal van andere sessies die ook de moeite waard waren natuurlijk. Ik ben alvast een ervaring rijker, en kijk al uit naar de volgende Barcamp.

Groeten,

Stefaan

3 Responses to Barcamp Gent 2 – Mijn Ervaring

  1. Smetty says:

    Leuk te horen dat je er iets aan gehad hebt. Veel succes met je GTD.

  2. Tja, ik had er al vaak over gehoord, maar nooit gedacht dat het voor mij van toepassing was. Toen ik hoorde over lijstjes van lijstjes begon ik mijn eigen toch te herkennen, dus het zal zeker van pas komen. Goede presentatie trouwens.

    Groeten,

    Stefaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...