ITP0006 – Time Capsule

On April 6, 2008, in Apple Hardware, Apple Software, Hardware, OS X, Podcast, Software, Time Machine, Video Tutorials, by Stefaan Lesage

In deze aflevering bespreken we eens een hardware product van Apple, namelijk de TimeCapsule. De TimeCapsule is een soort draadloos back-upsysteem dat zich volledig integreert met de Time Machine functionaliteiten van OS X Leopard. Maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Het is tevens ook een wifi router waarmee je een draadloos netwerk kan aanleggen. Deze tutorial heeft dan ook een iets ander formaat dan de vorige, en ik wil mij dan ook bij voorbaat verontschuldigen voor de misschien iets slechtere audio kwaliteit.

Eerst en vooral bekijken we even wat de TimeCapsule nu eigenlijk is. We vergelijken het toestel met de Airport Extreme en leggen het product ook eens naast de Apple TV. Na het overlopen van enkele technische aspecten van de Time Capsule overlopen we ook even de verschillende aansluitingen op het toestel en bespreken we even wat we met het toestel kunnen aanvangen.

Eens we een duidelijk beeld hebben over de TimeCapsule en zijn mogelijkheden, bekijken we even in detail hoe we het toestel hardware matig aansluiten en configureren. In mijn configuratie laat ik u zien hoe u de Kabel modem kan aansluiten op de TimeCapsule. Naast de WiFi mogelijkheden bevat de TimeCapsule ook 3 Gigabit Ethernet poorten waar je een toestel op kan aansluiten om zo nog via een kabel van het netwerk gebruik te maken. De TimeCapsule heeft ook een USB poort die kan gebruikt worden om nog externe harde schijven aan te sluiten op het systeem, of een printer.

In het laatste hoofdstuk hebben we het vooral over de Software matige configuratie van het toestel. Daarvoor nemen we de Airport Utility onder de loep, en bekijken we hoe we de time capsule kunnen configureren. Naast een standaard configuratie kan je er ook voor kiezen om allerhande zaken manueel in te stellen. Hiermee kan je bijvoorbeeld het toestel zo configureren dat een computer met een bepaald mac-adres een beperkte toegang krijgt tot het draadloos netwerk. We bekijken ook even de verschillende instellingen voor het draadloos netwerk en nemen er een aantal in detail door. Als laatste onderdeel van de tutorial wordt ook even uitgelegd hoe u de TimeCapsule kan configureren om via Time Machine backups te maken van uw systeem.

Als ik toch even een persoonlijke hint mag geven, sluit dan uw toestel met een kabel aan op het netwerk voor de eerste backup. Deze kan immers heel lang duren, en hoe sneller het gaat, hoe beter, en een bekabeld netwerk is voolopig nog altijd sneller dan een draadloos netwerk. Ikzelf ben heel tevreden met mijn aankoop, en heb maar één kleine opmerking. Het is namelijk zo dat er in de doos geen nederlandstalige handleiding zit (deze vind je wel in PDF formaat op de bijgeleverde CD).

Het video filmpje kan u automatisch en volledig gratis binnen halen met iTunes, of download deze aflevering hier.

Opmerkingen, suggesties, commentaren en ideeën voor een volgende aflevering zijn nog altijd welkom op onze website, of mail ze even door naar .

Tagged with:  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...