ITP0005 – Adium

On March 14, 2008, in Andere Software, Podcast, Software, Video Tutorials, by Stefaan Lesage

Vandaag wijken we even af van het iLife pad en bekijken we een Freeware toepassing voor de Mac namelijk Adium. Adium is een gratis Instant Messaging toepassing (Chat programma) voor Mac OS X dat een groot aantal IM protocollen ondersteunt zoals AIM, MSN, Jabber, Jahoo, ICQ en nog veel meer. De toepassing is een must voor iedere switcher en is de ideale vervanging voor MSN Messangere of Trillian vanuit het PC tijdperk. Het programma zit echt knap in elkaar, doet wat je van een IM toepassing zou verwachten en biedt de mogelijkheid om een groot aantal zaken in Adium te personaliseren.

We beginnen de tutorial met een kijkje op de website van Adium waar we het programma kunnen downloaden. Na een klein woordje uitleg over de installatie van de software starten we dus met een eerste run van de toepassing. We bekijken even de verschillende onderdelen van de Adium GUI en leggen vooral de nadruk op de Contactlijst.

Het tweede hoofdstuk gaat dan iets dieper in op de verschillende functionaliteiten van Adium. We bekijken even hoe we meerdere en verschillende IM protocollen kunnen gebruiken. Zo is het mogelijk om tegelijk met uw MSN account als met een ICQ account te chatten binnen hetzelfde programma. We bekijken ook even hoe we bijkomende contacten kunnen toevoegen, en hoe we die kunnen organiseren in verschillende groepen. Er wordt ook een woordje uitleg gegeven over het chatten zelf, alhoewel dat eigenlijk zichzelf uitwijst. We bekijken ook een aantal andere mogelijkheden zoals het versturen en ontvangen van bestanden via Adium.

In het laatste hoofdstuk bekijken we de voorkeuren van Adium. We overlopen ze één voor één en bekijken hoe we Adium kunnen aanpassen naar onze eigen voorkeuren. Eerst en vooral laat ik jullie zien hoe je het visuele aspect van de volledige GUI kan aanpassen. Daarna bekijken we ook even hoe we Adium kunnen laten reageren op een aantal gebeurtenissen. Als laatste onderdeel van deze aflevering bekijken we ook even de Adium Xtras website waar we allerhande templates kunnen terugvinden waarmee we de GUI kunnen aanpassen naar eigen smaak.

Het video filmpje kan u automatisch en volledig gratis binnen halen met iTunes, of download deze aflevering hier.

Opmerkingen, suggesties, commentaren en ideeën voor een volgende aflevering zijn nog altijd welkom op onze website, of mail ze even door naar . En mocht dat niet voldoende zijn dan kan je in deze aflevering zien hoe u mij kunt contacteren d.m.v. Adium 🙂

Groeten,

Stefaan

Tagged with:  

4 Responses to ITP0005 – Adium

 1. yannis says:

  Leuk dat je ook andere software dan het standaard iLife pakket bespreekt! Dit lijkt me minstens even nuttig, aangezien er een zeer goede help is bij iLife, en er ook videotutorials op de site van Apple staan ivm iLife.

  Ga zo door!!

 2. Hallo,

  Er komen nog ander niet Apple / iLife tutorials, maar voor menig beginnend Mac gebruiker zullen de iLife tutorials wel de belangrijkste zijn. Om even een idee te geven waar deze podcast naartoe kan gaan :

   iLife Tutorials
   Andere Apple Software tutorials
   Apple of andere Hardware tutorials
   Niet apple software tutorials

  Mocht er software zijn waarvan je denkt dat een tutorial wel interessant is, laat het dan gerust weten.

  Groeten,

  Stefaan

 3. bzguy says:

  Beste,

  ik heb mij n tijdje geleden geabonneerd op uw podcast, en die van ‘Adiunm’ was de eerste die k bekeken heb.

  Mijn bedenkingen :

  – leuk gemaakt, degelijke uitleg, begrijpelijke uitleg, pluspunt = in eigen taal 🙂 (hoera)
  – net niet te lang, al verslapt mn aandacht wel n beetje na ong. 20 min (is persoonlijk) ; mss in t vervolgd ietsje korter ?
  – uitleg is zeer degelijk, zeer begrijpelijk voor beginnende gebruikers, mocht naar mijn smaak iets vlotter over de topics heen gaan.
  – leuke Westvlaamse tongval (ben ook Westvlaming, dus ‘veur’ ipv ‘voor’ stoort mij absoluut niet !)
  Is absoluut geen negatieve opmerking 😉
  – Doe zo verder, je hebt er n vaste podcast-abonnee bij 🙂

 4. Beste

  Het doel is inderdaad om de lengte van de Tutorials beperkt te houden. Persoonlijk vind ik rond de 30 minuten nog te doen. Na meer dan 30 minuten ben je inderdaad het overgrote deel van de concentratie kwijt. Eigenlijk zou ik beter de afleveringen opslplitsen in 2 delen wanneer ze langer dan 30 minuten duren.

  Ow, ik ben ook aan het kijken om eventueel de Tutorials beschikbaar te stellen in HD formaat voor de Apple TV, of om lekker op je mac zelf te bekijken. Een hogere reolutie geeft namelijk wel iets meer detail en dat kan handig zijn bij een video tutorial. Het nadeel zou dan echter kunnen zijn dat de bestanden wat groter worden en ik dus de Apple TV versies niet zomaar gratis zou kunnen aanbieden. Al moet ik hieromtrent wel nog een of ander uitpluizen :-p

  Groeten,

  Stefaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Visit our friends!

A few highly recommended friends...